OD KULINARSKIH I KREATIVNIH RADIONICA, SPORTA I EDUKACIJE DO ODLAZAKA U KINO I TOPLICE: Radobojski umirovljenici žive punim plućima, zahvaljujući hvalevrijednom projektu

JOŠ SE NISTE UKLJUČILI I POSTALI “AKTIVNI I NAKON 65-e”? Obavezno pratite internetsku stranicu Općine Radoboj i doznajte kada je novi termin radionica!

Objavljeno: 21.04.2021. zagorjeinternational

Općina Radoboj nositelj je projekta “Aktivni i nakon 65-e“. Aktivnosti projekta namijenjene su pripadnicima treće životne dobi, točnije, osobama s navršenih 65 godina i više koje imaju prebivalište na području općine. Cilj projekta je podizanje kvalitete života u zajednici starijim mještanima kroz organizaciju besplatnih aktivnosti i usluga koje će im biti na raspolaganju, a u koje se mogu uključiti ovisno o vlastitim željama i potrebama. Isto tako, aktivnosti projekta usmjerene su i prema članovima njihovih obitelji, da se i sami informiraju o načinima kako poboljšati kvalitetu njihova života te kako uskladiti radne i obiteljske obveze. Iznimno bitna ciljna skupina projekta su i stručnjaci koji rade u institucijama koje pružaju socijalne usluge starijim građanima i njihovim obiteljima, a za koje će se organizirati seminari na kojima će imati mogućnost unaprijediti svoje stručno znanje na primjerima dobre prakse.
Projekt se financira iz sredstava Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.” u iznosu od 1.476.024,37 kuna i trajat će dvije godine. U realizaciju projektnih aktivnosti, uz nositelja projekta, Općinu Radoboj, uključeni su i projektni partneri – Centar za socijalnu skrb Krapina, Gradsko društvo Crvenog križa Krapina i Muzej Radboa.
Sudjelovanjem u projektnim aktivnostima, 65+ mještani imaju mogućnost pohađanja mnogih zanimljivih i edukativnih radionica i predavanja, poput kreativne radionice gdje im se pruža prilika za praktičnu primjenu njihovih vještina u izradi prigodnih ukrasa i dekoracija, a za dodatnu razonodu mogu sudjelovati i u društvenim igrama poput kartanja, igranja šaha ili slaganja puzzli. Na kulinarskim radionicama polaznici imaju priliku prikazati svoje kulinarsko umijeće, ali i naučiti nešto o novim receptima i načinu pripreme određenog jela ili kolača. Da nikad nije kasno učiti nove stvari, dokaz su informatičke radionice koje uključuju učenje osnova korištenja tableta i laptopa. U sklopu sportsko – rekreativne radionice, svaki se tjedan organiziraju šetnje ili tjelovježba uz nadzor stručne osobe. Uz navedeno, organiziraju se keramičke radionice, gdje polaznici iz prve ruke mogu vidjeti način oblikovanja gline na lončarskom kolu uz demonstraciju majstora te se i sami okušati u tome te edukativna predavanja na temu gerontologije, mentalnog i fizičkog zdravlja. Uz navedeno, 65+ mještanima na području općine dostupne su i besplatne usluge frizera i fizioterapeuta, odlazak na kupanje u Krapinske toplice, besplatni izleti te odlasci u kino i kazalište.

Kreativnost na djelu

Radionice su dinamične i raznovrsne, s mnoštvom zanimljivog sadržaja za polaznike. Određene radionice poput kreativne, kulinarske i sportsko – rekreativne, organiziraju se svaki tjedan, čime se održava kontinuiran tijek aktivnosti za mještane. Sadržaj i teme kreativnih radionica prilagođavaju se razdoblju u godini. Tako je tijekom veljače aktivnostima na radionici obilježen Dan zaljubljenih – Valentinovo. Polaznici radionice imali su prilike izrađivati nakit od perlica, poput narukvica i ogrlica, ukrašavati i bojati srca od stiropora te učiti o tajnama izrade cvijeća i cvjetnih aranžmana od krep papira. Ožujak je nadahnuo polaznike kreativnih radionica na izradu raskošnih vijenaca kojima su se okitila mjesna raspela. Također, vrijedne ruke polaznika oslikale su velike pisanice uskrsnim motivima kojima je ukrašeno središte općine. U kombinaciji s kreativnom radionicom, održava se i kulinarska radionica. Naglasak je stavljen na domaću kuhinju, sa željom da se očuva tradicija pripreme tradicionalnih jela i kolača karakterističnih za zagorski kraj. Za dobru atmosferu i produktivnost na kreativnim radionicama pobrinuli su se mirisi domaćih štrukli od sira, zelja, kukuruzna zlevanka, fini biskviti i kifle, kuhao se gulaš, ali i pekle ukusne krafne, lepinje i fritule. Za potrebe kulinarske radionice polaznici koriste opremljenu kuhinju na katu DVD-a u Radoboju.

Nordijsko hodanje

S obzirom na iznimnu važnost fizičke aktivnosti i održavanja kondicije, svaki tjedan organiziraju se sportsko – rekreativne radionice, na kojima se uz stručno oko trenera izvode vježbe fleksibilnosti, vježbe ravnoteže i snage, vježbe na spravama, a veliki interes polaznici iskazuju za učenje tehnike nordijskog hodanja, pa se organiziraju odlasci u šetnje. Sve vježbe na radionicama izvode se u skladu s fizičkim mogućnostima sudionika, a trener prati i nadzire ispravnost izvođenja vježbi.

Edukativna predavanja

Partner Općine na projektu, Centar za socijalnu skrb Krapina, aktivno sudjeluje u projektnim aktivnostima. Tako su u prostoru DVD-a Radoboj u veljači i ožujku održana dva edukativna predavanja na temu “Ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju” te “Emotivna i kognitivna obilježja osoba starije životne dobi”. Projektom je predviđena organizacija mnogih sličnih predavanja s naglaskom na socijalnu komponentu, s obzirom na to da se polaznici mogu iz prve ruke od strane predstavnika nadležnih institucija informirati o pravima koja su im dostupna, postaviti im pitanja te čuti o iskustvima drugih ljudi. Za sve polaznike predavanja, osigurali su se i topli obroci po izboru. Predavanja su iznimno bitna ne samo za polaznike radionica, već i za članove njihovih obitelji, da se i sami informiraju i educiraju o važnim temama za poboljšanje kvalitete života njihovih ukućana. Tako je za 65+ mještane i njihove ukućane u ožujku održano edukativno predavanje od strane Gradskog društva Crvenog križa Krapina na temu “Pravilni postupci kod mogućih svakodnevnih nezgoda”. Uz zanimljiva edukativna predavanja, tu su i praktične radionice za one koji žele doznati o tajnama oblikovanja gline na lončarskom kolu. Tako je, nakon uvodne radionice u siječnju, u ožujku organizirana nova keramička radionica koja je privukla veliki interes polaznika koji su imali priliku, uz podršku majstora, i sami se okušati u izradi željenog predmeta. Za svakog polaznika majstor je izradio željeni predmet koji će nakon termičke obrade moći zadržati za uspomenu. S obzirom na to da živimo u digitalnom dobu gdje je iznimno važna informatička pismenost, koja na neki način omogućuje povezanost pojedinca s udaljenim članovima obitelji, ali i zbivanjima u zemlji i svijetu, svaki mjesec organiziraju se informatičke radionice na kojima se polaznike uči o praktičnoj primjeni tableta i laptopa.

Kino i toplice

Osim radionica i predavanja, tu su i besplatni odlasci u kino s uključenim prijevozom, kao dodatna aktivnost mještanima za zabavu i rekreaciju. Tako je u ožujku organiziran odlazak u Kino Krapina na projekciju filma “Mauritanac: Dnevnik iz Guantanama”.
S dolaskom toplijeg vremena, započela je nova projektna aktivnost – kupanje u toplicama. Svi zainteresirani 65+ mještani mogu koristiti uslugu kupanja u Vodenom parku Aqua Vivae u Krapinskim Toplicama s uključenim prijevozom do Toplica. Tako su organizirane prve grupe polaznika. Usluga kupanja uključuje i gimnastičke vježbe u bazenu uz nadzor stručne osobe, a predviđeno trajanje boravka u toplicama je tri sata.
Polaznici radionica na raspolaganju imaju besplatne usluge frizera i fizioterapeuta, a u planu je i organizacija izleta.
Organizacija radionica i edukativnih predavanja, odlasci u kino i u toplice, usluge frizera i fizioterapeuta dokaz su da umirovljenički dani mogu biti iznimno kvalitetno ispunjeni, bogati sadržajem za svakoga, ovisno o njegovim željama i potrebama. Radionice se održavaju u prostoru DVD-a u Radoboju i svi zainteresirani 65+ mještani su dobrodošli da se pridruže i predbilježe na željenu aktivnost te iskoriste jedinstvenu priliku koja im se pruža. Sve radionice i predviđene usluge su besplatne.

Sukladno preporukama, a radi osiguravanja sigurnosti polaznika, prostor se redovito provjetrava, a nakon svake radionice, vrši se dezinfekcija radnih površina i toaleta. Za korištenje dostupnih usluga i predbilježbu na radionice, svi zainteresirani mogu kontaktirati voditelja dnevnih aktivnosti projekta Alena Strahineca na broj 099/3469-009. Dodatne informacije o projektu dostupne su na internetskoj stranici Općine i na društvenim mrežama.
Zbog trenutne nepovoljne epidemiološke situacije, a da se zaštiti zdravlje polaznika, sukladno predloženim mjerama Stožera civilne zaštite, privremeno je prekinuta organizacija radionica. O novim terminima odvijanja radionica svi trenutni polaznici će biti informirani od strane voditelja, a šira javnost putem web stranice Općine te društvenih mreža.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba