KAPITALNI PROJEKT od 17,5 MIL. KUNA U NOVOM MAROFU: Zahvaljujući bespovratnim EU sredstvima, sanirano je i zatvoreno odlagalište otpada Čret, na završnoj konferenciji bila je i ministrica Tramišak

“Nekad veliki ekološki, ali i politički problem, uspješno smo riješili u relativno kratkom vremenu od pet godina”

Objavljeno: 20.04.2021. zagorjeinternational

Završen je jedan od kapitalnih projekata na području grada Novog Marofa – sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Čret. Vrijednost projekta je oko 17,5 milijuna kuna. U Kulturnom centru “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu stoga je u ponedjeljak održan info dan kojem je nazočila i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.
Podsjetimo, novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač i tadašnji ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za spomenuti projekt potpisali su 2018. godine, a Grad Novi Marof je za njega od Ministarstva dobio bespovratnih 13,3 milijuna kuna.
Ministrica Tramišak je istaknula kako joj je zadovoljstvo sudjelovati na konferenciji kojom se zatvara još jedan europski projekt.

– Raduje me da i putem sredstava iz fondova EU rješavamo ove probleme. Zaštita okoliša jedan je od prioriteta, kako u razdoblju od 2020. godine, tako još više u razdoblju 2021. – 2027. Možemo reći da je u Republici Hrvatskoj u ovom trenutku, što u tijeku, a što završenih projekata vrijednih više od 370 milijuna kuna, upravo s ovom namjenom, a to je zatvaranje i saniranje odlagališta neopasnog otpada – kazala je Tramišak.

Pet godina

Ministrica je dodala da je otpad jedan od problema s kojima se treba boriti i rješavati ih, kako u Republici Hrvatskoj, tako i na razini cijele Europe.

– Slijedom toga, vezano i uz europsku Agendu i Zeleni plan, još intenzivnije ćemo nastaviti raditi upravo na ovakvim projektima. Očekujemo nove pozive, nove projekte, za još kvalitetnije i bolje gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, posebno u razdoblju 2021. – 2027. – rekla je ministrica Tramišak.
Gradonačelnik Jenkač je podsjetio da se na odlagalište Čret otpad odvozio od 1963. do 2015. godine te da se rješavanjem ovog problema, odnosno sanacijom odlagališta, u Novom Marofu intenzivno bave već pet godina.

– Od projektiranja, imovinsko – pravnih odnosa, geodezije i brojnih drugih stvari koje je trebalo napraviti, zahvaljujući Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvu regionalnog razvoja, došli smo do kraja projekta. Riječ je o doista velikom projektu vrijednosti veće od 17 milijuna kuna, od kojih 11,5 milijuna kuna ide direktno na radove. Odlagalište je bilo u funkciji godinama, ali prije dvadesetak godina to je bio doista strašan ekološki problem jer je čak bilo i paljenja otpada. Nekad veliki ekološki, a s druge strane i politički problem, uspješno smo riješili u relativno kratkom vremenu od pet godina. Drago mi je da možemo reći i da je 98 posto financirano što europskim sredstvima, što hrvatskom komponentom Fonda zaštite okoliša, što sufinanciranjem Ministarstva regionalnog razvoja – kazao je Jenkač.

Novo reciklažno dvorište

Saniranje odlagališta otpada Čret jedan je od većih europskih projekata na području grada Novog Marofa. Procjenjuje se da je na odlagalište do 2015. godine odloženo oko 184.000 kubnih metara otpada na ukupnoj površini od 29.786 četvornih metara, a u proteklih nekoliko godina, kad je odlagalište bilo zatvoreno, otpad se odvozio u Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica.
Osim što je sanacijom odlagališta u Čretu riješen jedan od najvećih problema s odloženim otpadom, u Novom Marofu čine sve i kako bi smanjili miješani komunalni otpad.

– U posljednjih 7-8 godina imamo i čipirane kante i među prvima smo, zajedno s našim komunalnim poduzećem Novokom, počeli razdvajati otpad u nekoliko frakcija, tako da su naši građani naviknuti da uredno odvajaju otpad. Osim toga, prije nepunih mjesec dana otvorili smo novo reciklažno dvorište, tako da još kvalitetnije i bolje možemo gospodariti otpadom, a zahvaljujući Fondu za zaštitu okoliša, svako će domaćinstvo dobiti i dodatne spremnike u koje će odlagati otpad, za što su dosad koristili vreće – istaknuo je novomarofski gradonačelnik.

Najnovije po kategorijama

BRAVO! Zlatarski mališani tijekom cijele su školske godine pomagali napuštenim životinjama – prikupljali donacije, a neki su čak i volontirali u Skloništu “Luč Zagorja”
ŽELJKO KOLAR: Županija je pripremila projekte vrijedne 1,5 milijardi kuna. ZORAN GREGUROVIĆ: Mi u Gradu Krapini jedva čekamo raspisivanje natječaja

HRVATSKOJ NA RASPOLAGANJU 24,2 MILIJARDE EURA: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u Krapini predstavilo mogućnosti koje donosi nova europska financijska omotnica 2021. - 2027.

ŽELJKO KOLAR: Županija je pripremila projekte vrijedne 1,5 milijardi kuna. ZORAN GREGUROVIĆ: Mi u Gradu Krapini jedva čekamo raspisivanje natječaja

Objavljeno: 08.06.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter