FOTO: U blizini Laza Bistričkog mogla bi niknuti kuća Zagorka, koja oduzima dah

Mladi zagrebački bračni par želi kuću iz snova u zelenoj oazi, okruženu zagorskim bregima

Objavljeno: 02.05.2021. zagorjeinternational

U zelenoj oazi, okruženoj zagorskim bregima, u blizini Laza Bistričkog, uskoro bi mogla niknuti kuća jednako posebna kao i njezini vlasnici, koji su idejno rješenje naručili u Arhitektonskom studiju Planerai iz Zagreba.

Radi se o mladom bračnom paru bez djece, koji upravo u Zagorju želi pronaći svoju oazu miru.

– Iako su mladi, oni su zapravo, hajmo reći, dvije stare duše. TV uopće ne posjeduju, nakon posla zajedno večeraju uz čašu vina i gramofonsku ploču, a nerijetko pozovu najdraže ljude s kojima uživaju u razgovorima do sitnih sati. Skoro jednako kao i prirodu i prirodno, jako vole čitati – otkrio je za Journal.hr arhitekt Matej Raič.

Formu kuće izdiktirali su uvjeti parcele i želje investitora, pa su arhitekti trebali dobiti nešto zagorskim bregima pitomo i oku ugodno, a funkcionalno prilagođeno želji za novim načinom života vlasnika. Osim funkcionalnog rasporeda, isti studio zaslužan je i za kompletan interijer.

Kuća je obložena drvetom koje je paljeno i impregnirano, a površina joj je 105 četvornih metara. Tlocrt je jednostavan, s pratećim prostorijama u stražnjem, sjevernom dijelu kuće gdje se nalaze kupaonice, garderoba i spremište. Od ondje se pristupa prostoru kuhinje, blagovaonice i spavaće sobe.

Spavaća soba na galeriji dovoljno je intimna i skrivena, iako nema direktnih vizualnih prepreka, a tu je i biblioteka koju su vlasnici željeli vidjeti kroz dvije etaže. Još jedna želja investitorice su bili polukružni prozori koji je asociraju na kuću iz djetinjstva.

Uz kuću, malo niže na padini, nalazi se i mala “zen” površina – drvena terasa. Kuća je od ostatka odvojena bujnom vegetacijom, a do nje se pristupa makadamskom cestom. Zelenilo i prirodu arhitekti su htjeli što je moguće više uvući u kuću pa se tako tu našao i mali vertikalni vrt uz krevet, kao i nadsvjetlo iznad kreveta, odnosno stubišta, kako bi kuća dobila što više prirodnog svjetla. Fokus svega zadržan je na predivnom pogledu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter