Krapinsko - zagorska županija dodijelila 42 potpore vlasnicima tradicijskih i umjetničkih obrta, ukupno vrijedne 210.000 kuna

HUBICKI: Želim nam svima puno zdravlja i da se cijepimo, kako bi pandemija prošla i da nam se vrate ‘proštenjari’. Želim da naši tradicijski obrti ne opstanu samo kao sjećanje

Objavljeno: 07.05.2021. AB

Krapinsko – zagorska županija dodijelila je 42 bespovratne potpore vlasnicima tradicijskih i umjetničkih obrta, ukupno vrijedne 210.000 kuna – svaki obrt dobio je po 5000 kuna potpore, kao pomoć u ovoj pandemiji koronavirusa zbog otežanog poslovanja.
Županijska pročelnica za gospodarstvo Sanja Mihovilić rekla je da su stigle ukupno 53 prijave, a pravo na potporu ostvarilo je 11 obrta manje – potpore su se mogle ostvariti za financiranje plaća, režijskih troškova, zakupe poslovnog prostora, knjigovodstvene usluga, zatim za nabavu sirovina, podmirenje obveze prema dobavljačima, uređenje postojećeg poslovnog prostora, edukcije i stručno osposobljavanje te za promotivne aktivnosti.

Suvremena komora

Nedavno novoizabrani predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Darko Varga zahvalio je županu Kolaru i Županiji što svake godine izdvaja bespovratna sredstva za tradicijske i umjetničke zanate, koji su kulturna baština i dignitet, ne samo u Zagorju već i u cijeloj Hrvatskoj.

– Ovdje smo u budućoj edukacijskoj dvorani za umjetničke i tradicijske zanate za koje je Županija izdvojila 550.000 kuna. Hvala na izvrsnoj suradnji kojoj se nadamo i u nastavku, a svima koji su primili potpore želim puno uspjeha u radu i da zajedno gradimo našu suvremenu obrtničku komoru – rekao je Varga.
Predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, inače i predsjednica Ceha umjetničkih i tradicijskih obrta pri Obrtničkoj komori KZŽ, podsjetila je da Županija jednom godišnje od 2005. godine dodjeljuje sredstva tradicijskim obrtima.

– Želim nam svima puno zdravlja, da se cijepimo, kako bi pandemija prošla i da nam se vrate ‘proštenjari’ u našu Mariju Bistricu. Želim da naši tradicijski obrti ne opstanu samo kao sjećanje, već kao nužnost – poručila je Hubicki.
U ime dobitnika potpora zahvalio je Dragutin Škrlec, vlasnik postolarske radnje ‘Šuco’ iz Zlatara, koja posluje 25 godina.

Župan Kolar kazao je kako su upravo vlasnici tradicijskih i umjetničkih obrta, uz turističke djelatnike, najviše na udaru. Spomenuo je kako je za dodjelu potpora odabran prostor Obrtničke komore kako bi dokazali zajedništvo u ovim teškim vremenima, jer to je dom svih obrtnika Krapinsko – zagorske županije u kojem je također Županija sudjelovala u uređenju. Nije potom propustio ‘okrznuti’ nelogične mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Cijepite se!

– Država mora promijeniti politiku oko vaših struka. Ne može se uspoređivati ovo što vi radite s nekim djelatnostima koje su na tržištu pozicionirane na sasvim drugačiji način. Čitavo vrijeme ponavljam da mi nikako nije jasno kako trgovački centri i lanci cijelo vrijeme rade, da se u određenom trenutku u zatvorenom prostoru, bez obzira na kvadraturu, nađe i po 2000 ljudi, a istovremeno se nije omogućilo ljudima da na otvorenom, sajmovima i tržnicama, rade. Nadam se da će se to promijeniti, to se može promijeniti samo ako se svi procijepimo i da skinemo ove maske – rekao je župan Kolar, dodajući da je Krapinsko – zagorska županija dobila 64.038 cjepiva za do kraja lipnja.

– Dosad je procijepljeno preko 22.000 ljudi, počeli smo cijepiti ciljane skupine pa su prošli tjedan to bili vatrogasci, ovaj i idući tjedan to su djelatnici MUP-a, nastavnici i profesori, sljedeći tjedan kreću turistički radnici. Cjepiva ima dovoljno i za tri tjedna više nećemo imati koga cijepiti, a ako ne procijepimo barem 55 do 60 posto stanovništva uz ljude koji su preboljeli Covid, ove maske će nam nažalost ostati još dugo kao sastavni dio naše odjeće. Pozivam stoga sve još jednom – cijepite se – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba