Otvoren je vanjski bazen Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice,čija je vrijednost 23,7 milijuna kuna, a koristit će ga i pacijenti i građani

NA KUPANJE U STUBAKE OD 21. SVIBNJA: “Naša je termo-mineralna voda stara preko deset tisuća godina, bazen ima suvremeni dezinfekcijski sustav, a popločen je antibakterijskim pločicama”

Objavljeno: 10.05.2021. Valentina Cigula

U ponedjeljak je svečano otvoren novi vanjski bazen Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice. Otvorenju su prisustvovali ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice Davor Gredičak, voditeljica fizikalne terapije u bolnici Brankica Kurtoić, načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak, saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić te krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
Ravnatelj Gredičak otkrio je da ukupna vrijednost projekta iznosi 23,7 milijuna kuna.
– Financirala ga je bolnica vlastitim sredstvima, s 11,7 milijuna kuna, a 12 milijuna kuna je kredit Zagrebačke banke koji se otplaćuje iz centraliziranih sredstava Krapinsko – zagorske županije. Bazen je dužine 32 metra i širine 24 metra. U jednom dijelu je plivači, a u drugom je rekreativni, sa svim masažerima koje bazeni inače imaju. Karakteristično je to da je punjen našom termo-mineralnom vodom koja je stoljećima poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Starost ove naše termo-mineralne vode je 10.100 godina. Pogreška, može biti 50 godina više – manje. Dakle, to je voda koja potječe iz mlađeg ledenog doba. Prema tome, kad ćete se kupati u bazenu, kupat ćete se u vodi mlađeg ledenog doba. Naravno, tu je i najsuvremenija bazenska tehnika, dezinfekcija vode koja se provodi i ultravioletnim zračenjem i kemijom, a, naravno, bazen je popločen antibakterijskim pločicama tako da 99,9 posto bakterija, virusa i gljivica praktički se anulira – rekao je Gredičak, pa govorio o planovima za budućnost i sljedećim fazama projekta.


– To je dakle, prva faza našeg cjelokupnog projekta. Sastoji se još od druge faze, natkrivanja ovog bazena, a u trećoj fazi je zgrada koja je iza nas, koja će se rušiti i napraviti lječilišni hotel koji će na svojoj trećoj etaži imati bazen. Iza strojarnice bit će kompleks vanjskih bazena. U sljedećih četiri do sedam godina taj bi se projekt trebao realizirati. Naravno, njegova vrijednost je 170 milijuna kuna, što znači da niti mi našim niti županijskim sredstvima to ne možemo realizirati, zato očekujemo pomoć europskih fondova – kazao je Gredičak i dodao da će bazen pridonijeti kvaliteti pružanja usluge pacijentima, ali da će koristiti i građanima, za koje će se otvoriti 21. svibnja.

Deset godina

Župan Željko Kolar rekao je otkrio kako se radi o zaduženju Županije od 12 milijuna kuna na rok od desetak godina, pri čemu se dio planira vraćati iz decentraliziranih sredstava Krapinsko – zagorske županije, a dio iz izvornih sredstava s obzirom na to da u studenome izlazi kredit za Opću bolnicu Zabok.


– S ovim bazenom prije svega vraćamo Stubake na kartu toplica. Imamo konačno jedan veliki bazen, koji je prije svega dodatak Specijalnoj bolnici, poboljšanje rehabilitacije samih pacijenata koji se kod nas liječe, a naravno da će nakon toga biti na raspolaganju i svim stanovnicima Stubaka i onima koji dolaze u naše Stubake. Vjerujem da će se sama promocija mjesta, broj dolazaka i noćenja, ne samo kod nas ovdje na liječenju, u Hotelu Matija Gubec, već i okolnom privatnom smještaju dignuti u ukupnom broju – zaključio je Kolar.
Voditeljica fizikalne terapije u bolnici Brankica Kurtoić pojasnila je značaj bazena za liječenje pacijenata.
– Naša voda je prvenstveno jako dobra kod pacijenata koji imaju lokomotorne probleme, pa u ovom bazenu koji ima dubinu za plivanje, možemo raditi neke aerobne vježbe, a pacijenti se mogu i samo masirati. Dakle, oni koji imaju neke teže posljedice artroze, kojima nisu aerobne vježbe preporučene, moći će ga također koristiti i to će se naravno uklopiti u naše programe koje nudimo umirovljenicima, u antistresnim paketima i pacijentima koji su tu preko HZZO-a, kao dodatno liječenje koje im poboljšava i ubrzava rehabilitaciju – kazala je Kurtoić.

Naredne faze

Načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak zahvalio je svima koji su prepoznali potencijal koji Stubičke Toplice imaju.
– U najpopularnijem zagorskom filmu “Tko pjeva, zlo ne misli“ spominju se Stubaki u koje se ide na kupanje. Emocije su na vrhuncu, sjećam se ovog prostora, tu sam praktički proveo djetinjstvo. Svaki dan smo bili ovdje, znamo svaki kutak prostora i danas na ovaj predivan dan, svjedoci smo velikog bazena koji je svojevrsni poklon i općini koja je prije dva tjedna proslavila i svoj dan, a danas ga obilježavamo tako da osim otvaranja bazena imamo još niz dugih stvari koje ćemo tijekom dana odraditi te na kraju sve začiniti jednim spektakularnim vatrometom u 21 sat, kao znak zahvale za sve ovo što je učinjeno i jedan novi početak, nadam se, vraćanja Stubaka na one staze na kojima su nekad bili. Željno iščekujem realizaciju sljedećih faza, o kojima smo čuli od gospodina Gredičaka i župana, kako bi ovo postalo jedno pravo kupalište – poručio je Beljak.


Hajdaš Dončić je rekao kako će građani moći ovaj bazen koristiti po puno nižim cijenama nego što je to u ostalim toplicama, što je dokaz da javno može biti konkurentno privatnom.


– Kroz plan oporavka i kroz takozvanu novu financijsku omotnicu, u Hrvatskoj ima dovoljno sredstava, a nema baš dovoljno kvalitetnih projekata. Naš glavni izazov bit će kako iskoristiti bespovratan novac u prvoj fazi koji nam je na raspolaganju, ali ne zaboravljajući činjenicu da ćemo i taj dio novca u sljedećih desetak godina morati vratiti. Apeliram na Vladu Republike Hrvatske i gospodina Plenkovića da se malo potrude i dopuste, što je osobito važno za sjeverozapadni dio Hrvatske, specijalne bolnice, ne samo Stubičke Toplice, već i Krapinske, Varaždinske, Bizovačke, da one uđu u financijsku omotnicu jer toplice imaju spremne građevinske dozvole. To je super za razvoj kontinentalnog turizma, a i za širenje malog mini turističkog klastera na području Krapinsko- zagorske županije, ali kao što sam rekao i na području sjeverozapadne Hrvatske – zaključio je Hajdaš Dončić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba