Dom za odrasle osobe Lobor – grad provodi 15 milijuna kuna vrijedan projekt “MI u zajednici“

“OVAKVI PROJEKTI MIJENJAJU STANDARD ŽIVOTA”: Izgradit će se tri objekta u Loboru za 36 korisnika i jedan u Zlataru za njih osam

Objavljeno: 21.04.2021. zagorjeinternational

Dom za odrasle osobe Lobor-grad kao nositelj projekta “MI u zajednici“, koji je s provedbom započeo u srpnju 2019. godine, a čiji se završetak planira do svibnja 2023. godine, promiče socijalnu uključenost i smanjenje nejednakosti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama te omogućuje prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici, piše Sjever.hr. Vrijednost projekta je gotovo 15 milijuna kuna, a sredstva su dodijeljena od strane Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program “Konkurentnost i Kohezija 2014. – 2020.“ Partneri na projektu su Općina Lobor i Grad Zlatar.

Kako je istaknuto, projekt “MI u zajednici“ će riješiti problem smještajnog kapaciteta s kojim se suočavaju brojne udruge, ustanove i organizacije. Naime, zahvaljujući sredstvima osiguranim ovim projektom, izgradit će se tri dvojna objekta na području Lobora, u kojima će se pružiti usluga organiziranog stanovanja za 36 korisnika.

Jednako tako, u Zlataru će se izgraditi objekt u kojem će se pružati usluge organiziranog stanovanja za osam korisnika, usluge boravka i psihosocijalne podrške za 10 korisnika.

Izgradnja bi trebala započeti u ljetnim mjesecima te će rezultirati sa 103 izgrađene i opremljene infrastrukturne jedinice za pružanje izvaninstitucijskih usluga.

Deinstitucionalizacija 44 osobe

Ravnateljica Doma za odrasle osobe Lobor-grad, Darinka Sviben govoreći o projektu, rekla je kako će se projektom deinstitucionalizirati 44 osobe te objasnila da će se na području Zlatara pružati usluga boravka i psihosocijalne podrške za sugrađane.

– Ujedno ćemo kupiti jedno kombi vozilo s rampom, jedno osobno vozilo za pružanje usluga i provodit ćemo edukacije za sve stanovnike, stručne radnike i korisnike našeg doma. Usluge će se pružati za osobe s invaliditetom koje imaju potrebu za skrb u programima organiziranog stanovanja psihosocijalne podrške ili boravka – istaknula je Sviben.

Načelnica Lobora Ljubica Jembrih rekla je kako se na početak realizacije ovog projekta čekalo više od 20 godina kako bi se njime proširile socijalne usluge doma te poboljšala sama infrastruktura doma.

– Važno je da se korisnik osjeća dobrodošlo u zajednici u kojoj živi. Lobor-grad je na samom vrhu domova u RH i naravno da smo mi kao Općina podrška i ravnateljici i svim djelatnicima, a tako i korisnicima u Lobor-gradu – rekla je Jembrih pa dodala kako se Općina Lobor nalazi na samom vrhu ljestvice Krapinsko -zagorske županije po pružanju socijalnih usluga, pritom pohvalivši Lobor-grad za skrb koju godinama pruža svojim korisnicima.

Težnja za transformacijom

Državna tajnica u Ministarstvu rada mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike, Marija Pletikosa nadovezala se da je ustanova u Loboru pionir i da su izuzetno zadovoljni i ponosni na njih i njihov rad. 

– Cilj nam je i da ostale ustanove na području Republike Hrvatske nastave ovim stopama. Moram naglasiti da je priličan broj ustanova aplicirao na ovaj projekt, kao i na ostale projekte financirane iz Europske unije. Kao i ustanova u Loboru tako i ostale ustanove, teže tome da se transformiraju, to znači da korisnici ne žive na jednom mjestu, da su zatvoreni, nego da se poštuju njihova ljudska prava, da korisnici žive na isti način kao i svi ostali ljudi, tako da imaju svoju slobodu, mogućnost izbora ali i naravno skrb koja im je potrebna – objasnila je Pletikosa.

Saborski zastupnik, Žarko Tušek rekao je kako su ovakvi projekti upravo oni koji mijenjaju standard života i današnje populacije u Hrvatskoj. – 

– Ovo su impresivni projekti, projekti koje smo prije nekoliko godina mogli samo zamišljati i sve čestitke ljudima koji su utkali sebe kako bismo danas nešto ovoliko lijepo i korisno mogli vidjeti. Uvjeren sam da ćemo u budućnosti imati projekte sličnoga tipa u KZŽ – rekao je Tušek i podsjetio na nedavno potpisivanje ugovora s izvođačima radova za Gerontološki centar u Zajezdi.

– Dva velika projekta ovakvog tipa na samo nekoliko kilometara razlike govore o skrbi za svaki detalj i svaki dio Krapinsko – zagorske županije. Ja mogu kao čovjek koji je od prvog dana pratio ovaj projekt uistinu biti sretan i ponosan prije svega zbog uspjeha tih ljudi – zaključio je Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba