“SRETAN TI ROĐENDAN, MATIJA“: U Galeriji grada Krapine, uz prisustvo supruge, oca, obitelji i prijatelja, otvorena je izložba fotografija prerano preminulog krapinskog fotografa Matije Topolovca

OSTAVIO JE NEIZBRISIVI TRAG: “Ove fotografije trajno su sjećanje na Matijin život, rad, prijateljstvo i vedar duh“

Objavljeno: 24.04.2021. JJ

U spomen na prerano preminulog Krapinčana, dugogodišnjeg fotoreportera Pixsella Matiju Topolovca, u Galeriji grada Krapine u petak je, u suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta Krapina, Galerije grada Krapine, Grada Krapine, Foto kluba Krapina, Matijine obitelji i prijatelja, otvorena izložba njegovih fotografija.

Reporterske fotografije Matije Topolovca objavljivane su u različitim medijima, ali osim profesionalnog fotografskog posla, Matija je bio entuzijast i zaljubljenik u fotografiju. Bio je jedan od prvih članova i osnivača Foto kluba Krapina te je s njim klub i službeno počeo s radom. Kroz dugogodišnje bavljenje fotografijom, ispred njegova objektiva stajale su razne osobe iz političkog, kulturnog i zabavnog života. Fotografirao je i pejzaže, floru i faunu, kao i prirodne fenomene.

– Naredna tri tjedna ovdje će se moći razgledati izložba našeg prerano preminulog sugrađanina, fotografa i umjetnika Matije Topolovca, a otvaramo je upravo na njegov rođendan, na inicijativu njegovih prijatelja i obitelji – rekla je ravnateljica POU-a Krapina Grozdana Pavlović.

Posebna izložba

Prisutne je pozdravio i Ivan Hlebec iz Foto kluba Krapina, koji je rekao nešto više o izložbi.

– Ponosan sam što smo usprkos ovoj COVID situaciji uspjeli organizirati i otvoriti ovu posebnu izložbu fotografija našeg dragog Matije i to na njegov rođendan. Od ukupno 133 fotografije, odabrali smo njih 70 za postavljanje ove izložbe. Odabir je bio vrlo težak jer je svaka fotografija posebna na svoj način. Matijine fotografije obiluju prirodnim motivima koje je zabilježio svojim aparatima. Sam koncept izložbe postavljen je na način da su fotografije grupirane, pa možete uživati u motivima Krapine, okolice Pregrade, naše jadranske obale te krajeva Alpi, točnije područja Grossglocknera i Tirola te Bledskog i Bohinjskog jezera u Sloveniji. Želim vam da razgledavanjem ove izložbe uronite u Matijin svijet sužiovota s prirodom, da kroz njegove fotografije otputujete na mjesta koja nas danas podsjećaju na njega i da ih sačuvate u sjećanju na njegov život, rad, prijateljstvo i vedar duh – rekao je Hlebec, pa uputio zahvalu svima koji su pomogli u realizaciji izložbe.

– Hvala svima , a posebna zahvala obitelji, Matijinoj supruzi Snježani, bez koje sve ovo ne bi bilo moguće ostvariti, hvala svima koji su se odazvali i sudjelovali u planiranju ove izložbe, posebno Pučkom otvorenom učilištu i Galeriji grada Krapine i Gradu Krapini. Matija, sretan ti rođendan! – rekao je Hlebec.

Posebno je emotivan bio govor Matijinog kuma i najboljeg prijatelja Igora Đurića, čovjeka koji je s Matijom išao u vrtić, osnovnu i srednju školu te fakultet. Gotovo nitko u publici, u kojoj su bili i Matijina supruga Snježana i otac Boris te još 40-ak članova obitelji, kolega i prijatelja, nije mogao suspregnuti suze.  

Izložbu je otvorio gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Glazbeni program

– Pročitao sam da nitko ne umire tako dugo dok žive oni koji ga vole i koji ga se sjećaju, a svi mi na Matiju imamo lijepa sjećanja i dugo ćemo ga pamtiti. Osobno sam ga dugo poznavao, surađivali smo kad je još radio u dopisništvu “Večernjeg lista“. Kad sam čuo vijest o njegovoj preranoj smrti, bio sam u šoku, ostao u nevjerici. Kad su mi se Matijini prijatelji obratili sa željom da se organizira ova izložba, odmah sam to prihvatio i drago mi je da se to uspjelo realizirati, da je izložba postavljena upravo ovdje u Galeriji grada Krapine. Matija i njegovi prijatelji iz foto kluba napravili su neke od najljepših fotografija događanja ovdje u gradu i na tome im zahvaljujem – zaključio je Gregurović.

U popratnom glazbenom programu nastupio je Alen Vranić, a izložba se može razgledati do 14. svibnja, radnim danom od utorka do subote od 10 do 13 sati. Otvorenje je organizirano u skladu s trenutno važećim epidemiološkim preporukama, a razgledavanje izložbe omogućeno je u skupinama do 10 ljudi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba