Dodijeljena 41 stipendija međimurskim učenicima obrtničkih zanimanja

ŽUPAN POSAVEC: Ovo je direktna mjera kojom kroz potporu obrazovanju razvijamo naše gospodarstvo

Objavljeno: 05.05.2021. zagorjeinternational


Već 18 godina Obrtnička komora Međimurske županije provodi projekt stipendiranja učenika deficitarnih zanimanja u cilju da međimurskim obrtnicima osigura radnu snagu, a mladima pruži poticaj za školovanje u obrtničkim zanimanjima. Tako je i ove srijede održano potpisivanje ugovora  o stipendiranju učenika deficitarnih zanimanja u školskoj godini 2020./2021.

Deficitarna zanimanja

– Broj stipendiranih učenika kontinuirano raste. Uspoređujući s prošlom školskom godinom kada je bilo 32 stipendista, ovogodišnji 41 stipendist potvrda je da učenici pravovremeno promišljaju svoju budućnost, s obzirom na to da je svake godine sve veća potreba za radnom snagom, primarno u deficitarnim zanimanjima. Do sada je u projektu sudjelovalo više od 500 učenika, na što smo iznimno ponosni. Tijekom 18 godina za stipendije je isplaćeno gotovo tri milijuna kuna – kazao je predsjednik Obrtničke komore Boris Lukovnjak.

Ovogodišnji stipendisti školuju se u zanimanjima: instalater grijanja i klimatizacije (11), kuhar (9), keramičar – oblagač (5), vodoinstalater (3), konobar (3), slastičar ( 3 ),  bravar ( 2 ), soboslikar – ličilac dekorater ( 1 ), monter suhe gradnje ( 1 ), autolakirer (1), podopolagač (1), zidar (1).

– Iznosom stipendije od 6000 kuna želimo motivirati i podržati učenike na njihovom putu obrazovanja, ali i potaknuti da stečeno znanje i vještine ulože u svoj kraj i ostanu u Međimurju. Kroz stipendije, potpore obrtnicima, otvaranje znanstveno – istraživačkih centara i brojna druga ulaganja želimo pomoći međimurskom gospodarstvu koje posljednjih godina ima vrlo dobre pokazatelje. Unatoč izazovnoj godini, u 2020. bilježimo porast broja zaposlenih, porast broja poduzetnika i obrtnika, porast ukupnih prihoda i izvoza – istaknuo je međimurski župan Matija Posavec, čestitavši mladim stipendistima.

Međimursko gospodarstvo

U Međimurskoj županiji tijekom 2020. godine inače je otvoreno 173 novih obrta. Drugi mjesec zaredom bilježe pad nezaposlenosti, dok istovremeno raste broj ispisanih iz evidencije zbog zaposlenja, što ih pozicionira kao treću županiju s najnižom stopom nezaposlenosti u Hrvatskoj. Međimurska županija čini 2,7 posto hrvatskog gospodarstva, a ostvaruje čak 4,9 posto hrvatskog izvoza, što je podatak koji svjedoči o jačini međimurskog gospodarstva.

– Pokrenut je veliki investicijski ciklus u kojem sredstvima europskih fondova stvaraju nadstandard u obrazovanju Međimurske županije, koje je temelj za razvoj kvalitetnog gospodarstva – zaključio je župan Posavec pored kojeg su stipendiste svojom nazočnošću podržali načelnici i gradonačelnici općina i gradova koji su dio projekta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba