HDZ-ov kandidat za varaždinskog župana Anđelko Stričak predstavio svoj izborni program

“Ovo je treći i ključni dio naše pobjedničke kampanje za župana”

Objavljeno: 03.05.2021. zagorjeinternational

Kandidat Hrvatske demokratske zajednice za varaždinskog župana Anđelko Stričak u ponedjeljak je predstavio izborni program koalicije HDZ-HSLS-HSU koji je, kako je istaknuto prilikom predstavljanja, treći i ključan dio pobjedničke kampanje.

O dosadašnjim stranačkim aktivnostima koje su prethodile predstavljanju programa, govorio je voditelj izbornog stožera, saborski zastupnik Damir Habijan.

– Nakon predstavljanja svih naših kandidata, druga je faza bilo sakupljanje potpisa u čemu smo, mogu bez ikakve zadrške reći, bili najuspješniji u Varaždinskoj županiji. Naš kandidat Anđelko Stričak skupio je 11.711 potpisa, a aktualni župan Čačić 10.298, stoga mislim da je razumno zaključiti kako su upravo gospoda Stričak i Čačić oni koji će ući u drugi krug – kazao je Habijan.

Dodao je da varaždinska Županijska organizacija HDZ-a na području Hrvatske ima najteži zadatak.

– Pogledamo li proteklih 30 godina nacionalnu politiku, u hrvatskoj politici postojala su dva, ako možemo tako reći, teškaša – jedan su pokojni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a drugi je aktualni župan Radimir Čačić. To su dvije političke figure koje su zasigurno obilježile i politiku ovih 30 godina, i onda je iz toga apsolutno razvidno da teški zadatak čeka i našeg kandidata i sve nas. Što se tiče same političke borbe, ono što je sigurno, jest naš ulazak u drugi krug, a ja se nadam u konačnici pobjedi našeg kandidata – rekao je Habijan te napomenuo da će službena kampanja biti afirmativna i temeljiti se na realiziranom u protekle četiri godine.

– Rezultati i svi oni projekti koji se provode na području cijele županije, idu tome u prilog. Naravno, kada iza sebe nemate ništa, kada nemate sadržaj, onda se sve svodi zapravo na klevete, uvrede, podmetanja i neke ideološke podjele. U tome ne sudjelujemo i do kraja ovih izbora sigurno nećemo sudjelovati, nego ćemo nastaviti ovom politikom kojom se vodimo od početka. Mislim da to u konačnici građani prepoznaju i da će zasigurno prepoznati i 16. svibnja – zaključio je Habijan.

Anđelko Stričak je prilikom predstavljanja naglasio da izborni program treba biti realan, ambiciozan i provediv, za što ga je, osim poznavanja problematike svakog mjesta u Varaždinskoj županiji, potrebno uskladiti i s programima s državne razine, kao što su Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. godine, Program Vlade Republike Hrvatske 2020. – 2024. te Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021. – 2026. Iz tog razloga, glavne točke njegovog programa su prosvjeta, zdravstvo i socijalna skrb, prirodna dobra, poduzetništvo, kultura i sport, sigurnost te udruge građana.

Govoreći o prosvjeti, HDZ-ov kandidat za župana naglasio je da će se zalagati za sustav jednakih šansi.

– Svakom će se djetetu osigurati pristup predškolskom odgoju i ravnomjerni standard, a naglasak će biti i na poticanju rada s darovitom djecom. Dogradnjom škola u Ivancu, Novoj Vesi, Svibovcu Podravskom i Strmcu te izgradnjom školskih dvorana u Bisagu, Vinici, Remetincu, Kamenici, Cvetlinu, Donjoj Voći, Završju, Črešnjevu i Druškovcu omogućit će se uvođenje jednosmjenske nastave u svim osnovnim školama, a potom i produženog boravka – naglasio je Stričak.

Kazao je kako mu je cilj i, uz dva regionalna centra kompetencija za poljoprivredu i zdravstvo, osnovati centre za ostale strukovne sektore: elektrotehniku, strojarstvo, graditeljstvo, turizam, tekstil, promet i ekonomiju.

– Varaždin mora biti sveučilišni grad mladih i treba poticati spajanje svih visokoškolskih ustanova sjevera Republike Hrvatske pod okrilje Sveučilišta Sjever, poticati razvoj novih studijskih programa prema potrebama gospodarstva te izgraditi kampus FOI-ja – rekao je Stričak.

Kad je riječ o zdravstvu, naglasio je da je nužno u sklopu postojećih bolnica dovršiti i izgraditi potrebne objekte u Varaždinu, Dnevnu bolnicu i Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP) te Centralni operacijski blok te Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine u Varaždinskim Toplicama.

– Kvalitetan zdravstveni sustav moguć je jedino kroz ulaganje u ljudske potencijale: liječnike, medicinske sestre i tehničare te pomoćno zdravstveno i nezdravstveno osoblje i to je jedan od mojih planova i ciljeva – kazao je HDZ-ov kandidat za varaždinskog župana.

Svojim je programom obuhvatio i socijalnu skrb, naglasivši važnost izgradnje ili dogradnje umirovljeničkih domova i dnevnih centara, ali i poticanja projekata vezanih uz zapošljavanje gerontodomaćica te povećanja dostupnosti socijalnih usluga u ruralnim sredinama.

– Kada govorimo o prirodnim dobrima, mislim da ne treba posebno naglašavati važnost zaštite naših voda i tla, a s tim je ciljem i pokrenuta izgradnja aglomeracija Varaždin, Varaždinske Toplice, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof, Lepoglava i Veliki Bukovec te retencija i nasipa za obranu od poplava uz rijeke Dravu, Bednju i Plitvicu. Ono što mi je u planu za naredno razdoblje jest maksimalan angažman za ishođenje statusa parka prirode za Ivanščicu – kazao je Stričak.

Važan dio njegovog izbornog programa vezan je uz poduzetništvo i poljoprivredu.

– Ono što nam mora biti prioritet, jest poticanje uvođenja digitalnih tehnologija u industriju i obrtništvo, osnivanjem Centra za digitalnu transformaciju, kako bi se omogućili bolji uvjeti rada. Ono što je u Dalmaciji peta zvjezdica kod turističkih smještaja, to je kod nas modernizacija (digitalizacija) proizvodnih pogona. Svakako treba osigurati siguran i protočan promet izgradnjom obilaznica Novog Marofa i Varaždina te brzih cesta Varaždin-Ivanec-Lepoglava i Podravske magistrale. Moramo iskoristiti mogućnosti prirodnih i kulturnih dobara koje imamo, za daljnji razvoj ruralnog, zdravstvenog, vjerskog, kulturnog, sportskog turizma, podizanjem razine kvalitete i sadržaja – rekao je Stričak.

– Mislio sam i na naše službe koje brinu o sigurnosti svih žitelja Varaždinske županije, stoga ću se zalagati za još bolje opremanje vatrogasaca, civilne zaštite, hitne medicinske pomoći, Crvenog križa, gorske službe zaštite i spašavanja – naglasio je Stričak, u čijem je programu i poticanje rada svih udruga građanki i građana.

Najnovije po kategorijama

Uspješno provedeni programi obrazovanja stručnjaka u turističko – ugostiteljskom sektoru i voditelja za osobe s invaliditetom te osposobljavanja osoba s invaliditetom za kuhare i sobare

ZAHVALJUJUĆI UČILIŠTU "PIRAMIDA ZNANJA" I PARTNERIMA, 59 POLAZNIKA IZ RANJIVE SKUPINE NEZAPOSLENIH OSOBA DOBILO JE NOVU PRILIKU: Održana završna konferencija projekta "Edukacijom ranjivih skupina do zaposlenja u turizmu i ugostiteljstvu"

Uspješno provedeni programi obrazovanja stručnjaka u turističko – ugostiteljskom sektoru i voditelja za osobe s invaliditetom te osposobljavanja osoba s invaliditetom za kuhare i sobare

Objavljeno: 22.04.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter