NA OKAMINI LISTA VINOVE LOZE STAROJ MILIJUNIMA GODINA, GRADE SVOJU TURISTIČKU PRIČU: U Radoboju otvorena Hiža vinove loze

“Ovo je interpretacijski centar koji prezentira kulturno – povijesne i geografske značajke općine, a slijedi i uređenje degustacijskog centra za promociju autohtonih zagorskih vina i vinara”

Objavljeno: 07.05.2021. zagorjeinternational

U Radoboju je u petak svečano otvorena Hiža vinove loze. Kako je rekao načelnik Anđelko Topolovec, radi se o projektu od iznimne vrijednosti za sve žitelje Radoboja, i to iz više razloga.

– Osim što je to interpretacijski centar za najbitniju stvar po kojoj smo mi prepoznati u svijetu, a to je okamina lista vinove loze stara, prema nekim procjenama, 12, 14, pa čak i 19 milijuna godina, važno je napomenuti da smo mi ovim projektom i revitalizirali cijeli ovaj prostor u kojem se sada nalaze Hiža vinove loze, Muzej Radboa i Centar za prirodu “Zagorje”. To je sve nekad bilo derutno, a kroz projekte smo revitalizirali ovaj dio općine, u smislu da nemamo starih i zapuštenih objekata, te smo dobili nekoliko hvalevrijednih interpretacijskih centara u kojima prezentiramo svu bogatu povijest naše općine – rekao je načelnik Topolovec, pa se osvrnuo i na vrijednost projekta.

2,7 milijuna kuna

– Projekt je, što se tiče građevinskih radova i opremanja, bio vrijedan oko 2,7 milijuna kuna i sada je završena ta prva faza. U drugoj fazi očekuje nas uređenje degustacijskog centra za buduće promocije naših autohtonih zagorskih vina i naših vinara. Dokumentacija je spremna i čekamo raspisivanje natječaja, bilo na razini države ili Europske unije – najavio je Topolovec.
Detaljnije o turističkom potencijalu Hiže vinove loze govorila je Ivana Hazulin, ravnateljica Muzeja Radboa.

Četiri cjeline

– Hiža vinove loze zamišljena je kao suvremeni interpretacijski centar u kojem će posjetitelji imati mogućnost kvalitetne prezentacije kulturno – povijesnih i geografskih značajki naše općine, ali i turističke i gastronomske ponude samog prostora. Otvorenjem Hiže vinove loze nadamo se da ćemo povećati turističke sadržaje te interes za Radoboj. Jednostavno bismo željeli turistički sadržaj podići na jednu novu razinu, a on bi se temeljio na okamini lista vinove loze, što je zapravo i priča vezana uz Muzej Radboa. Ovo bi bio jedan dodatni vrhunski sadržaj posvećen listu vinove loze u interpretacijskom centru, s time da Hiža vinove loze ima četiri tematske cjeline, počevši od Bacchusa i povijesti vinove loze, vezane uz staru civilizaciju, dakle, uz Egipat, antičku Grčku, Rim i Iliriku, zatim staru belinu i običaje vezane uz vino, za svetog Martina i Vincekovo. Treća cjelina je “bilikum”, a četvrta su proizvodi od grožđa i vina – otkrila je Hazulin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba