UPRAVNI SUD PRESUDIO: Istospolni parovi u Hrvatskoj mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji

“Ova povijesna presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji i potvrđuje kako životni partneri moraju imati jednaka prava kao i bračni drugovi”

Objavljeno: 05.05.2021. zagorjeinternational

Nakon pet godina pravnih bitaka, Upravni sud u Zagrebu krajem travnja je u slučaju Šegota-Kožić presudio da oni ne smiju biti diskriminirani u postupku procjene za posvojenje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

– Ova povijesna presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji, i potvrđuje kako životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi – poručili su iz “Duginih obitelji”, udruge koja okuplja LGBTIQ osobe koje imaju djecu, žele imati djecu ili se samo žele informirati o izazovima i lijepim stranama planiranja obitelji.

– Još uvijek nam je teško povjerovati da smo doživjeli ovakav rasplet situacije, očekivali smo dugačku pravnu odiseju i odlazak na Europski sud za ljudska prava. No Upravni sud u Zagrebu postupio je ispravno, poštujući Ustav Republike Hrvatske, međunarodne konvencije i naše zakone, i presudio u korist naših članova Mladena Kožića i Ive Šegote. Jako smo sretni zbog ove presude, ne samo zbog Mladena i Ive, nego zbog svih drugih parova koji razmišljaju o posvajanju i koji na taj način žele proširiti svoju obitelj – rekao je medijima predsjednik udruge “Dugine obitelji” Daniel Martinović, izvještava N1.

Podsjetimo, Šegota – Kožić su 2016. godine odbijeni u zahtjevu da postanu posvojitelji zbog toga što su u istospolnom životnom partnerstvu. Nakon što je njihov zahtjev odbijen, tužili su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sud je presudio u njihovu korist.

Martinović ističe kako se nada da Centri za socijalnu skrb neće ignorirati ovu presudu, već da će postupati po zakonu i tumačenju nadležnih sudova.

Iz udruge pak poručuju:

– Sad je na potezu Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje bi budućim postupcima trebalo ispraviti nepravdu, uzevši u obzir zakone, Ustav, konvencije i odluku Ustavnog suda za udomiteljstvo koja se može i smije vezati za posvojenje.

U RH je, prema podacima iz veljače, 4439 djece bez roditeljske skrbi, od toga 2133 u domovima, a 2306 kod udomitelja.

Najnovije po kategorijama

Mještani Hlebovog Sela bicikliste počastili sokom i štruklima, a svi zainteresirani mogli su evidentirati svoje bicikle i doznati kako se zaštititi od krađe

PRAVI SPORTSKI DAN U ZLATARU: U sklopu "Zlatarskog ljeta" održana "Mala biciklijada", na kojoj se okupilo 97 sudionika, a angažirali su se i vatrogasci i policajci

Mještani Hlebovog Sela bicikliste počastili sokom i štruklima, a svi zainteresirani mogli su evidentirati svoje bicikle i doznati kako se zaštititi od krađe

Objavljeno: 14.06.2021. zagorjeinternational
ŽELJKO KOLAR: Županija je pripremila projekte vrijedne 1,5 milijardi kuna. ZORAN GREGUROVIĆ: Mi u Gradu Krapini jedva čekamo raspisivanje natječaja

HRVATSKOJ NA RASPOLAGANJU 24,2 MILIJARDE EURA: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u Krapini predstavilo mogućnosti koje donosi nova europska financijska omotnica 2021. - 2027.

ŽELJKO KOLAR: Županija je pripremila projekte vrijedne 1,5 milijardi kuna. ZORAN GREGUROVIĆ: Mi u Gradu Krapini jedva čekamo raspisivanje natječaja

Objavljeno: 08.06.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter