MALI PODSJETNIK: Od 1. svibnja do 31. listopada zabranjeno je svako paljenje vatre na otvorenom

Izazovete li požar, možete dobiti novčanu kaznu do 150 tisuća kuna ili kaznu zatvora do 60 dana

Objavljeno: 05.05.2021. zagorjeinternational

Od 1. svibnja do 31. listopada zabranjeno je svako paljenje vatre na otvorenome, upotreba pirotehničkih sredstava te svaka druga radnja koja može dovesti do nastajanja požara, upozoravaju iz Ministarstva unutarnjih poslova.
Za svako loženje vatre na otvorenom, građani su dužni pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe i poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti, odnosno, napraviti to na predviđenim mjestima, u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije.
Između ostaloga, mjesto spaljivanja mora biti dovoljno udaljeno od stambenih i drugih objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova. Ne smije se paliti po noći i za vjetrovitog vremena, a uz sebe treba imati i sredstva za gašenje požara. Iz MUP-a apeliraju na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanja da ne pale biljni otpad.
Za one koji se neće pridržavati Zakona o zaštiti od požara, odnosno, za osobu koja izazove požar, propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, odnosno, za izazivanje požara iz nehaja od 2000 do 15.000 kuna. Kako ističu iz MUP-u, nepromišljenim postupcima građani mogu počiniti i kazneno djelo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba