NACIONALNI JE DAN HITNE MEDICINSKE SLUŽBE: Zagorski zavod za hitnu zapošljava 150 djelatnika, prosječno vrijeme dolaska do pacijenta je 17 minuta, a prošle su godine zaprimili 32.510 poziva

RAVNATELJ BOŽIĆ: Mi smo tim koji 24 sata igra za sve naše građane i bori se da ne izgubi ni jednu utakmicu. Jednom ‘hitnjak’, uvijek ‘hitnjak’!

Objavljeno: 30.04.2021. zagorjeinternational

Nacionalni je dan hitne medicinske službe, koji je Hrvatski sabor proglasio 2013. godine, čime se Republika Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje senzibilizirati javnost o važnostima i specifičnostima ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti.

Tim povodom, prigodne riječi uputio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije Krešimir Božić.

– Prilika je to da se sjetimo i naglasimo važnosti svih “hitnjaka” koji 365 dana u godini kroz 24 sata, po svim vremenskim uvjetima i na svim dostupnim i teško dostupnim mjestima, pružaju zdravstvenu skrb našim pacijentima kada im je to najpotrebnije. Jer jednom hitnjak, uvijek hitnjak!
Prilika je to i da se sjetimo brojki koje same za sebe govore dovoljno snažno o važnosti hitne medicinske službe u sustavu pružanja zdravstvene skrbi našim pacijentima. Mi u Zavodu za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije zapošljavamo 150 djelatnika, od čega 40 doktora medicine, 70 medicinskih sestara/ tehničara i 35 vozača vozila HMS. U protekloj godini na naš broj hitne medicinske službe 194 zaprimili smo 32.510 poziva. Ako to usporedimo s brojem stanovnika koje imamo u skrbi, ispada da je svaki četvrti stanovnik zvao hitnu medicinsku službu. Obradili smo ukupno 22.143 pacijenata, odnosno, gotovo svaki šesti stanovnik ove županije koristio je uslugu hitne medicinske službe. Naša vozila, kojima je prosječna starost 4,5 godine, prešla su gotovo 600.000 kilometara u 14.106 intervencija obrađenih na terenu. Prosječno vrijeme od prijema poziva do dolaska do pacijenta na razini županije nam iznosi 17 minuta, čime slijedimo standarde u hitnoj medicini. 2020. godina zasigurno je specifična godina koja će ostati zabilježena kako po epidemiji bolesti COVID-19, tako i po potresima kojima smo bili pogođeni. Zavod za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije od početka epidemije do danas obavio je 2600 intervencija vezanih uz koronavirus, što je 15 posto od ukupnog broja intervencija. Naši timovi pružali su intervencije stanovnicima naše županije u potresu koji je 22. ožujka 2020. godine pogodio naš županiju, a 29. prosinca 2020. godine naša dva tima bila su odmah upućena na potresom pogođeno područje Sisačko – moslavačke županije. Prilika je ovo i da zahvalimo onima koji prate i podupiru naš rad, posebno našem osnivaču Krapinsko – zagorskoj županiji, koja financira rad timova u Klanjcu i Konjščini te osigurava sredstva za nabavu opreme i vozila. Uspješan ustroj i organizacija hitne medicinske službe koju provodi Zavod za hitnu medicinu KZŽ, rezultat je dobrog planiranja, kontinuiranog ulaganja, ali i velikog doprinosa svakog zaposlenika. Uz jednu poruku, želim uputiti čestitke svim “hitnjacima”: “U hitnoj službi svi zavisimo jedni od drugih i funkcioniramo kao tim koji 24 sata igra za sve naše građane i bori se da ne izgubi ni jednu utakmicu.”

Čestitke povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe svim djelatnicama i djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu KZŽ te ravnatelju Krešimiru Božiću uputio je i župan Željko Kolar.

– Epidemija koronavirusa je više nego ikad pokazala važnost postojanja dobro organizirane i svima dostupne hitne medicinske službe te najviše od svega stručnih, uvježbanih i motiviranih djelatnika koji nam u svim dijelovima naše županije prvi priskaču u pomoć. Radeći u teškim uvjetima epidemije, požrtvovno ste i nesebično svu svoju snagu i energiju usmjerili u zaštitu zdravlja svih stanovnika Krapinsko – zagorske županije i naših gostiju iz Hrvatske i inozemstva. Veliko vam HVALA na iskazanoj humanosti, hrabrosti i ustrajnosti! – poručio je župan Kolar te dodao da će Krapinsko – zagorska županija i dalje istim intenzitetom nastaviti ulagati u Zavod za hitnu medicinu KZŽ.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba