Varaždinskom bučinom ulju čak tri zlatne medalje na prestižnom svjetskom natjecanju Monde Selection

Objavljeno: 23.04.2021. zagorjeinternational

Varaždinsko bučino ulje, prvo takvo zaštićeno ulje u Hrvatskoj, ponovno je potvrdilo svoju svjetsku vrijednost i kvalitetu. Na prestižnom 60. po redu svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu, osvojilo je čak tri zlatne medalje za kvalitetu.

Zlata su osvojili OPG Kolenko iz Nedeljanca, OPG Kurtek iz Šemovca i OPG Vidaček iz Seljanca. Za svoje proizvode dobili su niz pohvala od članova Ocjenjivačke komisije, koju čine vrhunski stručnjaci – kuhari s Michelinovim zvjezdicama, članovi francuske kulinarske akademije “Académie culinaire de France”, članovi Euro-Toque zajednice kuhara i drugih prestižnih organizacija, istaknuto je na konferenciji za medije održanoj u atriju Županijske palače, na kojoj su proizvođačima čestitali župan Radimir Čačić, saborska zastupnica i savjetnica župana Natalija Martinčević, predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković i pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek.

“Izrazito ukusno bučino ulje”, “suptilnog mirisa prženih bučinih sjemenki”, “jedinstveno ulje” koje je “savršen dodatak salati od svježeg matovilca ili juhi od bundeve”, a ujedno je “proizvod velike zdravstvene dobiti” – komplimenti su koje su svjetski stručnjaci udijelili Varaždinskom bučinom ulju. Pritom su posebno pohvalili “atraktivnu neprozirnu bocu posebno dizajniranu za zaštitu ulja od štetnog utjecaja svjetla”. 

 

– Ovo je rezultat koji, iskreno rečeno, prelazi i moja najoptimističnija očekivanja. Hrvatska je s razlogom poznata po svojem kulinarstvu i prehrambenim autohtonim proizvodima, ali nijedan nije doživio ovakva jedinstvena svjetska priznanja. Varaždinsko bučino ulje jedino je na svjetskoj razini, u konkurenciji više od 3100 proizvoda iz od 90 zemalja, na natjecanju Monde Selection osvojilo zlatne medalje za kvalitetu. Još prošle godine je Županija poslala dva uzorka u Bruxelles i dobili smo dvije zlatne medalje, a vrhunska kvaliteta je sada potvrđena s nove tri zlatne medalje. Ukupno smo s pet vrhunskih, premium bučinih ulja osvojili čak pet zlata. U Hrvatskoj ne postoji niti jedan drugi proizvod koji je na prestižnom natjecanju u Bruxellesu ostvario ovakva priznanja – istaknuo je župan Radimir Čačić.

Rezultati pokazuju da članovi naše udruge Varaždinsko bučino ulje odlično rade, kontinuirano uče, prate razvoj tehnologija, proizvode odličnu sirovinu i bučino ulje isporučuju bez ikakvih mikseva, napomenuo je župan.

– Varaždinsko bučino je ulje u gastronomskom, zdravstvenom i svakom drugom pogledu najbolje u niši vrhunskih ulja koje srednja Europa prepoznaje. Štajerci, Bavarci, Mađari, Česi i Slovaci ne da nemaju pet, nego nemaju nijednu svjetsku medalju. Čestitke OPG-ovima Kolenko, Kurtek i Vidaček, to su obitelji koje svojim rukama i radom ovaj proizvod dovode do vrhunske kvalitete. Ovo je “liga prvaka” u kojoj je na svjetskoj razini samo Varaždinsko bučino ulje. Čestitam svima, imamo fantastičnu reprezentaciju proizvođača! – rekao je župan Čačić.

– Na natjecanju Monde Selection 2021. je svaki od 3100 proizvoda bio je podvrgnut rigoroznoj analizi, testiranju i kušanju, pri čemu svaki član komisije proizvod ocjenjuje po čak 25 različitih parametara. Ove tri zlatne medalje stoga su izniman uspjeh i definitivna potvrda svjetske vrijednosti Varaždinskog bučinog ulja – napomenuo je pročelnik Dragutin Vincek.

Vladimir Kurtek iz istoimenog OGP-a, koje se nalazi u Šemovcu, nije mogao sakriti zadovoljstvo.    

– Poljoprivredom se bavimo posljednjih 15 godina, a težimo kvaliteti, prepoznatljivosti i jedinstvenosti na tržištu. Obrađujemo 35 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je trenutno pod tikvama deset hektara. U posljednje tri godine smo zbog sve veće potražnje na tržištu udvostručili proizvodnju tikvi i bučinog ulja. Ova zlatna medalja na natjecanju Monde Selection nam je veliko priznanje i poticaj da ovim putem nastavimo dalje – rekao je Kurtek i zahvalio Varaždinskoj županiji i udruzi Varaždinsko bučino ulje na velikoj potpori posljednje 3,5 godine. 

Branko Vidaček i njegova supruga se na svojem OPG-u u Seljancu uzgojem tikvi i proizvodnjom bučinog ulja bave već 20-ak godina.

– Naš cilj je maksimalna kvaliteta bučinog ulja, a nju kupci već godinama prepoznaju. Zbog toga smo iznimno ponosni što su tu kvalitetu sada prepoznali i svjetski stručnjaci. Vjerujemo da će to dodatno potaknuti potražnju za našim vrhunskim bučinim uljem, čiju proizvodnju posljednjih godina povećavamo – istaknuo je Vidaček.

I Stjepan Kolenko iz Nedeljanca se poljoprivredom bavi više od 20 godina.

– Obrađujemo 3,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega se na tikve odnosi 2,5 hektara. Sretni smo što smo nakon dva desetljeća bavljenja poljoprivredom primili zlatnu medalju na prestižnoj izložbi Monde Selection, to nam puno znači i daje nam još veću motivaciju za dalje – naveo je Kolenko. 

Obojica su također zahvalili Varaždinskoj županiji na velikoj potpori i ulozi u afirmaciji i brendiranju Varaždinskog bučinog ulja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba