Povodom Svjetskog dana kretanja otvoreno vježbalište na otvorenom u zabočkom urbanom parku re-GARDEN

HANŽEK: Ovo mjesto je izazivalo dosta prijepora, no sada je jasno da je re-GARDEN bio pun pogodak – Zabočani ga rado koriste, svakim danom sve više

Objavljeno: 10.05.2021. zagorjeinternational

Povodom Svjetskog dana kretanja, u ponedjeljak je i službeno otvoreno vježbalište na otvorenom u zabočkom urbanom parku re-GARDEN, gdje su sprave postavljene u suradnji Grada Zaboka i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Sudionici događanja Svjetski dan kretanja obilježili su upravo hodanjem i to od ZIVT-ovog trga do re-GARDENA, a predvodio ih je profesor kineziologije Mislav Crnković.

Svake subote

– Malo se zagrijemo prije polaska, pa hodamo i istegnemo se. Hodamo otprilike sat vremena, a ruta je prilagođena svim dobnim skupinama. Isto tako prilagođena je i invalidima i majkama s djecom pa ih ovim putem pozivam sve da nam se priključe, jer mi svake subote u 10 sati krećemo sa ZIVT-ovog trga – istaknuo je Crnković.

Zamjenica gradonačelnika Zaboka, Valentina Đurek, podsjetila je kako je Grad Zabok s Pučkim otvorenim učilištem i Regeneracijom s idejom uređenja zapuštenog zemljišta iz kojeg je nastao re-GARDEN krenuo prije četiri godine.

– Zajednički smo krenuli u taj projekt, a urbani vrt je otvoren prošle godine, uz manifestaciju Zlatna jesen zabočka. Još 2017. godine pokrenuta je inicijativa HZJZ-a uz projekt ‘Živjeti zdravo’, u sklopu čega je pokrenuta hodačka staza koja počinje na ZIVT-ovom trgu, ide kroz Lug Zabočki, re-GARDEN i kroz šetnicu uz rijeku Krapinicu – rekla je Đurek, dodajući kako su sprave u re-GARDEN stigle prije mjesec dana, a od tada ih građani rado koriste.

Dr. Marina Stanković Gjuretek iz HZJZ rekla je da projekt ‘Živjeti zdravo’ obuhvaća sve dobne skupine i brojne aspekte prevencije i očuvanja zdravlja.

Mijenjanje navika

– Ovo danas vezano je uz naglašavanje važnosti kretanja i prevenciju nezaraznih kroničnih bolesti,  koji su vodeći uzrok smrtnosti – rekla je dr. Stanković Gjuretek. Dodala je kako je cilj promijeniti navike koje imamo i učiniti nešto dobro za svoje zdravlje.

Sprave je isprobao i sam gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, koji je istaknuo kako mu je drago da sve više mladih, školaraca, ali i onih starije životne dobi koriste re-GARDEN.

– Ovo mjesto je izazivalo dosta prijepora kod onih koji su uvijek protiv nečega, no drago mi je da je sada konačno jasno da je ovo bio pun pogodak i da služi našim građanima – naglasio je Hanžek, napomenuvši da se na sprave dosta dugo čekalo, no sada su konačno tu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba