Povodom Dana planete Zemlje, u Muzeju krapinskih neandertalaca otvorena je izložba “Voda 2021.“, koja se može razgledati do 1. lipnja

ČETRDESETAK FOTOGRAFIJA NA TEMU VODE: “Voda je neizbježno vrelo sviju nas i bez nje nema života“

Objavljeno: 23.04.2021. zagorjeinternational


Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, u Muzeju krapinskih neandertalaca u četvrtak je otvorena izložba “Voda 2021.“ Voditelj muzeja Jurica Sabol rekao je kako se radi o gostujućoj izložbi Sekcije za fotografiju Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.

Organizator izložbe

– Organizator ove izložbe je cijenjeni fotograf i dugogodišnji fotograf Muzeja krapinskih neandertalaca Luka Mjedar, koji je inicijator, a pokrovitelj Rotary klub Zagreb Medvedgrad, koji osim ove izložbe, pokreće i druge različite projekte s ciljem očuvanja vode kao neprocjenjivog prirodnog resursa. Ovo je deveta godina zaredom u kojoj Rotary klub Zagreb Medvedgrad organizira izložbu na temu vode. Od večeras do 1. lipnja u krapinskom muzeju mogu se vidjeti radovi poput “Plovidbe“, “Svjetionika“, “Paga”, “Idile“ “Kornata”, “Crnog vodopada”, “Jedrenja“. Riječ o 40-ak fotografija vrlo poznatih i renomiranih hrvatskih fotografa – istaknuo je Sabol.
Organizator izložbe Luka Mjedar ukazao je na važnost vode, istaknuvši kako je ona neizbježno vrelo života svih nas jer 70 posto ljudskog tijela sačinjava voda, koja pokriva i veliku površinu Zemlje i bez nje nema života.

Izrada kalendara

– Naš Rotary klub Zagreb Medvedgrad uzeo je vodu kao temu svog djelovanja. Počeli smo s ovim izložbama 2013. godine, s ciljem ukazivanja na važnost očuvanja vode, njene čistoće za dobrobit cijelog čovječanstva i naš život. Nakon takvih izložbi, radimo kalendar koji prati godinu od 1. srpnja do sljedeće godine 30. lipnja. Poklopili smo to nekako s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, a plasiranjem takvog kalendara, uspijevamo manjim ili većim donacijama koje dobivamo, novac uložiti u pročišćivače vode u manjim mjestima. Dakle, radimo projekte u malim mjestima do kojih nikad neće doći gradski vodovod, a trebaju pitku vodu, koja je uvijek čista i kontrolirana. Svake godine uspijevamo opremiti neku od takvih stanica da ima čistu vodu – rekao je Mjedar, pa uputio zahvalu fotografima koji doniraju svoje radove te Muzeju krapinskih neandertalaca koji je prepoznao važnost izložbe.
Zamjenik krapinskog gradonačelnika Drago Kozina prisjetio se kako se u prošlosti voda rijeke Krapinčice mogla vidjeti u svim bojama, a danas se to više ne događa, što znači da je postignut ekološki napredak, zaključio je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba