NAKON SASTANKA VLADAJUĆIH: Predloženo ukidanje najmanje članarine HGK-u, ali i mjera koja već neko vrijeme izaziva kontroverze:

PLENKOVIĆ: Ideja je da se zabrani rad nedjeljom, osim 16 nedjelja u godini – zbog turizma

Objavljeno: 06.05.2021. zagorjeinternational

Nakon sastanka parlamentarne većine, premijer Andrej Plenković istaknuo je kako su razgovarali o više tema – stanju u zdravstvenom sustavu, cijepljenju, zahtjevu za opozivom ministra Vilija Beroša, obnovi, izmjeni Zakona o HGK, kao i o trgovini, reformi socijalne skrbi, ali i incidentu u Borovu Selu.
Razgovaralo se i o finalizaciji Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te rebalansu proračuna nakon izbora, kao i o imenovanju predsjednika Vrhovnog suda. 
– Što se tiče zakona o HGK, on ima tri važne točke. Ona društva koja su članovi HGK, a plaćaju najmanju članarinu od 42 kune, oni ne bi plaćali ništa, ali bi i dalje bili u HGK. Oni veći subjekti bi nastavili plaćati. Prihodi bi se smanjili za 60-ak milijuna kuna, koji bi se nadomjestio aktivnostima HGK na tržištu ili sredstvima iz pojedinih resora na koja se naslanjaju aktivnosti HGK. To bi podrazumijevalo i racionalizaciju broja zaposlenih u HGK – rekao je Plenković.
Zakon o trgovini, istaknuo je, podrazumijeva pitanje rada nedjeljom.
– Ideja je da se rad nedjeljom zabrani osim do 16 nedjelja u godini. Uzeli bi u obzir turističku sezonu i blagdane, vodili bi računa o načelu razmjernosti – rekao je premijer.
Što se tiče potpora pomoći za vrijeme pandemije, naglasio je kako će donijeti program mjera za povremene prijevoznike, brodare, organizatore događaja, turističke agencije, koje su, podsjetimo, mjesecima molile pomoć. 
– Išli bismo s određenim programom mjera, u smislu financijskih sredstava, koji bi im omogućio da se pripreme za turističku sezonu i normalizaciju aktivnosti – kazao je premijer.
– Stajalište HDZ-a je nepromijenjeno. Temeljni razlozi su to što je ona prije mjesec i pol, dva pristala biti kandidatkinjom mimo javnog poziva na koji se propustila javiti. Njoj kao profesorici prava sigurno nije nepoznat institut javnog poziva i ne može se razumjeti da nije znala za to. Pristala je ići u protuzakonitu proceduru, to je potvrdio Ustavni sud. I nije čelno mjesto predsjednika izbor za higijeničara u 1. razredu osnovne škole pa da bismo ignorirali nepoštovanje Ustava i Zakona – poručio je, dodavši kako je oko toga parlamentarna većina složna. 
Optužnicu koja je danas podignuta protiv bivšeg ministra i člana HDZ-a Lovre Kuščevića, nije želio komentirati. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba