Damir Novina, nestranački kandidat za zamjenika gradonačelnice Krapine

“Svi se sa sjetom prisjećamo što je Krapina nekad značila. Zadnji je čas da se stvari pokrenu s mrtve točke, da naš grad ne bude slijepo crijevo Zagorja. Zajedno to možemo!”

Objavljeno: 12.05.2021. zagorjeinternational

Damir Novina javnost je iznenadio kada je objavio da na lokalne izbore ide kao nestranački kandidat za zamjenika gradonačelnice Krapine, točnije, SDP-ove kandidatkinje za gradonačelnicu Irene Šafranko, a s nama je podijelio razloge takve odluke.

– Već me dugo proganja stagnacija razvoja Krapine. Sve ono kaj smo bili nekad, daleko je iza nas. Dok svi oko nas krupnim koracima grabe naprijed, mi stojimo na mjestu. Trenutna vlast se hvali uspjesima koji to nisu. Po poznatoj metodi “primimo se posla” mjesec ili dva prije izbora, dodvorimo se biračima novim obećanjima koje nećemo ispuniti i ako pobijedimo, možemo opet u zimski san koji traje četiri godine – kaže Novina, pa dodaje kako ga posebno zabrinjava gospodarska slika njegova grada.

– Gospodarska zona nam je prazna, Jedinstvo i Keramika bili su tu još 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, Poduzetnički inkubator financirala je Županija, a ukupan prihod ostalih daleko je ispod onoga što se ostvaruje u, primjerice, Svetom križu Začretju ili Zaboku. To je apsurdno jer je naš potencijal prostorno puno veći – kaže naš sugovornik.
Nije zadovoljan niti prometnom infrastrukturom.

– “Veliki” je uspjeh nastavak gradnje spojne ceste od Zaboka prema Krapini, a ne govori se o tome da ta cesta još dugo neće doći do naše Gospodarske zone. Stvar je skroz krivo postavljena: trebalo je urediti prometnice u zoni, spojiti ih na autocestu i tek onda krenuti prema Zaboku. Često spominjani širokopojasni internet neće poslovnim korisnicima donijeti koristi ako ih se ne odvoji od privatnih korisnika, a za to treba izgraditi novu mrežu optičkih vodova – ističe Novina.
Na području sporta, dodaje, ništa bolja situacija.

Umjetna trava

– Hvale se početkom gradnje igrališta s umjetnom travom u Sportsko – rekreacijskoj zoni u Podgori, a ne govore o tome da je umjetna trava već davno osigurana od strane HNS-a i da je projekt, zbog njihove inertnosti, skoro propao. Nikad nisu napravili plan razvoja te zone, čak su i lokaciju tog igrališta mijenjali nekoliko puta. Govore da je veliki uspjeh izgradnja prijelaza preko pruge kraj nalazišta pračovjeka, a u stvarnosti, isti je izmješten niti sto metara dalje i jedinu parcelu na kojoj je bilo moguće graditi i širiti kompleks Kneippovog lječilišta, podijelili su na dva dijela. Zanimljivo je da u kompleksu nalazišta pračovjeka još nema WC-a za posjetitelje. U cijelom su se Zagorju, da ne idemo dalje, gradili vrtići, a oni su naš, koji je star 55 godina, uspjeli dograditi. O gradnji novog, na dostupnijoj lokaciji, nema niti govora. Osnovnoškolci pohađaju nastavu u zgradi koja je stara 110 godina, a “nova” škola sagrađena je 1971. godine – ističe Novina.
Kaže kako u Krapini nema bazena, hotela, javnih WC-a, restorana niti adekvatnih prostora za rad sportskih udruga i druženje mladih.

– Udruženje umirovljenika djeluje u ruševnom prostoru, vatrogasci su na istom mjestu i u potpuno neprimjerenom prostoru od kad pamtim, obnovu rodne kuće Ljudevita Gaja niti ne spominju u planovima, iako se svi slažemo da je zadnji čas za to. Glavnu prometnicu kroz Krapinu rekonstruirali su dvije godine, a dobili smo samo kaos i problem, kako za pješake, tako i za vozače – kaže kandidat za zamjenika gradonačelnice.
Smatra kako turistički potencijal Krapine nije ni približno dovoljno iskorišten.

– Hvale se projektom “Crna kraljica”, a crkvu na Trškom Vrhu, župnu crkvu, rodnu kuću Ljudevita Gaja i Franjevački samostan kao potencijalne turističke lokacije, nitko ne spominje. Sagradili su parkiralište za autobuse tik do nalazišta pračovjeka, da posjetitelji ne bi slučajno prošli kroz park ili staru gradsku jezgru. Imamo svjetski priznatu vrijednost, a ne znamo je iskoristiti. U zadnje vrijeme često slušamo i čitamo o projektu aglomeracije u našoj županiji. Moram naglasiti da Krapine nije niti blizu toga, mi u 21. stoljeću još uvijek imamo otvorenu kanalizaciju koja prolazi cijelim gradom. Osigurali su sredstva za projekt elektrifikacije pruge do Krapine, a činjenicu da je Krapina izvan koridora nove spojne pruge Zabok – Lepoglava – Varaždin, ne spominju. Bez ulaza u taj koridor, nema ni šanse za elektrifikaciju – kaže Novina.

Stambeno pitanje

Osvrnuo se i na gradsku Odluku o mjerama, kriterijima i postupcima za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području grada.

– Zanimljiva je ideja da se svakoj novoj obitelji, kupcu stana u budućoj stambenoj zgradi za koju je Grad osigurao zemljište, pomogne s 50.000 kuna. Ako po laičkoj matematici pretpostavimo da će zgrada imati 50-ak stanova, to je 2.500.000 kuna pomoći privatnom investitoru da lakše proda stanove. Zbog čega to nije odavno napravljeno u sklopu izgradnje POS stanova? Imam osjećaj kao da vladajući žive u nekom paralelnom svijetu u kojem je sve to normalno za glavni grad jedne županije. Nisam čuo da je prihvaćena ijedna ideja naših mladih sugrađana, već o svim događanjima u gradu odlučuje jako uzak krug ljudi. S obzirom na ignoriranje od strane vladajućih, mladi ne vide perspektivu u gradu i odlaze u mjesta gdje će moći aktivno sudjelovati u upravljanju i razvoju. Nema plana, nema vizije, začahurili su nas i svi se sa sjetom prisjećamo što je Krapina nekad značila. Vodeći grad Hrvatskog zagorja, a sad, poslije 16 sati, skoro da na ulici ne vidite nikoga. Gore navedenih primjera ima još puno, svaki dan ih gledamo i zadnji je čas da se stvari pokrenu s mrtve točke, da naša Krapina ne bude slijepo crijevo Zagorja. Zajedno to možemo! – zaključuje Damir Novina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba