U Zlatar Bistrici završen je dva milijuna kuna vrijedan projekt energetske obnove općinske zgrade

MIHOLIĆ: Ostvarit ćemo uštedu toplinske energije za grijanje od 60 posto te produljiti životni vijek zgrade. Novac koji uštedimo bit će raspoloživ za druge projekte značajne za naše mještane

Objavljeno: 27.04.2021. Valentina Cigula

U Zlatar Bistrici završen je više od dva milijuna kuna vrijedan projekt energetske obnove općinske zgrade, koji je  sufinanciran sredstvima Europske unije, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Predstavio ga je načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić, istaknuvši kako su radovi u potpunosti završili prije 12-ak dana, sukladno ugovoru koji su imali s Agencijom za plaćanje, odnosno Fondom za zaštitu okoliša.

Što je sve odrađeno

– Obuhvat radova podrazumijeva povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu cjelokupne vanjske stolarije, ugradnje novog visokoučinkovitog sustava grijanja ili u jednom dijelu i poboljšanja postojećeg, zamjene unutarnje rasvjete s učinkovitijom, odnosno LED rasvjetom, uvođenje sustava daljinskog očitovanja potrošnje energije i vode te sustava kontrolnih mjerila i energenata i vode – rekao je načelnik Miholić, pa dodao kako je cilj cjelokupnog projekta koji je provodila Agencija za plaćanje povećanje broja obnovljivih javnih zgrada u RH.

– Uspjeli smo na jednom od tih natječaja dobiti sufinanciranje projekta, koji je ukupno vrijedan 2.041.923,72 kuna, a bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 1.235.947,51 kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sufinanciralo je 477.079,48 kuna, a Općina Zlatar Bistrica trebala je izdvojiti 328.896,73 kuna – pojasnio je Miholić, pa dodao kako je razdoblje provedbe projekta trajalo od 8. ožujka 2019., do 8. ožujka ove godine.

– Izvođač radova koji je izabran na javnom natječaju, bilo je poduzeće PALAM d.o.o. iz Sesveta. Stručni projektantski nadzor vršila je projektantska kuća Lat1, Studio Zagreb te vođenje projekta kojeg smo imali ugovorenog s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske – istaknuo je načelnik Miholić, pa pojasnio značaj ove energetske obnove.

Kvalitetniji boravak

– Projekt će kroz implementaciju tih cjelokupnih mjera energetske učinkovitosti koje obuhvaćaju i građevinske radove, strojarske, elektrotehničke, utjecati na smanjenje potrošnje energije za grijanje te emisije ugljikovog dioksida. Na ovaj način omogućit će se kvalitetniji i ugodniji boravak svim djelatnicima i korisnicima cjelokupne zgrade te pružanje usluge uz niže energetske troškove i troškove održavanja. Tom energetskom obnovom ostvarit će se ušteda toplinske energije za grijanje od 60,52 posto te produljiti životni vijek zgrade, uz veći komfor i manju potrošnju energije. Novac koji će se ostvariti uštedom kroz jedan duži period bit će raspoloživ kroz proračun za neke druge investicije, koje će biti značajne za potrebe naših mještana – zaključio je načelnik Miholić.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Općine Zlatar Bistrica

Naziv projekta: Energetska obnova zgrade javne namjene – Zgrada općine Zlatar Bistrica

Referentni broj ugovora: KK.04.2.1.04.0691 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba