MINISTRICA KULTURE I MEDIJA NINA OBULJEN - KORŽINEK U POSJETU KRAPINSKO - ZAGORSKOJ ŽUPANIJI: Obišla Klanjec, Kumrovec, Pregradu i Zlatar

“Štete na kulturnim građevinama u Zagorju nakon potresa su velike. Za hitne sanacije odobrili smo više od pet milijuna kuna, očekujemo sredstva iz Fonda solidarnosti i onda krećemo sa statičkom sanacijom”

Objavljeno: 07.05.2021. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorsku županiju u petak je posjetila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Svoj posjet započela je u Klanjcu, gdje je obišla crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije te Galeriju Antuna Augustinčića. Posjetila je i Društveno – kulturni dom u Kumrovcu, gdje ju je dočekao načelnik Robert Šplajt.
Ministrica je tom prigodom istaknula kako je Kumrovec mjesto koje privlači velik broj posjetitelja te da joj je drago što je imala prilike zajedno s načelnikom obići novi društveno – kulturni dom čije je uređenje Ministarstvo kulture i medija sufinanciralo.

– Jako je važno da lokalne zajednice ulažu u ovakve prostore jer onda to i nama daje mogućnost pomoći u distribuciji različitih kulturnih sadržaja. Uvijek ističemo da je temelj ravnomjernog regionalnog razvoja da svi naši građani u različitim dijelovima Hrvatske, pa tako i u manjim sredinama, imaju sve usluge, a to uključuje i pristup kulturnim sadržajima. Nadam se da će dom biti uskoro i službeno otvoren i naravno da će epidemija, kako će se sve više ljudi cijepiti, polako ići svome kraju te da ćemo onda moći i puniti ovakve prostore publikom i različitim sadržajima – zaključila je ministrica Načelnik Kumrovca Robert Šplajt ispričao je kako je tekao povijesni razvoj zgrade doma.

Nogometni kamp

– Povijest ove zgrade i cijelog kompleksa stadiona u razvoju datira od 1987. godine, kada je bila Univerzijada u bivšoj državi i tada se dio igara održao u Kumrovcu. Napravljen je kompleks koji je kasnije još jedno vrijeme koristio Nogometni klub Kumrovec, ali kasnije, kako se klub ugasio, sve skupa je to propadalo i godinama smo pokušavali pronaći zajednički jezik s državom da ga stavimo u funkciju. Tada je 2019. godine prešao u naše vlasništvo te su počele velike investicije oko njega. Uredili smo ovu zgradu, a sljedeća velika investicija je pokretanje nogometnog kampa koji bi privukao klubove i reprezentacije cijelog svijeta zato što Kumrovec ima kapacitet hotela i cijelog tog sadržaja, također i “glamping naselja“ koja su u planu kako bismo imali jedan potpuni sadržaj. Nadamo se da ćemo to uspjeti ostvariti u narednom razdoblju i cijeli taj kompleks staviti u funkciju – pojasnio je Šplajt.

Ministrica je zatim u Pregradi posjetila crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje su je dočekali HDZ-ov kandidat za župana Ernest Svažić te kandidatkinja za gradonačelnicu Pregrade Laura Cajhen.

– Ovo je jedna zaista posebna crkva i svojim volumenom i poviješću. Razgovarali smo malo o svim planovima ovog cijelog kompleksa i obnove, koji je jako vrijedan. Nadam se da ćemo nastaviti pratiti ambiciju kontinuirane obnove. Sada smo fokusirani na hitne mjere i sanaciju onih spomenika koji su više stradali u potresima, no vjerujem da je pred nama jedno vrijeme kada ćemo upravo i zbog toga imati više sredstava za ulagati – pojasnila je Obuljan Koržinek, koja je istaknula kako su štete na kulturnim građevinama u Zagorju nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa velike.

– Za potrebe hitnih sanacija od posljedica nakon petrinjskog potresa odobrili smo više od pet milijuna kuna iz nacionalnih sredstava, za skele, podupiranja, razupiranja, skidanja dijelova građevine koji su opasni. Očekujemo sredstva iz Fonda solidarnosti i onda ćemo krenuti sa statičkom sanacijom, a, naravno, nakon toga, kako budemo osiguravali sredstva, nastaviti s obnovom – rekla je ministrica.

Simbol grada

Svažić je istaknuo kako obnova sakralne i generalno kulturne baštine na ovom području nije moguća bez državne podrške.

– Kao načelnik Krapinskih Toplica mogu svjedočiti da ima nekoliko lijepih primjera obnove kapelica na našem području koja su se dogodila u suradnji investirane lokalne samouprave, ali i uz podršku Ministarstva kulture i medija, kao što sam ranije rekao, aktualne sanacije nikako ne bi bile moguće bez državnih, a u daljnjoj perspektivi bez europskih sredstava – zaključio je Svažić.
Kandidatkinja za gradonačelnicu Pregrade Laura Cajhen uputila je zahvalu ministrici kulture i medija, saborskom zastupniku Žarku Tušeku, kandidatu za župana Ernestu Svažiću što su posjetili Pregradu, ali prije svega i župniku Mikecu za gostoprimstvo.

– Ugostili smo ministricu u crkvi u Pregradi koja je simbol našeg grada. Zagorska katedrala koja je ponos svih naših građana koji svaki dan u njoj borave ili prolaze pokraj nje. Iznimno me veseli činjenica da nas Ministarstvo kulture i medija podupire, da dodjeljuje sredstva kako bi naša crkva zasjela u sjaju kakvom zaslužuje. Željela bih zahvaliti i na izvrsnom praćenju ostalih projekata s područja kulture jer Pregrada tu ima veliki potencijal. Nadam se još intenzivnijem praćenju projekta u budućnosti, kojih će zasigurno biti u velikom broju – poručila je Cajhen.
Obilazak Krapinsko – zagorske županije ministrica je završila posjetom Sokolskom domu u Zlataru.

– U Zlataru je Ministarstvo kulture i medija godinama prisutno s jednom od najvećih investicija u Zagorju, a to je Sokolski dom. Očekujemo da se ta investicija zaista privede kraju. Ministarstvo je uložilo ogromna sredstva i mislim da bi se i lokalna samouprava trebala zauzeti da se to zaista privede kraju jer to je veliki i kompleksni objekt, međutim kad će se završiti, pružit će brojne mogućnosti za različita kulturna događanja – zaključila je ministrica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba