Ministar Darko Horvat u Krapinskim Toplicama dodijelio Odluke o sufinanciranju projekata za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva

ZA DESET ZAGORSKIH OPĆINA 1,3 MILIJUNA KUNA: “Ovo je prvi iskorak u 2021. godini, ovim potporama podižemo standard života u našim općinama”

Objavljeno: 11.05.2021. zagorjeinternational

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat (HDZ) u Krapinskim je Toplicama dodijelio Odluke o sufinanciranju projekata za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva. Podsjetimo, za deset općina na području Krapinsko – zagorske županije, odobreno je ukupno 1.315.996 kuna.

Pet maksimalnih

– Od 390 prijava koje smo zaprimili kroz ovaj natječaj, povjerenstvo je dodijelilo određena sredstva intenziteta potpora u odnosu na prijavljeni iznos oko 43 posto za 173 općine. Ovdje smo podijelili deset ugovora, od kojih je pet maksimalnog intenziteta, pri čemu moram napomenuti da je to prvi krug, odnosno, prvo povjerenstvo. Onim intenzitetom kojim će se sredstva slijevati kroz proces legalizacije u državni proračun, bit će drugog, možda čak i trećeg povjerenstva. Dakle, ovo je prvi iskorak u 2021. godini, ovim potporama podižemo standard života u općinama i gradovima. U ovom trenutku inače intenzivno pripremamo Nacionalni program oporavka i otpornosti, gdje će i segment državne imovine, a prvenstveno obnova zgrada koje su stradale u potresu, odnosno, segment energetske učinkovitosti, kroz taj Nacionalni program iz europskih izvora pridobiti oko šest milijardi kuna za potrebe Hrvatske – najavio je ministar Horvat.

Njegov domaćin bio je Ernest Svažić, HDZ-ov kandidat za župana i načelnik općine Krapinske Toplice, koja je ostvarila pravo na maksimalan iznos potpore od 171.000 kuna, što će iskoristiti za uređenje nerazvrstanih cesta.
Svažić je istaknuo kako mu je izuzetno drago što su Krapinske Toplice domaćin dodjele ovih potpora.

Asfaltiranje cesta

– Drago mi je i da Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kontinuirano provodi ovakve programe. Općine i gradovi s postojećim fiskalnim kapacitetima kontinuirano su upućeni na programe države, vezano uz podršku uređenja komunalne infrastrukture. Dakle, ovaj program se provodi kontinuirano i nama izuzetno puno znači za rješavanje komunalnih problema koje imamo na području naših jedinica lokalne samouprave – kazao je Svažić.

Anđelko Topolovec, načelnik Radoboja, kazao je da će ovaj novac iskoristiti za asfaltiranje nerazvrstanih cesta.

– Ove godine asfaltiramo u vrijednosti od 1,3 milijuna kuna i ovo nam je dobrodošla pomoć. Ugovor je vrijedan 171.000 kuna, što je maksimalan iznos potpore, na čemu zahvaljujem Ministarstvu, koje je prepoznalo naš projekt, a, naravno, i svojoj ekipi koja je ponovno kvalitetno pripremila još jedan u nizu projekata koji se provode na području općine Radoboj – rekao je Topolovec.

Ministar Horvat će danas posjetiti i poduzeće Staklorez Burić u Pregradi te Lobor i Donju Stubicu.

Osim Krapinskim Toplicama i Radoboju, sredstva su odobrena Općini Lobor, 61.091 kunu za pristupni put prema dječjem vrtiću, Općini Petrovsko, 89.660 kuna za održavanje nerazvrstanih cesta u iznosu, Općini Mihovljan, 171.240 kuna za održavanje postojećih nerazvrstanih cesta, Općini Desinić, 171.240 kuna za pojačano održavanje nerazvrstane ceste Jelenjak ‐ Donji Jalšovec, Općini Novi Golubovec, za zamjenu javne rasvjete novom LED rasvjetom 42.810 kuna, Općini Konjščina, za modernizaciju Zagorske i Rudničke ulice 157.199 kuna, Općini Marija Bistrica, 109.036 kuna za izgradnju pješačkih staza uz županijsku cestu ŽC2221 Marija Bistrica ‐ Globočec i Općini Kumrovec, za sanaciju ‐ modernizaciju nerazvrstanih cesta, 171.240 kuna. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba