ZAPOČELA DRUGA FAZA SANACIJE KLIZIŠTA U KLOKOVCU: Radove obišli župan Željko Kolar i ravnatelj ŽUC-a Stjepan Sirovec

“Vjerujemo da ćemo na tih 570 metara, kad završimo projekt, postići zavidnu razinu sigurnosti za sve sudionike u prometu”

Objavljeno: 08.05.2021. Valentina Cigula

U subotu su krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec, obišli radove na sanaciji klizišta u naselju Klokovec u općini Krapinske Toplice. Ukupna vrijednost radova druge faze iznosi nešto više od 1.880.000 kuna.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije Stjepan Sirovec istaknuo je kako na županijskoj cesti 21-55 koja se proteže od centra Krapinskih Toplica prema Tuheljskim Toplicama, u naselju Klokovec postoji aktivno klizište već nekoliko godina koje značajno utječe na sigurnost prometovanja te je zbog toga prije nekoliko godina odrađena prva faza klizišta gdje su izrađene dvije potpune konstrukcije.

Više od 570 metara

– Ove smo godine pripremili potpunu projektnu dokumentaciju kako bismo zonu klizišta zaokružili u cjelini. Cjelokupni zahvat predviđen ovom projektno-tehničkom dokumentacijom iznosi nešto više od 570 metara. Tim projektno – tehničkim rješenjem predviđena je izrada tri potpune zasebne konstrukcije. Jedan je armirano betonski zid duljine 85 metara, a imamo i dva suhozida od kojih je jedan duljine 73 metara, a drugi 44 metara. Osim tih potpornih konstrukcija, samim tehničkim rješenjem, predviđen je i kontrolirani prihvat oborinske odvodnje. Također predviđeno je i dreniranje podzemnih voda te u konačnici sama rekonstrukcija kolničkog zastora. Provedenim postupkom javne nabave, ugovoreni izvođač radova je tvrtka “Završni radovi Krešo“ iz Krapinskih Toplica, a sam stručni nadzor vrši tvrtka “Beacon“ iz Zagreba. S radovima započeli smo krajem travnja, nakon izdane građevinske dozvole i prijavljenog gradilišta. Ukoliko nam vremenske prilike dozvole te se vrijeme stabilizira, predviđeni ugovoreni završetak radova je 15. srpanj. Ovaj projekt radimo u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom i Hrvatskim vodama kojima ovim putem zahvaljujem jer oni sudjeluju u ovom projektu s 55 posto iznosa. Ovo je zasigurno jedno od naših većih klizišta koje smo, kako što sam već rekao, izvodili u prvoj fazi, ali ga nismo uspjeli do kraja završiti. Ovo je sad druga, konačna faza i nadamo se da ćemo na tih 570 metara kad završimo ovaj projekt, na neki način postići zavidnu razinu sigurnosti kako bi i u naselju Klokovec, promet mogao odvijati na siguran i adekvatan način – pojasnio je Sirovec.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar iznio je podatak kako je u četiri godine, na području općine Krapinske Toplice uloženo 10,2 milijuna kuna, od toga 3,8 milijuna kuna na sanaciji klizišta, a ostatak na modernizaciji saobraćajnica na županijskim cestama.

Novi projekti

– Govorimo o Zagrebačkoj ulici gdje su radovi bili u vrijednosti preko 2,5 milijuna kuna, o cesti kroz Klokovec koja ide prema Tuheljskim Toplicama, zatim o  cesti prema Vrtnjakovcu. Kad pogledamo po kilometraži, to je najveći broj investicija u kilometrima, ali i u financijskom smislu. S obzirom da su Krapinske Toplice turističko mjesto te s obzirom na Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju, smještajne kapacitete, bazene, Vilu Magdalenu, Vuglec breg i ostale naše gospodarske subjekte, smatram da je izuzetno važno da Krapinske Toplice budu dobro povezane kvalitetnim prometnicama – rekao je Kolar, pa nastavio o projektima koji se planiraju za budućnost.

– Ono što možemo najaviti, imamo gotov projekt, sad kad smo završili Zagrebačku ulicu, nastavak na Mihanovićevu ulicu i skroz izlazak na Državnu cestu, do Čermaka. Dodatnom prometnom analizom, došli smo do zaključka da kod Konzuma, znači na spoju Zagrebačke i Mihanovićeve ulice moramo napraviti kružni tok. Tako da smo sada u postupku projektiranja tog kružnog toka i sljedeće godine, krenut ćemo u njegovu izgradnju, skroz do skretanja prema Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice i to će biti prva faza, a druga faza onda skroz po Mihanovićevoj ulici van na spoj s državnom cestom. Nadam se da će do tog trenutka biti jasna situacija s kineskim investitorom oko hotela, da vidimo hoće li se graditi ili ne. Potom, u suradnji s Općinom dogovor oko izgradnje nogostupa, a s distributerima, prije svega sa Zagorskim vodovodom da vidimo da se kompletna i nova infrastruktura uloži u trup ceste tako da smo nakon toga 30-ak godina mirni u središtu Krapinskih Toplica koje nažalost, nisu uređene onako kako bi trebale, kao jedno pravo turističko središte. Vjerujem da ćemo u budućnosti svi zajedno uložiti maksimalan napor kako bismo postigli tu razinu uređenosti – istaknuo je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba