"SVIRAJMO KAJ": Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo i Grad Krapina u 420.000 kuna vrijednom projektu kroz koji će se održavati online glazbene radionice za mlade do 25 godina - cilj je osnovati orkestar, koji će pratiti sva događanja u gradu

NOVINA: Mladi, prijavite se! Ovime svi dobivamo velike benefite i kadar koji bi u budućnosti mogao nositi kajkavsku popevku i naš krapinski Festival

Objavljeno: 07.05.2021. zagorjeinternational

Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina prijavilo je s partnerom, Gradom Krapinom, projekt “Svirajmo kaj – glazbena radionica” na Javni poziv “Umjetnost i kultura online” u sklopu Europskog socijalnog fonda u operativnom programu “Učinkoviti ljudski potencijali” te su im početkom ožujka odobrena sredstva u iznosu od 418.316 kuna. Kako je objašnjeno na konferenciji za medije održanoj u Krapini, realizaciju ideje o pokušaju osnivanja orkestra djece i mladih u Krapini, za što su oni izuzetno motivirani, prekinula je upravo epidemiološka kriza. Ovaj projekt, istaknuto je, doprinosi rješavanju tih problema na području Krapine i Krapinsko – zagorske županije organiziranjem online glazbenih radionica koje će imati edukativnu i kulturno- umjetničku svrhu. Ciljna skupina su djeca i mladi do 25 godina.

Nove okolnosti

– Na neki način simbolika je mjesta gdje se nalazimo, a to je Glazbeni paviljon u središnjem gradskom parku, što govori da se u Krapini nastavlja tradicija što se tiče glazbene kulture. Naravno u ovim novim okolnostima, mislim da je to dokaz da nas ništa ne smije iznenaditi i da se možemo prilagoditi novim okolnostima i svemu onome što donosi vrijeme. Grad Krapina je i do sada sudjelovao kao partner u više projekata i ovo je samo nastavak onoga što je do sada napravljeno. Spomenut ću samo nekoliko projekata, a to su “Ok, otkrijmo kreativnost“ realiziran u sklopu operativnog programa učinkovitosti ljudskih potencijala te umjetnička radionica za starije osobe. Sve u svemu, imali smo tri projekta gdje je glavni nositelj bilo Pučko otvoreno učilište, a oni su na neki način donijeli gradu Krapini, odnosno svim korisnicima oko milijun i pol kuna. Mislim da je ovaj sadašnji projekt, u ovo vrijeme pandemije, posebno značajan, jer na neki način premošćuje ovaj period kad je stagnacija bilo kakvog kulturnog, pa prema tome i glazbenog djelovanja, kako ne bi došlo do potpunog prekida, već da taj most mladi nastave dalje kako bi Krapina imala oslonac kad treba svirati u orkestru koji će pratiti sva glazbena događanja u našem gradu – kazao je dogradonačelnik Krapine Dragutin Kozina.

Projekt će se provoditi godinu dana, od 24. ožujka 2021. do 24. ožujka 2022. godine te će na puno radno vrijeme biti zaposlen voditelj radionica orkestra i istraživanja glazbene baštine s arhiviranjem i digitalizacijom. Kroz projekt će se financirati i dio plaće zaposlenika Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo (40 posto radnog vremena), s obzirom na to da će biti zadužen za prijave i odabir kandidata, izradu kalendara događanja, pripremu materijala za radionicu istraživanja, arhiviranja i digitalizacije glazbene baštine.

– Glavni cilj je oformiti orkestar mladih, koji će u budućnosti pratiti događanja koja se tiču mladih. Drugi dio projekta su radionice koje će voditi razni stručnjaci po instrumentu – violini, klarinetu, trubi, tamburici, klaviru, harmonici, bubnjevima, basu i gitari. Tako će onda razni umjetnici s područja čitave Hrvatske, dakako i iz Zagorja, predavati djeci i to sve online. Treći dio projekta je digitalizacija i arhiviranje starih notnih zapisa koji će se onda moći koristiti za potrebe orkestra, ali iz a potrebe raznih drugih manifestacija – pojasnio je voditelj radionica Karlo Kukovačec, na kojeg se nadovezao ravnatelj Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina:

Čuvanje ‘kaja’

– Upornim radom i trudom Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, a zahvaljujem se pritom i partneru, Gradu Krapini, uspjeli smo se izboriti za ne mala europska sredstva, radi se o 420.000 kuna za jedan projekt, za koji bih ja rekao da je jedini mogući u ova vremena kada smo svi u globalnoj pandemiji i kad su nam javno djelovanje, javni i grupni susreti gotovo onemogućeni. Taj nam projekt omogućava, a i sam njegov naziv “Svirajmo Kaj” govori, da čuvamo ‘kaj’, da širimo kajkavsku riječ i da ljudima pokušamo približiti kajkavsku misao. Online radionice će sigurno pobuditi veliki interes. Ovim putem pozivamo sve mlade, a govorimo o osnovnoškolskom i srednjoškolskom uzrastu, da se prijave. Broj sudionika je neograničen, a projekt također nije ograničen ni na samu Krapinu, niti na Krapinsko – zagorsku županiju, radi se o cijelom kajkavskom govornom području. Prijaviti se, dakle, mogu svi i praktično besplatno steći znanja o glazbi, približiti taj svijet sebi i zainteresirati da možda u budućnosti dalje glazbeno napreduju. Time mi kao društvo dobivamo velike benefite, odnosno kadar koji bi u budućnosti mogao nositi kajkavsku popevku i naš krapinski Festival – zaključio je Novina. (vc, ab)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba