Danas je 26. obljetnica “Bljeska“

Vojnom operacijom koja je prethodila “Oluji“, u manje od trideset dva sata, oslobođeno je 500 četvornih kilometara okupiranog zapadnoslavonskog teritorija

Objavljeno: 01.05.2021. zagorjeinternational

Vojno – redarstvena operacija Hrvatske vojske i Specijalne policije RH, “Bljesak“ započela je 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima, napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške.

Cilj operacije bio je ulazak u Okučane koje je bilo središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

Na glavnim su pravcima napada bile 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1., 2. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.

7200 vojnika i policajaca

Dodatno taktičko iznenađenje neprijateljima bili su tenkovi dopremljeni željeznicom koji su izravno ulazili u borbu, a po prvi puta su korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva.

Hrvatske snage koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, u manje od trideset dva sata, oslobodile su 500 četvornih kilometara okupiranog zapadnoslavonskog teritorija čime je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Nakon gotovo četiri godine, bili su oslobođeni Okučani.

51 osoba

U oslobađanju zapadne Slavonije poginuo je ili je od posljedica ranjavanja preminuo 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a njih 162 su ranjena. Tijekom akcije srušen je zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku, 1991. godine MIG-om 21 prebjegao u Austriju.

Vojno-redarstvena operacija “Bljesak“ prethodila je operaciji “Oluja“ koja je uslijedila tri mjeseca kasnije, kojom je Hrvatska pokazala odlučnost za uspostavljanjem državno-pravnog poretka na cijelom svom području.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba