Pri kraju izgradnja nogostupa u Dolu Klanječkom na dionici prema groblju, investicija vrijedna gotovo milijun kuna

“Protuklizni asfalt na kolniku i novi nogostup puno će doprinijeti sigurnosti sudionika u prometu i pješaka, pogotovo djece”

Objavljeno: 04.05.2021. Alen Brodar

U Dolu Klanječkom gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek je u društvu ravnatelja Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepana Sirovca i krapinsko – zagorskog župana obišao gradilište na cesti i nogostupu prema mjesnom groblju.

Oštri zavoji

– To je županijska cesta koju, kada je gledamo s tehničke strane, karakterizira nekoliko izrazito oštrih zavoja i specifičan uzdužni nagib te je pod utjecajem atmosferskih prilika i prometa došlo do oštećenja, odnosno istrošenosti kolnika. Stoga smo morali krenuti u projekt korekcije te je elaboratom predložena ugradnja protukliznog tankog sloja eruptivnog asfalta. Sami radovi počeli su u drugoj polovici prošle godine, a da bismo mogli ugraditi protuklizni asfalt, morali smo staru pješačku stazu srušiti, kako bismo korigirali trasu i postavili nove rubnjake, koji ujedno služe za kanaliziranje oborinske odvodnje. Sada, nakon završetka zime, vraćamo pješačku stazu, tako da bude sigurna za pješake i za odvijanje prometa. S postavom rubnjaka smo pri kraju i kroz nekoliko dana očekujemo završetak radova – objasnio je ravnatelj ŽUC-a Sirovec, dodajući kako ovih novih 800 metara ceste košta nešto više od 930.000 kuna, a u sufinanciranje protukliznog asfalta su se uključili MUP i Grad Klanjec, čiji gradonačelnik Brlek kaže da se u projekt krenulo prije svega zbog sigurnosti mještana.

– Krenuli smo u radove vodeći računa o prometu na tim dionicama, odnosno o autobusnim stajalištima koja najviše koriste školska djeca, tako da sigurno mogu doći do autobusa i potom do škole – kazao je Brlek, na kojeg se nadovezao župan Kolar rekavši da su sigurnost pješaka i ostalih sudionika u prometu uvijek na prvom mjestu.

Javljanje na natječaje

– Po ovim serpentinama će mikroasfalt itekako doprinijeti sigurnosti prometa, a s druge strane i sam nogostup koji ide prema groblju doprinosi sigurnosti pješaka. Naš je imperativ da se što više jedinica lokalne samouprave javlja na natječaje, da dobiju bespovratna EU sredstva ili novac s nacionalne razine, da se povećava broj kilometara nogostupa, a onda će Županijska uprava za ceste to pratiti u svom dijelu. Ove godine ŽUC u proračunu za takvu vrstu radova ima 1,6 milijuna kuna, a za sljedeće godine je predviđeno oko tri milijuna kuna, što bi onda značilo novih pet do šest kilometara nogostupa u aranžmanu ŽUC-a. Pozivam stoga kolegice i kolege načelnike da se javljaju na natječaje, ŽUC će ih pratiti – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba