Nagradni natječaj digitalna igra(čka) u sklopu projekta Generacija Now

Pobjedu odnijeli krapinski srednjoškolci Patrik Živić, Tomislav Martinez i Filip Podhraški

Objavljeno: 19.04.2021. zagorjeinternational

Pobjednici ovogodišnjeg nagradnog natječaja digitalna igra(čka) u sklopu projekta Generacija Now u kategoriji srednjoškolaca su učenici Srednje škole Krapina Patrik Živić, Tomislav Martinez i Filip Podhraški.  Mentori su im bili Dario Šimag i Stjepan Šalković.

Generacija NOW se provodi s ciljem pružanja modernih oblika edukacije mladima kako bi oni, uz pomoć najnovije tehnologije, razvijali svoju kreativnost i inovativnost. Provodi ga Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u suradnji s Hrvatskim Telekomom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Edukacija za nastavnike

Od 123 obrazovne institucije odabrano je njih 75. Jedna od njih, bila je i Krapinski informatički klub KRIK. U projektu su dobili modernu IoT opremu, mikrokontrolere, senzore, besplatan pristup internetu i financijsku donaciju. Tijekom godine nastavnici su prisustvovali edukaciji koja je je provedena online, a tijekom nje nastavnici su i praktično radili na dobivenoj opremi. Svima je otvorena i online platforma za učenje https://izradi.croatianmakers.hr/

Uslijedio je rad učenika na izradi digitalne igračke. Patrik Živić i nastavnik Dario Šimag vezani su uz glazbu, pa je logičan bio izbor da tim krene u tom smjeru. Kako je vrijeme odmicalo na početnu igračku koja je svirala dodane su i nove mogućnosti. Ona sad može snimiti odsvirano, reproducirati snimku, a koristi i mrežu za spremanje podataka.  Učenici su koristili elektroničke komponente dobivene u projektu, a cjelokupno programiranje, isključivo je njihovo djelo. Sve zajedno složeno je u kućište koje ima LCD display za prikaz. Pravi mali suvremeni MKR1000 klavir.

Sredstva iz donacije

Od zagorskih škola pohvaljen je rad učenika viših razreda Osnovne škole Zlatar Bistrica pod imenom ni (je) bomba.  Igru igraju dva tima od kojih jedan vidi bombu, a ne zna ju deaktivirati. Drugi tim zna kako deaktivirati, ali ne vidi bombu. Autori projekta su Nikola Glavač, Filip Mikulec, Lukas Pavlović i Antonio Valjak. Mentorica tima je Jasenka Kuljak.

U nastavku projekta učenici rade još jedan projekt s temom po svojem izboru. Ovaj put dozvoljeno im je koristiti i komponente koje nisu dobivene od organizatora. U tu svrhu su i osigurana sredstva iz donacije. Osim rada za završnu izložbu bit će vrednovan i Hackathon, online natjecanje u poznavanju tehnologija korištenih u projektu. Učenici i njihovi mentori prionuli su opet poslu. Iako već jednu pobjedu imaju, najvrjednije što su skupili su znanja i vještine, no, radit će oni i dalje pa uz malo sreće i puno truda možda budu opet pri vrhu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba