U Komoru Začretskom održana dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na županijsku potporu za uzgoj zagorskih purana

UZGAJIVAČ IVICA HERCIGONJA: Već imam dogovorenu prodaju 600 komada jednom renomiranom restoranu, a bez ove potpore, ne bi bilo šanse da to realiziram

Objavljeno: 16.04.2021. zagorjeinternational


U petak je u Komoru Začretskom održana dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu Krapinsko – zagorske županije za uzgoj zagorskih purana.
Na natječaj je pristiglo 36 zahtjeva, a odobreno ih je 35. Ukupan iznos potpora iznosi 477.100 kuna. Dodjela ugovora, s obzirom na epidemiološke mjere, imala je simboličan karakter, stoga je ugovore preuzelo samo šest korisnika.
Pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić govorila je o uvjetima natječaja.
– Maksimalna potpora za uzgajivače je 25 kuna po puriću, a ove smo godine, slijedom potrebe izrađene prošle godine, dodali u natječaj da certificirani proizvođači, kojih imamo četiri, imaju mogućnost prijaviti se i osigurati do 1000 komada purića. Slijedom toga, očekujemo da će kroz naš sustav ove godine proći 9,5 tisuća novouzgojenih zagorskih purana – rekla je Mihovilić.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar dodao je kako je županija od 2017. godine, kroz potpore dodijelila 2,8 milijuna kuna bespovratnih potpora za 163 proizvođača.
Među dobitnicima potpora je Ivica Hercigonja, koji je bio domaćin dodjele ugovora.
– Idem na 1000 purića, 600 komada već imam rezervirano za prodaju jednom renomiranom restoranu i da nema Županije, ne bi bilo šanse da sve to realiziramo. Dobivena sredstva će se u iznosu od 80 posto iskoristiti za hranu – otkrio je, istaknuvši kako ove godine ima pet jata i 60 pura za proizvodnju jaja.
Dodjeli ugovora prisustvovao je i načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos, koji je rekao da kao poljoprivrednik zna koliko ovakve potpore znače za poljoprivrednike.
– I mi od strane Općine pokušavamo napraviti programe sukladno programima ministarstva, da ih dopunjujemo malim potporama. Vjerujem da je poljoprivreda naša budućnost, jer nam konfiguracija terena omogućava ovakvu malu poljoprivredu, da sa specifičnim proizvodima budemo prepoznatljivi na tržištu – zaključio je Kos.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba