Ministar Božinović na press konferenciji Stožera civilne zaštite najavio:

“Do 15. svibnja produžujemo odluku koja se odnosi na okupljanja, rad trgovina, javni prijevoz i ograničenja prelaska granice RH”

Objavljeno: 30.04.2021. zagorjeinternational

Članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite na press konferenciji nakon što su iznijeli podatke o brojci novooboljelih u posljednja 24 sata, govorili su o 14- dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika, epidemiološkoj situaciji u Europi te najnovijim odlukama Stožera.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako Hrvatska u ovom tjednu ima 13,5 posto manje novooboljelih nego u prošlom tjednu te incidencija na 100.000 stanovnika iznosi 699.3.

-Najniža je u Istarskoj županiji, a najviša u Primorsko-goranskoj. Na ljestvici zemalja EU Hrvatska je na 25. mjestu. Stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1734,8, što nas stavlja na 19. mjesto na ljestvici zemalja EU. Danas je udio pozitivnih 21,6 u ukupno testiranim, a u zadnjih 14 dana je bio 23,7. HALMED je zaprimio 2806 prijava sumnji na nuspojave na cjepivo, od toga je 1349 prijava za Pfizer, 217 za Modernino i 1238 za Astra Zenecino cjepivo. Potrošeno je 46.887 doza cjepiva jučer u jednom danu – rekao je Krunoslav Capak.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević“ istaknula je kako se prati trotjedni pad broja oboljelih, ali kako Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti smatra da je previsok broj oboljelih na dnevnoj bazi te ako se gleda na kruženje varijanti virusa, više od 90 posto je takozvani britanski soj, a ostali sojevi se detektiraju.

Nove znanstvene spoznaje

-Ohrabrujuće je da nije zabilježen porast širenja tih sojeva unutar zemalja. Varijanta koja cirkulira Indijom se pojavila u 7 europskih zemalja. Po svemu sudeći ta varijanta će biti osjetljiva na cjepiva. Iz EMA-e se i dalje prati situacija sa cjepivima i nuspojavama, mogućim problemima oko Johnsona i Astra Zenece. Došlo je do novih znanstvenih spoznaja koje bi mogle govoriti o rjeđem poremećaju vezanom uz aktivaciju krvnih pločica i mogućnosti da dođe do stvaranja tromba. Sve zanima i mogućnost kombiniranja cjepiva, može li se nakon prve doze Astra Zenece, u drugoj dozi cijepiti mRNA cjepivom. Rečeno je da UK provodi istraživanja o tome a prvi rezultati bi mogli biti u svibnju. Za sada nisu zabilježeni incidenti vezani uz drugu dozu Astra Zenece pa ne bi bilo posebnog opravdanja za primjenu drugog cjepiva – rekla je Alemka Markotić.

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je kako iako je situacija nešto povoljnija, to nije znak da se građani mogu opustiti te da se mjere mogu popustiti, pa izvijestio o najnovijim odlukama Stožera.

Nove odluke

-Stožer je do 15. svibnja produžio odluku koja se odnosi na okupljanja, rad trgovina, javni prijevoz i ograničenja prelaska granice RH. Izmjene su tu za osobe koje u RH dolaze iz EU ili schengenskog prostora, a ulazak im je omogućen na temelju brzog antigenskog testa, oni više neće morati ponoviti testiranje ako u Hrvatskoj ostaju duže od 10 dana. Hoće li ga raditi, ovisi o zemljama u koje se vraćaju. Osobama koje su preboljele covid, te su cijepljene jednom dozom cjepiva, imat će izuzeće od obaveze predočenja negativnog testa ili karantene. Stožer je donio i šest regionalnih odluka za Grad Zagreb, Šibensko – kninsku županiju produljena je važnost mjera koje su na snazi do 15.svibnja. Za Zadarsku i Brodsko-posavsku također, ali do 9.svibnja za Zadarsku a do 16. svibnja za Brodsko posavsku. Imamo i ublažavanje mjera u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Zabrana prodaje alkohola će biti od 22 do 6 sati, a ne od 20 do 6 sati kao do sada. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata će se moći odrediti u trajanju od 6 do 22 sati a ne do 20 sati. Nema više ograničenja za škole stranih jezika. U dolini Neretve se stavljaju izvan snage odluke za Metković, Ploče i Opuzen. Primjenjuju se samo mjere uvedene na nacionalnim odlukama – izvijestio je Davor Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o platformi CijepiSe.

-Rekao sam jučer a i danas, platforma je u radu, ne testnom nego pravom. Jučer smo naručili 890 zainteresiranih za ponedjeljak i preko 3000 za utorak u Zagrebu. Mailovi su upućeni i stigli su pa sada očekujemo odgovore. Prema mojim informacijama, platforma funkcionira. Premijer je rekao da se tehničke poteškoće ispravljaju, ja dobivam informacije u realnom vremenu od informatike, a njih ni predsjednik Vlade nema u određenom trenutku. Situacija je takva kakvu sam rekao. Kada je riječ o gospođi koja je imala problem i dobila novi poziv iako je već cijepljena: netko tko ju je cijepio nije na vrijeme upisao u e-cijepih pa se ona i dalje vodi kao necijepljena, a informatički sustav radi svoj posao i šalje upite. Važno je adekvatno upisati cijepljene osobe u sistem e-cijepih. Molim sve organizatore i koordinatore cijepljenja da omoguće upis cijepljenih osoba na digitalnu platformu jer je to jedini način da ona bude adekvatna – rekao je Vili Beroš.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba