Lokalni izbori su pred vratima, evo važne obavijesti za birače:

Zahtjev za dopunom i ispravkom podataka upisanih u registar birača može se podnijeti do 5. svibnja

Objavljeno: 27.04.2021. zagorjeinternational

U Republici Hrvatskoj se u nedjelju, 16. svibnja, bira lokalna predstavnička i izvršna vlast, u 20 županija i Gradu Zagrebu te 127 gradova i 428 općina. Uoči lokalnih izbora, do srijede, 5. svibnja, birači mogu podnijeti zahtjev za dopunom i ispravkom podataka upisanih u registar birača. Mogu to učiniti u nadležnim upravnim tijelima koja vode registar birača prema mjestu prebivališta ili putem poveznice Ministarstva pravosuđa i uprave.

Pripadnici nacionalnih manjina, koji će do dana izbora napuniti 18 godina, također do tog datuma, trebaju se izjasniti o svojoj nacionalnoj pripadnosti pred nadležnim upravnim tijelom.

Na lokalnim izborima mogu glasovati samo birači s prebivalištem u Hrvatskoj, isključivo u mjestu svog prebivališta, s važećom osobnom iskaznicom, što se odnosi i na osobne iskaznice istekle nakon 11. ožujka prošle godine.
Što se kandidata tiče, trenutno teku rokovi za kandidature, a liste za predstavnička tijela i kandidature za izvršnu vlast, u nadležna općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva, moraju se dostaviti do ponoći, 29. travnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba