Na 26. obljetnicu pogibije heroja Domovinskog rata Rudolfa Peršina, kod njegovog spomenika u Gornjoj Stubici delegacija predvođena županom Kolarom zapalila svijeće i položila vijenac

“TUGA, ALI I PONOS NIKAD NEĆE NESTATI”: Danas se posebno prisjećamo 51 heroja koji su tijekom Bljeska dali živote za Domovinu, među kojima i našeg Rudija

Objavljeno: 02.05.2021. AB

Na 26. obljetnicu pogibije heroja Domovinskog rata Rudolfa Peršina, kod njegovog spomenika u Gornjoj Stubici zapaljene su svijeće i položen vijenac.
U jednoj od delegacija učinili su to župan ŽeljkoKolar, njegov savjetnik za branitelje i umirovljeni pukovnik Žarko Miholić, general u mirovini Josip Horvatin te zamjenik načelnika Općine Gornja Stubica Vladimirom Škvorc.
Tuga, ali i ponos za našeg Rudija nikad neće nestati. Danas se ovdje u njegovoj rodnoj Gornjoj Stubici sjećamo njega koji je postao jedan od simbola obrane Hrvatske, kao i svih poginulih u Bljesku, svih poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja te svih civilnih žrtava Domovinskog rata – poručio je župan Kolar te podsjetio na stradanje civila u hrvatskim gradovima, koje su pobunjeni Srbi granatirali iz osvete zbog vojnog poraza.

Umirovljeni pukovnik Žarko Miholić je u vrijeme Bljeska bio na dužnosti u Zbornom području Bjelovar, kojim je zapovijedao general Luka Džanko. 
Više od sedam tisuća pripadnika vojno – redarstvenih snaga sudjelovalo je u operaciji Bljesak. Danas se posebno prisjećamo 51 heroja koji su tijekom Bljeska dali živote za Domovinu, među kojima i našeg Zagorca Rudolfa Perešina – poručio je pukovnik Miholić te još jednom naglasio kako je operacija Bljesak pokazala svu snagu, moć i dostignuti razvoj Hrvatske vojske.
General u mirovini Josip Horvatin je u vrijeme Bljeska bio zapovjednik Zasebne postrojbe Policijske uprave krapinsko – zagorske.
U postrojbi je bilo 100 policajaca s punom ratnom spremom, po teritorijalnom principu iz cijele Krapinsko – zagorske županije. Postrojbu smo formirali 29. travnja te smo preko Zagreba krenuli prema Slavoniji – od Kutine, Garešnice, Virovitice, Našica, Nove Gradiške, preko Okučana do sela Bobare kraj Papuka – naveo je general u mirovini Horvatin te se prisjetio i prvih vijesti o pogibiji Rudolfa Prešina.
Dok smo 2. svibnja bili na području Nove Varoši, čuli smo vijesti da je dva kilometra od nas srušen naš avion. Tada još nismo ni znali da je pilot bio naš Zagorec Rudolf Perešin, kraj čijeg smo spomenika danas položili vijenac i zapalili svijeće – rekao je Horvatin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba