Na Jurjevo svoj dan slavi općina Gornja Stubica, a načelnik Jasmin Krizmanić tim se povodom osvrnuo na projekte u proteklih godinu dana te nam otkrio ponešto o tome što bi još volio ostvariti bude li ponovno izabran za načelnika

“Želja mi je da Spomen hiža Rudolfa Perešina postane edukativni centar o Domovinskom ratu, liku i djelu Rudija, ali i svih znanih i neznanih junaka Domovinskog rata”

Objavljeno: 23.04.2021. zagorjeinternational

Jurjevo u općini Gornja Stubica posebno se svečano slavi, s obzirom na to da je sv. Juraj zaštitnik i općine i župe. Velika proslava Dana općine i župe, nažalost, i ove će godine, zbog epidemiološke situacije, morati izostati, no, prilika je to da se napravi osvrt na proteklih 365 dana. O realiziranim projektima, korona krizi i planovima za buduće razdoblje stoga smo razgovarali s načelnikom Gornje Stubice Jasminom Krizmanićem.

Kojih biste pet projekata izdvojili kao najvažnije u proteklih godinu dana?

Tu je svakako izgradnja dječjeg vrtića “Jurek”, zatim nastavak izgradnja Spomen hiže Rudolfa Perešina, modernizacija i izgradnja javne rasvjete, asfaltiranje općinskih nerazvrstanih cesta, sanacija klizišta, uređenje staza na mjesnom groblju Gornja Stubica, postavljanje javne rasvjete na novom dijelu groblja te mnoštvo manjih komunalnih akcija i projekata. Što se tiče povlačenja sredstava, u protekloj je godini sufinanciran projekt asfaltiranja nerazvrstanih cesta na području općine Gornja Stubica od strane Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, dok je sanacija klizišta na nerazvrstanoj cesti Sveti Matej – Planina Gornja sufinancirana sredstvima Hrvatskih voda. Ministarstvo hrvatskih branitelja u skladu s Odlukom Vlade RH sufinanciralo je izgradnju Spomen hiže Rudolfa Perešina. Naravno, tu je i 50 posto odobrenih sredstava od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za izgradnju dječjeg vrtića.

Koliko je korona kriza okrznula vaš proračun i je li zaustavila koji projekt?

Mogli bismo reći da se proračun Općine puni u pravilu kao i na svakom početku godine. Izvršenje proračuna za 2020. godinu iznosilo je više od 24 milijuna kuna i proračun nikada u povijesti općine nije bio veći u povijesti. No, naravno da je kriza utjecala na naše gospodarstvo i naše poduzetnike. Da bismo im olakšali, Općina je tijekom 2020. godine poduzetnike koji obavljaju djelatnost u poslovnim prostorima u vlasništvu Općine oslobodila plaćanja zakupnine, a poduzetnicima koji su obveznici komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, utvrđeni iznos obveze komunalne naknade umanjen je za 30 posto. Poduzetnici koji su obveznici komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnost, a kojima je odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske obustavljen rad, oslobođeni su obveze plaćanja komunalne naknade. Navedene mjere primjenjivale su se od 1. ožujka do 30. lipnja 2020. godine. Navedeno oslobođenje od plaćanja komunalne naknade doneseno je i za prvih šest mjeseci 2021. godine.

Kakvi su planovi za buduće razdoblje – što biste još voljeli ostvariti u općini Gornja Stubica?

Ukoliko ponovno budem izabran za načelnika, prioritet mi je stavljanje dječjeg vrtića u potpunu funkciju. Također moram naglasiti da je Odlukom Vlade RH odlučeno kako će se u Gornjoj Stubici graditi sportska dvorana. Drago mi je da je prijedlog koji sam ja kao načelnik predložio Vladi, usvojen s njihove strane. Naravno, tu je i privođenje svrsi Spomen hiže Rudolfa Perešina. Želja mi je da Spomen hiža Rudolfa Perešina postane edukativni centar o Domovinskom ratu, liku i djelu Rudolfa Perešina i svih znanih i neznanih junaka Domovinskog rata.

Spomen hiža Rudolfa Perešina u izgradnji

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba