EKSKLUZIVNO: Prvi smo prošetali "Stazom kroz krošnje" u Zelenjaku, čije je svečano otvorenje sutra, na Dan planeta Zemlje

NOVA ATRAKCIJA ZA LJUBITELJE PRIRODE: Prošećite stazom na visini od pet metara, sjednite na njihaljku ili se popnite na promatračnicu u obliku gnijezda

Objavljeno: 21.04.2021. zagorjeinternational

Simbolično na Dan planeta Zemlje, koji se obilježava 22. travnja, u Zelenjaku će, s početkom u 19 sati, biti otvorena “Staza kroz krošnje”. Novom turističkom atrakcijom imali smo prilike prvi prošetati dan prije službenog otvorenja, a ondje smo zatekli ravnateljicu Dijanu Hršak i djelatnike Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije, koji izvode završne pripreme pred sutrašnje otvorenje.

Abeceda prirode

– Sutra je i Dan planeta Zemlje, vrlo važan datum kada govorimo o zaštiti prirode, kada svi postajemo malo više svjesni da moramo i iz druge perspektive sagledati našu Zemlju i prirodu. Stoga uređujemo okoliš oko naše staze, da bi otvorenje bilo što ljepše i svečanije. “Staze kroz krošnje” nastale su kroz projekt “Zagorje – abeceda prirode”, koji Javna ustanova provodi zajedno sa svojim partnerima, Zagorskom razvojnom agencijom i Krapinsko – zagorskom županijom. Jedna od aktivnosti projekta je i dodavanje turističke infrastrukture, dodatne atrakcije u zaštićeno područje, ulaganje u zaštićeno područje, kako bi se povećao broj posjetitelja. Staza ima i interpretaciju o vrijednostima područja, pa na taj način vršimo i edukaciju te podižemo ekološku svijest. Za mogućnost doživljaja krošnji i drveća iz drugačije perspektive, na stazi su prisutni i dodatni sadržaji, poput njihaljki na kojima se možete odmoriti i opustiti te gnijezdo, odnosno, promatračnica ptica u obliku gnijezda, za koju vidimo da je jako posjećena, a posebno privlači djecu i mlade – otkrila nam je ravnateljica Hršak.

Staza je dugačka 125 metara, a najviša visina je pet metara.

Posebna i unikatna

– Staza je projektirana baš za ovaj lokalitet, uklopljena je baš u ovaj prostor i zbog toga je toliko posebna i unikatna. Završava na mjestu odakle se pruža pogled na spomenik Lijepoj našoj, završava s crvenom trubom, odnosno, s megafonom kroz koji možemo pojačati zvuk glazbe. Staza je građena prošle godine, radovi su započeli u svibnju, a završili su krajem studenoga, kada je i ishođena uporabna dozvola. Projekt je vrijedan 1,6 milijuna kuna, a sufinanciran je kroz spomenuti projekt u iznosu od 85 posto, dok je ostatak osigurala Županija – doznajemo od ravnateljice. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba