OBILJEŽAVANJE 26. GODIŠNJICE “BLJESKA“: Poginulim hrvatskim braniteljima počast odali predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković

VJEČNA SLAVA I HVALA: Na današnji dan hrvatski junaci su oslobodili ovaj dio Hrvatske – bilo je to malo dobrih i malo hrabrih ljudi

Objavljeno: 01.05.2021. zagorjeinternational

Obilježavanje 26. godišnjice Vojno-redarstvene operacije “Bljesak“ započelo je intoniranjem hrvatske himne kod spomen – obilježja Kocka vedrine na Trgu dr. Franje Tuđmana. Zatim su pročitana imena poginulih hrvatskih branitelja u Okučanima, a kadeti MORH-a i MUP-a položili su ruže u spomen na poginule.

Prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, obilježavanje se provodi uz sukcesivni dolazak izaslanstva koji polažu vijence na spomen-obilježje u razmacima od 30 minuta, pa je tako predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, zapalio svijeću i položio vijenac u 9.30 sati.

-Na današnji dan hrvatski junaci, oslobodili su ovaj dio Hrvatske i nakon akcije Maslenica omogućili da se Hrvatska konačno spoji i oslobodi. Bilo je to malo dobrih i malo hrabrih ljudi, mi ostali smo bili na Zrinjevcu, Ženevi, u kadrovskim službama, a ovdje se borilo malo ljudi, njima vječna slava i hvala – rekao je predsjednik Milanović.

Svi zajedno

Pola sata nakon predsjednika, u Okučane je stigao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sa izaslanstvom. Položio je vijenac i zapalio svijeću, a komentirati sukob između premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića, nije htio, ističući kako je danas, dan kada svi moramo biti zajedno i iskazati zahvalnost svima onima koji su zaslužni za slobodu RH – hrvatskim braniteljima, prvom hrvatskom predsjedniku, Franji Tuđmanu i svima onima koji su sudjelovali u presudnim trenucima hrvatske povijesti.

-U ime Hrvatskog sabora s velikim ponosom i čašću došao sam iskazati poštovanje hrvatskim herojima, vojnicima i policajcima, koji su izveli jednu od najvažnijih operacija Domovinskog rata, operaciju Bljesak, kojom su ustvari slomili kralježnicu projektu velike Srbije i pokazali agresoru što će se dogoditi nekoliko mjeseci kasnije u briljantnoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Iskazujem poštovanje prema svima koji su sudjelovali u operaciji Bljesak, ali naravno posebna zahvalnost onima koji su dali svoj život za hrvatsku slobodu i demokraciju i za sve što su učinili da danas živimo u miru i slobodi – rekao je Jandroković.

Odati počast

Potom je u 10.30 sati stigao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sa izaslanstvom, položio vijenac i zapalio svijeću.

– Došli smo još jednom odati počast hrvatskim herojima, našim braniteljima. Ovdje je 51 kocka vedrine u spomen onima koji su dali svoj život za hrvatsku slobodu početkom svibnja 1995. Želim zahvaliti svima njima, njihovim suborcima, obiteljima poginulih branitelja, onima koji su ranjeni. Želim zahvaliti potpredsjedniku Vlade i ministru braniteljima Tomi Medvedu koji je potaknuo da se u Okučanima napravi spomenik onima koji su dali život za Hrvatsku. Naša Vlada je donijela jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima, odlučili smo popuniti određene praznine, ispraviti stvari koje nisu bile dobre, to činimo stoga što smo uvjereni da je Domovinski rat temelj hrvatske države, da je sloboda koju su branitelji dali Hrvatima najvažnija vrijednost koju moramo njegovati i čuvati te poštovati njihovu žrtvu. Stoga ćemo u budućnosti učiniti sve za dignitet Domovinskog rata, za poštovanje hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Zahvaljujem svima koji su dali najviše za hrvatsku slobodu – rekao je premijer Plenković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba