Održan sastanak inicijatora kampanje "Za Hrvatsku bez pasa na lancu" s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede - članovi udruga ponovili da traže hitnu izmjenu Zakona

MINISTARSTVO: Informirat ćemo javnost o daljnjim mjerama vezano uz poboljšanje uvjeta držanja vezanih pasa, s konačnim ciljem prestanka držanja pasa na lancu

Objavljeno: 01.05.2021. zagorjeinternational

Na inicijativu udruga za zaštitu životinja koje su pokrenule kampanju “Za Hrvatsku bez pasa na lancu”, prošlog je tjedna u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak predstavnika Ministarstva, udruga, Mreže za zaštitu životinja, skloništa za životinje i veterinarske inspekcije.
Povodom zahtjeva udruga za hitnom izmjenom Zakona o zaštiti životinja, Ministarstvo je izjavilo da će “pravovremeno informirati javnost o daljnjim mjerama i postupanjima vezano uz poboljšanje uvjeta držanja vezanih pasa, što uključuje i odgovorno posjedovanje pasa, s konačnim ciljem prestanka držanja pasa na lancu.”
Predstavnici udruga, Mreže i skloništa iznijeli su prijedlog da se iz članka Zakona o zaštiti životinja koji propisuje da je zabranjeno “držati pse stalno vezane” izbriše riječ “stalno” te da se dodaju prekršajne odredbe ili da se na drugi način u potpunosti zabrani držanje pasa na lancu, odnosno, držanje pasa vezanih. Kažu da je to jedini način da se zabrana ove vrste zlostavljanja životinja provede u praksi. Predstavnicima Ministarstva su predočili i fotodokumentaciju stanja na terenu koja, kako kažu, pokazuje da zbog nedorečenosti Zakona, psi proživljavaju fizičke i psihičke patnje, a zbog čega nitko ne odgovara.

Na razini države

Pojasnili su i da odredba kakva je trenutačno u Zakonu, ne brani trajno držanje pasa na lancu, sprječava provedbu i onemogućava lokalnim zajednicama donošenje potpune zabrane.

– Jasna zakonska zabrana na razini države pomogla bi lokalnim zajednicama da lakše provedu svoju obavezu kontrole držanja uvjeta životinja, ne bi zahtijevala od njih daljnja propisivanja, a ne bi ni komunalne redare stavljala u nezahvalnu poziciju da moraju mjeriti dužinu lanca na kojoj je pas zlostavljan – kažu iz inicijative.
Predstavnici Ministarstva poljoprivrede su tijekom sastanka ukazali na potrebu jačanja komunikacije na lokalnoj i regionalnoj razini vezano uz način držanja pasa na lancu, s ciljem potpune zabrane držanja pasa stalno vezanih, kao kulturnog postignuća civilnog društva. Udruge su navele da su svjesne važnosti edukacije te je godinama kontinuirano provode u gradovima i općinama, no da bi dugoročno jedino potpuna zabrana držanja pasa na lancu dovela do boljih uvjeta držanja, a time i smanjenja broja napuštenih životinja, s obzirom na to da su psi na lancu često i neoznačeni, necijepljeni i nekastrirani, pa od njih dolaze nove neželjene životinje koje lokalne zajednice trebaju zbrinuti.
Predstavnici udruga i skloništa istaknuli su i da je kampanja dobila nevjerojatnu podršku medija i građana među kojima, prema anketama, 80 posto njih podržava zabranu držanja pasa na lancu, čemu u prilog ide i gotovo 55 tisuća potpisa peticije prikupljenih u kratkom vremenu. Predali su predstavnicima Ministarstva i podršku dobivenu od strane Hrvatske veterinarske komore i Odjela veterinara male prakse te spomenuli upravo pristiglu podršku Udruge gradova.

Konkretan potez

– Očekujemo konkretan potez Ministarstva u cilju potpune zabrane držanja pasa na lancu te nastavljamo kampanju koju je, između ostalih, podržala i međunarodna organizacija OIPA, čija je članica i Udruga “Prijatelji životinja” – kažu inicijatori kampanju.
Sklonište “Prijatelji” Čakovec, Udruga “Pobjede” i “Prijatelji životinja” te više od 50 članica Mreže za zaštitu životinja, koji su pokrenuli nacionalnu kampanju “Za Hrvatsku bez pasa na lancu”, podsjećaju sve da na www.zabranimolanac.net potpišu ovu važnu peticiju i podijele je na društvenim mrežama.
Također, građani mogu pisati Vladi na [email protected] i ministrici poljoprivrede na [email protected], tražeći potpunu zakonsku zabranu držanja pasa na lancu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter