Na Jurjevo, svoj dan je proslavila općina Desinić, a tim povodom razgovarali smo s načelnikom Zvonkom Škreblinom

“Rodna kuća Đure Prejca, a u budućnosti i ‘Šumski put Veronike Desinićke’, zaokružit će turističku ponudu naše destinacije”

Objavljeno: 23.04.2021. JJ

Uz blagdan sv. Jurja mučenika, svoj dan proslavile su općina, župa i osnovna škola Desinić, a tim povodom razgovarali smo s načelnikom Zvonkom Škreblin, koji nam je otkrio koji su projekti obilježili proteklu godinu i što je sve u planu za nadolazeće razdoblje.

Koji su najznačajniji projekti realizirani u prošloj godini?

Godinu su, uz redovne poslove i druge projekte, zaokružili izvršeni projekti sanacije dvaju klizišta, u Dubravici Desinićkoj i Velikoj Horvatskoj – zaseok Ivanjki. Ukupna vrijednost spomenutih zahvata iznosila je 1.032.483 kune, od čega je sufinanciran iznos od 774.382 kune od strane Hrvatskih voda. Uz financijski doprinos Krapinsko – zagorske županije od 52.396 kuna, izgrađena je vodovodna mreža ukupne vrijednosti preko 100.000 kuna. Po pitanju vodoopskrbe, značajan je i projekt izgradnje vodoopskrbnog podsustava visoke zone Žolekov breg, gdje su sredstva osigurana putem Mjere 7 od strane VIOP-a, a radovi su tijeku. Županijska uprava za ceste KZŽ iznosom od 418.501 kunu sufinancirala je izgradnje prve faze nogostupa Desinić – Gaber – Dubravica uz županijsku cestu, a zahvaljujući ŽUC-u, novo ruho dobila je i županijska cesta do Dvora Veliki Tabor. Završen je i projekt modernizacije dionice Košnica – Komerički, uz sufinanciranje od strane Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u iznosu od 168.000 kuna, kao i projekt pojačanog održavanja ceste Velika Horvatska – Dečmani, uz sufinanciranje od 350.000 kuna od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. Počela je izgradnja uređaja za pročišćavanje, vrijednosti 3,4 milijuna kuna te ove godine slijedi izgradnja kanalizacijske mreže u vrijednosti 1,6 milijuna kuna. Do kraja godine planira se i podjela kanti za plastiku koje su nabavljen prijavom na natječaj Fonda za zaštitu okoliša.

U godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna, vidljivo je izvršenje programa održavanja komunalne infrastrukture u iznosu od 2.326.859,94 kune i programa gradnje komunalne infrastrukture u iznosu od 2.464.397,73 kune. A osim infrastrukturnih ulaganja, vidljivo je i da se doprinosilo i ostalim sferama života lokalne zajednice. Tako je, između ostaloga, nastavljeno sufinanciranje kamata poduzetničkih kredita, a Općina se jednoglasnom odlukom uključila u projekt programa HBOR subvencija kredita. Udrugama je dodijeljeno 104.000 kuna, djelatnost vatrogastva sufinancirana je iznosom od 225.000 kuna, iznosom od 87.500 kuna izvršene su isplate potpora poljoprivrednicima, domena školstva sufinancirana je iznosom od 159.000 kuna, u što je uključena i nabava radnih bilježnica za obvezne i izborne predmete, likovnih mapa, radnog pribora za tehničku kulturu, atlasa za učenike , iznos od 133.600 kuna utrošen je za učeničke i studentske pripomoći, a stavkom proračuna za tu namjenu osigurana su i sredstva za povećanje iznosa pripomoći. Na ime naknade za novorođenu djecu izdvojen je iznos od 67.000 kuna, a iznosom od 466.454 kune sufinanciran je rad i djelovanje našeg dječjeg vrtića.

Koliko je korona kriza okrznula Vaš proračun i je li zaustavila koji projekt?

Izazovni trenuci su za gospodarstvo i sve djelatnosti te posebnu podršku i zahvalu upućujem svim gospodarstvenicima, obrtnicima, poduzetnicima, OPG-ovima, svim ljudima koji u ovim uvjetima rade. Ovom prilikom naglašavam i značenje stožera, DVD-a Desinić, Crvenog križa Pregrada, PP-a Pregrada i svih njihovih aktivnosti i pomoći koja traje i dalje. Od donesenih mjera, Općinsko vijeće donijelo je odluku o oslobađanju od plaćanja komunalne naknade, a izdvojila su se dodatna financijska sredstva dječji vrtić, za podmirenje troškova opskrbnine, odnosno sufinanciranje roditelja. Također, na posljednjoj sjednici donesena je i odluka kojom će se osloboditi plaćanja poreza na potrošnju u cijelosti za sljedeću godinu obveznici plaćanja poreza na potrošnju. u cilju ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa. Vezano uz proračun, godina je završena s viškom prihoda, a izvršenje proračuna pokazuje i da su se planirane stavke i projekti realizirali.

Kakvi su planovi za buduće razdoblje – što biste još voljeli ostvariti u općini Desinić?

Postoji dokumentacija za izgradnju stambene zgrade, u domeni stambenog zbrinjavanja, zatim u turističkom dijelu Prejčevom kućom i skorom uspostavom funkcionalnog upravljanja informativnim centrom, planira se svojevrsna dogradnja i zaokruživanje cjeline naše destinacije čiji su nosioci Dvor Veliki Tabor, crkva svetog Jurja, kapelice i ostale sakralne znamenitosti, udruge, ugostitelji, kleti, kuće za odmor, OPG-ovi, hostel, manifestacije, događanja i sve ostalo. U ovim trenucima realizira se projekt rekonstrukcije sportskog igrališta Velika Horvatska, temeljem ostvarenih sredstava po prijavi na natječaj LAG-a. U tijeku je i izgradnja punionice za električna vozila. U iščekivanju smo rezultata prijave na Podmjeru 8.5, s projektom izgradnje poučne staze “Šumski put Veronike Desinićke”. Poučnu stazu činila bi oprema i stubište, odmorišta s klupama, edukacijsko – informativni sadržaji, bunar s kojeg je Veronika Desinićka nosila vodu. Slijede radovi na projektu održavanje ceste Ivanić Desinićki – Vrdelja, za koji ostvarili sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. U iščekivanju smo rezultata prijave projekta ceste Jelenjak – Donji Jalšovec na raspisani poziv Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Do kraja godine realizirat će se sanacija triju klizišta i to u naselju Turnovo, Desinić Gora i Jalšovec Gornji (Lazari). Hrvatske vode će sufinancirati iznos od 900.000 kuna za sanaciju navedenih klizišta ukupne vrijednosti oko 1.300.000 kuna.

Pri kraju ste još jednog mandata na čelu općine. Što biste poručili svojim mještanima tim povodom, ali i povodom Dana općine, koji ni ovog puta neće moći biti proslavljen onako kako ste navikli?

Nadam se da je rad i rezultat vidljiv i mještanima. Znam da uvijek može drugačije i bolje, ali i znam odnosno da je puno toga ostvareno i da iza svega ostvarenoga postoji mnogo predradnji, propisa, koraka, ustrajnosti, prilagodbe, što konačni rezultat, vjerujemo, i opravda. Povodom ovogodišnjeg Jurjeva, uz prvenstveno želju da se svima život vrati u “normalu”, da nastavimo sa započetim, da krenemo s novim, sada stvarno svjesniji onih najvažnijih dijelova života i njegovih vrijednosti, želim svim mještanima uputiti iskrene čestitke povodom Dana općine, blagdana Župe svetog Jurja mučenika i dan Osnovne škole Đure Prejca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba