Održan je početni sastanak projekta RAPIDE, u kojem sudjeluje i Fakultet organizacije i informatike

Pet europskih partnera pokušat će razviti nove metode i dati odgovor na pitanje – Kako inovirati učenje u digitalnom dobu?

Objavljeno: 25.04.2021. zagorjeinternational

Kako inovirati učenje i poučavanje u visokom obrazovanju u online ili u hibridnom modelu? Koji su modeli učenja kroz rad na medicini, a kakvi na matematici, informatici ili društvenim znanostima? Kakve metode vrednovanja i ocjenjivanja možemo upotrijebiti? Na koji način izvući korisne podatke iz mora informacija pohranjenih u virtualnom okruženju, analizirati i prikazati ih kako bismo pomogli nastavnicima i studentima?

U srijedu i četvrtak na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) održan je online početni sastanak međunarodnog strateškog projekta RAPIDE – “Relevant assessment and pedagogies for inclusive digital education“, koji koordinira FOI, a sudjeluje pet europskih partnera. Koordinatorica cijelog projekta je prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Projekt trajanja 24 mjeseca započeo je u 1. ožujka 2021., a financiran je u okviru Erasmus+ programa Europske komisije, u ukupnom iznosu od 219.085 eura.

Cilj ovog važnog projekta je razvoj, implementacija i razmjena inovativnih pedagogija, uključujući vrednovanje i ocjenjivanje, te upotreba analitika učenja za podršku studentima i nastavnicima kao usklađenih procesa za relevantno i inkluzivno digitalno obrazovanje kako bi se uspješno suočili s COVID-19 i sličnim krizama i podržali svrsishodnu digitalnu transformaciju visokih učilišta.

Partneri na projektu su eminentna europska sveučilišta: Open University iz Velike Britanije, Delft University of Technology iz Nizozemske, Goethe University iz Njemačke, Sveučilište u Rijeci te  Medicinski fakultet i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Tijekom projekta, partneri će raditi na četiri velika rezultata te razviti brojne inovativne načine učenja i poučavanja, održati radionice, događaje s multiplicirajućim učinkom, razviti e-predmet na otvorenoj platformi koji će biti transformiran u MOOC (Massive open online course). Započet će se izradom obrazovnih otvorenih resursa i e-predmetom za obrnutu učionicu (eng. flipped classroom) i učenje kroz rad (eng. Work based learning), koji će koordinirati stručnjaci sa sveučilišta Open Unversity iz Londona.

Voditeljica projekta Blaženka Divjak istaknula je da je tema ovog projekta vrlo aktualna i nužna za sva mudra sveučilišta te ima veliki utjecaj na visokoškolske institucije u okolnostima pandemije, ali i u postpandemijskom vremenu.

Dekanica Fakulteta organizacije i informatike Nina Begičević Ređep čestitala je projektnom konzorciju na vrijednoj inicijativi te istaknula podršku prisutnim članovima partnerskih sveučilišta, važnost i vrijednost projekta u novom transformacijskom dobu visokih učilišta te zaželjela puno uspjeha u ostvarivanju rezultata, održivosti i prepoznatljivosti projekta u ovim izazovnim mjesecima.

Više informacija o očekivanim rezultatima i uključenim partnerima dostupno je na mrežnim stranicama projekta: https://rapide-project.eu/en

Najnovije po kategorijama

BRAVO! Zlatarski mališani tijekom cijele su školske godine pomagali napuštenim životinjama – prikupljali donacije, a neki su čak i volontirali u Skloništu “Luč Zagorja”
ŽELJKO KOLAR: Županija je pripremila projekte vrijedne 1,5 milijardi kuna. ZORAN GREGUROVIĆ: Mi u Gradu Krapini jedva čekamo raspisivanje natječaja

HRVATSKOJ NA RASPOLAGANJU 24,2 MILIJARDE EURA: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u Krapini predstavilo mogućnosti koje donosi nova europska financijska omotnica 2021. - 2027.

ŽELJKO KOLAR: Županija je pripremila projekte vrijedne 1,5 milijardi kuna. ZORAN GREGUROVIĆ: Mi u Gradu Krapini jedva čekamo raspisivanje natječaja

Objavljeno: 08.06.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter