Općina Hum na Sutli slavi svoj dan, a tim povodom smo razgovarali s načelnikom Zvonkom Jutrišom

“Među brojnim projektima, posebno me raduje potpuna obnova vrtića ‘Balončica’, kako samog objekta s novom opremom, tako i svih vanjskih sadržaja, te izgradnja nove područne jedinice DV-a u Prišlinu”

Objavljeno: 25.04.2021. JJ

Općina Hum na Sutli danas slavi svoj dan. Zbog epidemije koronavirusa, već drugu godinu zaredom izostaje veća proslava, no načelnik Zvonko Jutriša rado je s nama podijelio svoj osvrt na proteklih 365 dana, ali i planove za naredno razdoblje, s obzirom na to da kreće u utrku za novi mandat na čelu općine.

Koje biste projekte izdvojili kao najvažnije u proteklih godinu dana?

Zasigurno je financijski gledano najznačajnija investicija jedna od etapa izgradnje nove državne ceste DC 233 Hum na Sutli – granični prijelaz Mali Tabor u duljini 5,5 kilometara. Izgradnja se odvija više nego dobro, cesta je već dobila i prvi, nosivi sloj asfalta u duljini od 1,6 kilometara. Ukupna vrijednost ove faze radova je oko 22 milijuna kuna, u čemu je sudjelovala i Općina, s uloženih oko milijun kuna. Investiciju provode Hrvatske ceste. Završena je i temeljita rekonstrukcija općinske ceste Lupinjak – Klenovec – Taborsko u duljini 5,5 kilometara. Za navedenu je cestu ovih dana ishođena i uporabna dozvola. Vrijednost izgradnje bila je oko 8,5 milijuna kuna, a u potpunosti je financirana EU sredstvima. U nekoliko zaseoka privodi se kraju i vodoopskrba, čime se ostvaruje naša želja da gotovo svako domaćinstvo dobije mogućnost priključka na javni vodoopskrbni sustav. Završetkom započetih aktivnosti uskoro će na javni sustav biti priključeno oko 96 posto naših domaćinstava. Trenutno najveći projekt koji se u potpunosti financira iz općinskog proračuna je izgradnja pomoćnog objekta uz nogometno igralište u Lastinama, projekt uključuje i izgradnju rasvjete za noćno igranje utakmica, a  vrijednost radova ugovorena je na iznos od 5,5 milijuna kuna. Uređuje se i Donji Hum, koji je zapravo središte naše općine. Izvode se radovi na rekonstrukciji  podzemne infrastrukture, gradi se potpuno nova oborinska odvodnja. Zamjenjuju se i podzemne instalacije za novu parkovnu LED rasvjetu, bit će sagrađena nova pješačka staza od kinodvorane, vrtića do osnovne škole i s druge strane do “Brođanke”, zamijenit će se veći dio već dotrajale ograde oko vrtića, a uz šetnicu će biti postavljeno nekoliko novih klupa za sjesti, odmoriti, ali i surfati, jer je Općina već instalirala besplatni širokopojasni internet na tom prostoru. Veseli nas i završetak obnove Dječjeg vrtića “Balončica”, a obnovljeno je i novoopremljeno vanjsko dječje igralište. Izgrađena je i nova područna jedinica dječjeg vrtića u Prišlinu, koja može primiti 25-ero djece, što znači da danas u našim vrtićima imamo 175-ero djece. Ukupna ulaganja u projekte obaju vrtića bila su preko tri milijuna kuna, a financiranje projekta potpomognuto je i sredstvima Fonda za demografiju. Važno je napomenuti da, zahvaljujući izdvajanju Općine od oko 2,5 milijuna kuna za redovnu djelatnost vrtića na godišnjoj razini, cijena koja ostaje roditeljima za plaćanje najniža je u županiji – roditelji plaćaju za prvo dijete 600, a za drugo 400 kuna, dok je za treće dijete besplatno.

Kako ćete obilježiti Dan općine i što biste poručili svojim sumještanima?

Zbog koronavirusa, i ove godine odustajemo od klasičnog obilježavanja Dana općine, pa ćemo samo položiti vijence i upaliti svijeće pred centralnim obilježjem našim braniteljima na groblju u Lastinama. A svojim sumještanima upućujem iskrene čestitke povodom Dana naše općine, s osjećajem ponosa na sve postignuto, odrađeno i započeto u proteklom vremenu. Vjerujem da će rezultati u narednom vremenu biti jednako dobri ili još bolji, a sve na dobrobit svih nas Humčana. Siguran sam da ćemo zajedništvom uspješno prebroditi otežane uvjete u kojima se svi nalazimo.

S obzirom na to da ste odlučili krenuti u utrku za novi mandat načelnika, što biste još voljeli ostvariti u Humu na Sutli?

U ovoj godini cilj mi je privesti kraju započete projekte – asfaltiranje općinskih i županijskih cesta, asfaltiranje izgrađenih nogostupa, sanaciju dijela državne ceste DC 207 Rampa – Strmec i Rampa – Majerići, zamijeniti veći dio starih rasvjetnih tijela novim LED lampama, a gradi se i nekoliko potpuno novih linija rasvjete širom općine. Osigurana su i sredstva za početak izgradnje novog rotora na silazu s državne ceste D 206 prema Stražaplastici, kao i rekonstrukcija pripadajuće ceste sa spojem na novu DC 233. Intenzivno se priprema sva potrebna dokumentacija za nastavak izgradnje nove ceste do graničnog prijelaza u Malom Taboru. Općina intenzivno radi i na svoj potrebnoj dokumentaciji za novo prometno rješenje Donjeg Huma. Rješenjem je predviđena izgradnja dvaju novih rotora – jedan u centru, a drugi ispred općinske zgrade. Također je u izradi projektna dokumentacija za rušenje postojećeg graničnog prijelaza u Humu na Sutli, te izgradnju mini objekata, sukladno budućem Šengenskom režimu. Uklanjanjem postojećeg graničnog prijelaza – građevina kontejnera i natkrića, omogućit će se  izgradnja rotora u centru Huma. U pripremi je i projektna dokumentacija te građevinska dozvola za izgradnju novog trgovačkog centra na potezu općinska zgrada – Vetropack. Investitor je Trgocentar Zabok. Novi centar imat će trgovinu mješovitom robom, mesnicu, gastro dio i poljoprivrednu apoteku. Cilj mi je i privesti kraju investiciju vezano uz izgradnju objekta uz igralište, kao i svih ostalih sadržaja vezano uz taj objekt. U narednom vremenu vrlo značajne aktivnosti odvijat će se i na planu daljnje izgradnje fekalno – odvodne infrastrukture kao i izgradnje super mini postrojenja za obradu fekalnih voda, sve s ciljem očuvanja čistih prirodnih tokova voda na području općine. Vodit će se i nadalje izuzetna briga o socijalnom statusa naših građana, od najmlađe dječje dobi, učeničke i studentske, do onih ozbiljnijih godišta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba