U klanječkom DV-u "Kesten" uspješno je završen projekt "Popodne u vrtiću", koji se provodio 30 mjeseci i u cjelokupnom je iznosu od 1,2 mil. kuna bio financiran EU sredstvima

“Produljili smo radno vrijeme vrtića do 19 sati i uvelike olakšali roditeljima koji rade u Zagrebu ili negdje drugdje, a prijavili smo se i za nastavak projekta – ‘Popodne u vrtiću 2′”

Objavljeno: 06.05.2021. zagorjeinternational

U Klanjcu je održana press konferencija povodom završetka provedbe projekta “Popodne u vrtiću“, koji su provodili Grad Klanjec i partner, Dječji vrtić “Kesten“. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.211.837 kuna, a sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u stopostotnom iznosu. Projekt se provodio od 19. studenoga 2018. do 19. svibnja ove godine, dakle, 30 mjeseci. Trenutno je u vrtiću smješteno 60-ak djece u tri skupine, a od toga je dio projekta “Popodne u vrtiću“ njih 23.

– U sklopu projekta zaposlena je odgojiteljica na pola radnog vremena, asistent, također na pola radnog vremena, kuharica na nepuno radno vrijeme te voditelj projekta koji je zaposlenik Grada Klanjca, odnosno naš pročelnik, a radio je na projektu 30 posto svoga radnog vremena te za to vrijeme iz projekta dobivao plaću za tih 30 posto rada na projektu. Projekt je od izuzetne važnosti za sve naše stanovnike, pogotovo za one ljude koji imaju djecu u dječjem vrtiću, zato što smo time dobili ono najvažnije – produljenje radnog vremena vrtića do 19 sati. Nema više radnog vremena kao nekada, od 6 do 14 sati, već obično od 9 do 17 sati ili od 10 do 18 sati i to puno znači roditeljima, da mogu na sigurnom imati svoju djecu, koja su i dalje u desetosatnom programu – rekao je gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

Zdrava prehrana

O novostima u vrtiću govorila je i ravnateljica Marina Babić.

– Što se tiče kuhinje, ona je nova i potpuno opremljena. Uveli smo zdravu prehranu koju financiramo sredstvima iz Europske unije. Naša kuharica Božica Glas uspješno je prošla osposobljavanje za nutricionistu, a ostale odgojiteljice polazile su također nutricionističke edukacije, dok su radionice bile organizirane za polaznike dječjeg vrtića te njihove roditelje. Odgojiteljice su također prošle STEM edukaciju i edukaciju vezanu uz rast, razvoj i odgoj djece te partnerstvo i suradnju s roditeljima. Za vrtić smo nabavili dosta opreme, prije svega informatičku, a to su računalo, projektor, kamera te multifunkcionalni fotokopirni uređaj. Od didaktike, nabavili smo dva svjetleća stola, bazen s lopticama, geometrijski magnetni laboratorij, senzorni panel, puzzle, slagalice, vage i slične stvari. Također je na našoj internetskoj stranici, u sklopu projekta, izrađena podstranica te smo si za kraj projekta ostavili gospođu Jasnu Held, koja je profesionalna pripovjedačica priča, a koja će sutra doći u goste i održati popodnevnu edukaciju u trajanju od šest sati – otkrila je Babić.

Djeca na sigurnom

Voditelj projekta Gordan Šoban rekao je kako su ovim projektom uspjeli ostvariti sve ciljeve koje su si postavili.

– Prije svega, usklađivanje obiteljskog života produljenjem radnog vremena do 19 sati, čime smo omogućili svim roditeljima, naročito onima koji rade u Zagrebu i nekim daljnjim mjestima, da mogu bez ikakvih problema dijete ostaviti na sigurnom u vrtiću, gdje uz zdravu prehranu, radionice i STEM programe, uči. Roditelji se ne moraju brinuti hoće li netko od baka i djedova pokupiti dijete. Na taj način, roditelji se puno lakše zapošljavaju jer nemaju problem s time hoće li na vrijeme uspjeti pokupiti dijete u vrtiću. Oba se roditelja bez ikakvih problema mogu zaposliti i sigurni su da će njihovom djetetu Grad Klanjec i Dječji vrtić omogućiti boravak na jednom lijepom mjestu, pogotovo sada, kada smo izgradili novi vrtić u kojem imamo sve mogućnosti, jedne od boljih u Hrvatskoj. Raspisan je i novi natječaj za nastavak programa koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda te se Grad Klanjec, naravno, prijavio i svakim danom iščekujemo rezultat, svi se zajedno nadajući da će i naš projekt “Popodne u vrtiću 2“ nastaviti sa svim aktivnostima te pridonijeti još boljoj brizi za svu djecu s područja grada Klanjca – zaključio je Šoban. (ab, vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba