Do sada je zaprimljeno 3798 zahtjeva, što pokazuje i dalje veliki interes građana za ovu mjeru

Zainteresirani ste za subvencionirani stambeni kredit? Požurite, jer prijave traju još samo do 14. svibnja!

Objavljeno: 08.05.2021. zagorjeinternational

Šesti po redu poziv za subvencionirane kredite za mlade obitelji bliži se kraju. Petak, 14. svibnja 2021., posljednji je dan za predaju dokumentacije za subvenciju kredita za kupnju kuće ili stana ili gradnju kuće. Posljednji službeni podaci APN-a govore da je od 29. ožujka do 6. svibnja 2021. godine zaprimljeno 3798 zahtjeva, što pokazuje i dalje veliki interes građana za ovu mjeru.
Zahtjevi se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja, a do sada je obrađeno 1788 zahtjeva. Odobreno je 1740 zahtjeva, 41 je na dopuni, pet je odbijeno, a dva podnositelja su odustala.

Više od tri tisuće djece

– Mlade obitelji prepoznale su ovu mjeru Vlade kao kvalitetnu, a o njenoj uspješnosti najbolje govori podatak da je u četiri godine provođenja odobreno ukupno više od 17.500 subvencioniranih kredita, dok je u istom periodu rođeno više od 3000 djece, tako da ovdje govorimo i o demografskoj mjeri. S obzirom na veliki iskaz interesa i u ovom pozivu, mi ćemo učiniti sve da se osiguraju dostatna sredstva kako bismo s ovom mjerom mogli nastaviti i u idućim godinama – ističe ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.
Prema dosad obrađenim podacima, prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 76.620 eura, a prosječni rok otplate je 22 godine.
Prosječna dob korisnika subvencioniranog kredita je 33 godine, a iznos mjesečnog anuiteta koji otplaćuju je 395 eura/2986 kuna, od čega mjesečna subvencija iznosi 130 eura/985 kuna.
Podsjetimo, radi se o programu stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Subvencija se produljuje i za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit, a produžuje se godinu dana i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

Mlađi od 45

Na poziv se mogu prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno, gradnju kuće do najviše 1500 eura po četvornom metru, odnosno, do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.
Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.
U ovom krugu subvencioniranih stambenih kredita sudjeluje 14 banaka s efektivnim kamatnim stopama u rasponu od 2,09 do 3,50 posto. 

Najnovije po kategorijama

BRAVO! Zlatarski mališani tijekom cijele su školske godine pomagali napuštenim životinjama – prikupljali donacije, a neki su čak i volontirali u Skloništu “Luč Zagorja”
ŽELJKO KOLAR: Županija je pripremila projekte vrijedne 1,5 milijardi kuna. ZORAN GREGUROVIĆ: Mi u Gradu Krapini jedva čekamo raspisivanje natječaja

HRVATSKOJ NA RASPOLAGANJU 24,2 MILIJARDE EURA: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u Krapini predstavilo mogućnosti koje donosi nova europska financijska omotnica 2021. - 2027.

ŽELJKO KOLAR: Županija je pripremila projekte vrijedne 1,5 milijardi kuna. ZORAN GREGUROVIĆ: Mi u Gradu Krapini jedva čekamo raspisivanje natječaja

Objavljeno: 08.06.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter