Krapinsko - zagorska županija za financiranje rada i programa zagorskih braniteljskih udruga osigurala 250 tisuća kuna

“Želimo stvoriti sustav u kojem će svaki branitelj u bilo koje doba dana i noći dobiti skrb koja mu je potrebna i koju je sudjelovanjem u Domovinskom ratu, i zaslužio”

Objavljeno: 30.04.2021. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar sa svojom je zamjenicom Jasnom Petek u petak u Krapini dodijelio ugovore predstavnicima braniteljskih udruga koje su ostvarile pravo na financijsku potporu za svoje programe.
Petek je istaknula kako je ukupna planirana vrijednost ovog javnog poziva 250.000 kuna.

– Minimalan iznos potpore nije definiran, a maksimalan iznos je 30.000 kuna. Na ovaj javni poziv pristiglo je 12 prijava i one su sve ostvarile financijsku potporu. Ovim putem čestitam svim prijaviteljima jer zaista ima zanimljivih projekata i različitih aktivnosti vezanih uz edukaciju, informatičke radionice, radionice engleskog jezika, zatim zdravstvenih preventivnih programa, a ono što je izuzetno važno, i programe cjelogodišnjeg rada kroz 2021. godinu. Za braniteljske udruge Krapinsko – zagorska županija je u proračunu za 2021. godinu ukupno osigurala 580.000 kuna. 250.000 kuna vezano je uz javni poziv, za sufinanciranje spomen obilježja osigurano je 200.000 kuna, obilježavanje obljetnica Domovinskog rata 80.000 kuna te ostale programe skrbi 50.000 kuna – otkrila je Petek.

Blizak kontakt

Darko Mirt, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Krapinsko – zagorske županije, iz Oroslavja, čijoj je udruzi za program rada dodijeljeno 25.000 kuna, rekao je kako predstavnici braniteljskih udruga okupljaju jednu veliku većinu branitelja s područja županije i svatko od njih propisao je jedan program rada ili projekt kako bi se stradalnicima Domovinskog rata i njihovim obiteljima omogućilo što bolje funkcioniranje u društvu.

– Idemo po cijeloj Hrvatskoj i znamo da županijske udruge na područje Hrvatske funkcioniraju sasvim drugačije. Oni, da bi neka sredstva ostvarili, moraju odraditi svoje programe i projekte i priložiti račune kako bi dobili sredstva za financiranje. U suradnji s vodstvom Krapinsko – zagorske županije, godinama se raspisuje natječaj za prijavu projekata i programa početkom godine i dodjeljuju se sredstva u prvoj polovici godine kako bismo mogli normalno funkcionirati i odraditi one programe i projekte za koje smo se prijavili – pojasnio je Mirt.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je kako ima želju da se i dalje ostvaruje blizak kontakt s braniteljskim udrugama jer se samo tako na vrijeme dobivaju podaci s terena te se na vrijeme može reagirati.

– Hvala vam na sjajnoj suradnji koju imamo i vjerujem da ćemo svi zajedno raditi na tome da stvorimo sustav u kojem će svaki branitelj u bilo koje doba dana ili noći moći dobiti svu vrstu skrbi koja mu je potrebna i koju je sudjelovanjem u Domovinskom ratu, zaslužio. Nažalost, u proteklih godinu dana, ali rekao bih i proteklih godina, puno nas je suboraca napustilo. Od kada je Županija preuzela Ured državne uprave, imam sto posto uvid i vidim koliko zapravo naših kolega odlazi. No, zadovoljstvo mi je što smo se ponovno, kao i svake godine, našli da podijelimo sredstva za rad udruga prema projektima koje ste pripremili. Kao i uvijek, projekti su sjajni. Ima udruga koje itekako uspješno povlače i sredstva i iz europskih fondova – rekao je župan Kolar.

Dobitnici sredstava

Uz spomenutu udrugu branitelja liječenih od PTSP-a, sredstva u iznosu od 10.000 kuna dodijeljena su Hrvatskom časničkom zboru Hrvatskog zagorja – Krapina, za projekt “HČZHZ za očuvanje digniteta Domovinskog rata i promicanje istine o Domovinskom ratu u KZŽ i pograničnom dijelu susjedne Republike Slovenije”, 12.000 kuna Udruzi hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Zabok, za projekt “Wellnessom do boljeg zdravlja članova HVIDRA-e Zabok”, po 15 tisuća kuna Udruzi hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Krapina za plan i program rada i Udruzi branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskog rata Krapinsko – zagorske županije – Radoboj, za projekt “Engleskim jezikom do socijalnog osnaživanja branitelja“, po 20 tisuća kuna Udruzi ratnih veterana I. gardijske brigade “Tigrovi“ KZŽ – Zlatar, za projekt “9. Likovna kolonija u spomen na tigra Željka Pavića ‘Kalca’ te tridesetu obljetnicu herojske pogibije u Erdutu” i Udruzi branitelja Domovinskog rata “Sveti Juraj“ Gornja Stubica za projekt “Informatičko opismenjivanje hrvatskih branitelja“, po 25 tisuća kuna Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Bedekovčina za program rada i Udruzi branitelja Domovinskog rata Kumrovec – Zagorska Sela za obilježavanja 30. godišnjice Domovinskog rata, 26 tisuća kuna Udruzi veterana 103. brigade Hrvatske vojske – Zlatar Bistrica za program rada, 27 tisuća kuna Udruzi veterana Specijalne policije Domovinskog rata “Barun“ – Stubičke Toplice za program rada te 30 tisuća kuna Županijskoj podružnici udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata KZŽ – Zabok, također za program rada. (ab, vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba