Kandidat za župana Svažić i kandidatkinja za njegovu zamjenicu Kruhak s načelnicom Lobora Ljubicom Jembrih obišli radove na izgradnji vrtića

“Vlada pomaže u brizi za mlade, vrijeme je da i županija napravi iskorak – ako vrtići budu besplatni, mladim obiteljima će u budžetu godišnje ostajati i 10 tisuća kuna”

Objavljeno: 04.05.2021. zagorjeinternational

Ernest Svažić, kandidat HDZ-a za župana Krapinsko-zagorske županije i kandidatkinja za zamjenicu župana Ana Kruhak, u utorak su obišli radove na dječjem vrtiću u Loboru, kapitalnom projektu u toj općini. Radi se o prvom dječjem vrtiću u Loboru čija bi izgradnja uskoro trebala završiti. U obilasku im se pridružila i aktualna načelnica općine Lobor i kandidatkinja za novi mandat, Ljubica Jembrih.
Svažić je naglasio da su projekti ulaganja u odgoj i obrazovanje, od esencijalne važnosti za razvoj cijele Krapinsko-zagorske županije.

– U okolnostima u kojima u Krapinsko-zagorskoj županiji živi 15.000 stanovnika manje nego prije 20 godina, ovakvi projekti, kojima se odgoj i obrazovanje dižu na višu razinu su izuzetno važni – rekao je Svažić te podsjetio da Vlada RH-a kroz programe i natječaje u okviru Programa ruralnog razvoja daje mogućnost povlačenja europskih sredstava za izgradnju vrtića u jedinicama lokalne samouprave s ciljem olakšavanja i poboljšavanja uvjeta života za obitelji s djecom. Svažić je mišljenja da i županija mora dati svoj doprinos.

Preuzeti odgovornost

– Uvjeren sam da i županija mora pomoći općinama i gradovima, obiteljima s djecom koja tamo žive, da ti vrtići za njih budu besplatni – kazao je Svažić i naglasio kako je riječ o jedinstvenom projektu i jedinstvenoj mjeri koji se mora provesti kako bi se preokrenuli trendovi iseljavanja stanovnika.

– Ukoliko budu vrtići za roditelje besplatni, mladim obiteljima će u prosjeku ostajati 10.000 kuna godišnje više u obiteljskom budžetu – pojasnio je Svažić.
Smatra kako bi županija trebala u potpunosti preuzeti odgovornost za institucije kojima je osnivač i time olakšati općinama i gradovima ulaganja u njihovu lokalnu infrastrukturu.

– Sada imamo situaciju da općine i gradovi participiraju u financiranju prijevoza učenika, ali i sufinanciraju školsku kuhinju. To je trošak koji će, u budućnosti, na sebe u potpunosti preuzeti županija kao osnivač. Tako će općinama i gradovima osloboditi sredstva za lokalni razvoj – rekao je Svažić i istaknuo kako je to potez koji će županija pod njegovim vodstvom bez odgađanja napraviti.
Svažić svoju podršku daje i aktualnoj načelnici općine Lobor i kandidatkinji za novi mandat, Ljubici Jembrih za koju je, kako kaže, uvjeren da će u idućem mandatu realizirati niz ovako važnih projekata. Jembrih ističe kako je projekt izgradnje dječjeg vrtića “Ivančica” najvažniji kapitalni objekt na području Općine Lobor, koji će svoja vrata mališanima otvoriti 1. rujna 2021.

10 milijuna kuna

– Ukupna vrijednost izgradnje i opremanja je 10 milijuna kuna. Prema dinamičkom planu naših izvođača završetak radova je planiran krajem petog mjeseca, a zatim slijedi tehnički pregled i uporabna dozvola. Nismo ni sumnjali da će vrtić, koji nosi kapacitet za 80-ero djece, biti nepopunjen, ali smo se ugodno iznenadili kada smo u tjedan dana zadobili 45 prijava za djecu koja do sada nisu bila uključena u nikakav oblik predškolskog obrazovanja – rekla je Jembrih i dodala kako na području Općine vrtiće i čuvaonice koristi 48-ero djece.

– Naš će vrtić “Ivančica” biti sto posto popunjen što nas veseli i vidimo da se krećemo u pravom smjeru prema mladim obiteljima i mladim ljudima, a sa svrhom zadržavanja ljudi na području Općine Lobor – zaključila je Jembrih.
Nakon obilaska Lobora Svažić i Kruhak su obišli još jedan uspješan projekt – dječji vrtić u Budinščini koji je pred otvaranjem. Svažić je istaknuo zadovoljstvo projektima u toj Općini, a koje mu je predstavio načelnik Radovan Hercigonja. Naime, ta je Općina jedna od najuspješnijih u Krapinsko – zagorskoj županija po povlačenju europskih sredstava.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba