Jedinstvena suradnja dvaju zagorskih dvoraca

U Galeriji Dvora Trakošćan otvorena je izložba “Veliki Tabor u 20. stoljeću”, autorice Renate Dečman

Objavljeno: 17.04.2021. zagorjeinternational

U Galeriji Dvora Trakošćan u četvrtak je otvorena izložba “Veliki Tabor u 20. stoljeću”, autorice Renate Dečman. Riječ je gostujućoj izložbi Dvora Veliki Tabor, koja će se u moći razgledati do 15. lipnja.
Okupljenim uzvanicima prigodne su riječi uputili ravnatelj Dvora Trakošćan Adam Pintarić, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol i voditeljica Dvora Veliki Tabor Nadica Jagarčec. Kustosica Renata Dečman potom je predstavila izložbu i objasnila što joj je bila motivacija da 2018. godine, kada je izložba bila priređena u Velikom Taboru, kao temu odabere upravo razdoblje 20. stoljeća.

Muzejski eksponati

Dečman je prisutne upoznala s poviješću Velikog Tabora, njegovom raznolikom namjenom i vlasnicima te brojnim događanjima koja su se u dvorcu odvijala tijekom 20. stoljeća. Gostima je predstavila muzejske eksponate koji se mogu razgledati, a posebno je istaknula one najzanimljivije: maketu Velikog Tabora iz 1915. izrađenu u dvorcu u vrijeme kada je služio kao zatvor te razglednice s prikazom časnih sestara ispred Velikog Tabora i djecom na galerijama dvora, kojima je dokumentirano razdoblje Drugog svjetskog rata, kada je u Taboru bila smještena ratna siročad. Istaknula je i kako su vrlo posebne fotografije s partizanima u podnožju Velikog Tabora te fotografije Josipa Broza Tita i Jovanke, koji su posjetili dvorac 1968. godine.

88 eksponata

Posjetitelji izložbe imali su priliku razgledati sveukupno 88 eksponata – brojne fotografije i razglednice, slike Otona Ivekovića, knjige, časopise, predmete iz Etnografske zbirke Dvora Veliki Tabor koje je prikupio Josip Štimac, kao i druge predmete koji svjedoče o životu u Velikom Taboru u tome razdoblju. Prikazan je i insert filma “Seljačka buna 1573.” poznatog redatelja i scenarista Vatroslava Mimice, snimljen u Velikom Taboru 1975. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba