U TJEDAN DANA ŠEST PREMINULIH U OB ZABOK: Kapaciteti bolnice su gotovo puni, pa se ponovno otvara COVID odjel u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice

“U ponedjeljak i utorak primit ćemo prvih 10 COVID pacijenata, ali Specijalna bolnica će nastaviti funkcionirati kao što je to uobičajeno”

Objavljeno: 16.04.2021. zagorjeinternational

Iako je u KZŽ danas evidentirano 46 novih slučajeva koronavirusa, pa su ukupno zaražene 442 osobe, na press konferenciji Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije, održanoj u Krapini, načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek je rekao da je dobro to što se virus širio horizontalno, dakle, među članovima obitelji i nema nekog većeg žarišta.
Raste broj hospitaliziranih – prije dva tjedna ih je bilo 37, prošli petak 41, a sada 43. U proteklih tjedan dana u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana preminulo je šest COVID pozitivnih osoba.

– Zabrinjava nas i povećanje udjela pozitivnih u broju testiranih. Sredinom veljače to je bilo pet posto, a ovaj tjedan 39 posto – rekao je Ferek – Jambrek, pa pozvao građane da se pridržavaju epidemioloških mjera, posebice prilikom slavlja krizme ili pričesti, koja se trenutno održavaju.
Župan Željko Kolar je pak najavio da je Stožer donio dvije odluke – jedna je da od ponedjeljka ponovno s radom počinje COVID odjel u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, koji je zbog dobre epidemiološke situacije bio zatvoren od 19. veljače, a druga se tiče pohađanja nastave osnovnoškolaca i srednjoškolaca.

Isti model

– Ostajemo na istom modelu kao što je to bilo do sada, a to znači da sva djeca osnovnih škola idu u školu po modelu A, kao i svi završni razredi i maturanti, dok ostali srednjoškolci idu po modelu B. Epidemiološka situacija je malo lošija nego što je bila prije sedam dana. Imamo 25 pozitivnih učenika, od čega 12 iz osnovnih i 13 iz srednjih škola. Ni u jednoj školi nema više od tri zaražena učenika. Konzultirajući se s ravnateljicama i ravnateljima škole te u suradnji s epidemiološkom službom, došli smo do zaključka da nam epidemiološki uvjeti dozvoljavaju da po modelu kao što je bio do sad, i sljedeći tjedan djeca mogu ići u školu. Stanje ćemo pratiti iz dana u dan i sljedeći petak ponovno donijeti odluku na koji će se način nastava održavati – rekao je Kolar.

O otvaranju COVID odjela u SBKT-u detaljnije je govorila ravnateljica bolnice Željka Žnidarić.

– Od ponedjeljka ponovno u bolnici otvaramo svoj COVID odjel koji će se nalaziti na istom mjestu kao što se nalazio prošlog puta, s obzirom na to da smo tamo sve pripremili i uveli instalacije za kisik. Kroz ovaj tjedan smo pacijente s ortopedske rehabilitacije, one koji su bili za otpust, otpustili kući, a ostale smo jučer i danas premjestili u Specijalnu bolnicu Stubičke Toplice na nastavak rehabilitacije. Za početak, dogovor je da će se u ponedjeljak primiti pet pacijenata, u utorak pet pacijenata, a za dalje ćemo vidjeti ovisno o razvoju situacije. s obzirom na to da u prošlom navratu, kad se radilo o puno više pacijenata i pozitivnih slučajeva, nismo imali nijedan proboj s našeg COVID odjela na ostale odjele, sve ostalo u bolnici funkcionirat će redovno i pacijenti će dolaziti, kako na stacionarnu medicinsku rehabilitaciju, tako i na ambulantne preglede, dijagnostičke postupke i ambulantne fizikalne terapije – najavila je Žnidarić.
U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana hospitalizirano je 43 COVID pozitivnih pacijenata.

– Kad gledam brojku zadnjih deset dana, vidimo da se one povećavaju. U zadnjih deset dana imali smo 40 – 50 pacijenata u bolnici. Pacijenti u bolnici, s obzirom na onaj drugi val, mlađe su životne dobi, što znači 50 – 60 godina i to je ono što je zabrinjavajuće. Teške kliničke slike kod pacijenata mlađe životne dobi. 40 – 50 COVID pacijenata je zapravo i kapacitet u bolnici i rekao bih da smo negdje u sredini trećeg vala, te očekujemo povećanje broja pacijenata. Jučer smo imali osam novoprimljenih, svaki dan pet – šest. Jučerašnja brojka od osam bila je najveća, tako da situacija sigurno nije dobra. Zatražili smo pomoć od Krapinskih Toplica i zahvaljujem im se na tome. Kao što su sudjelovali u drugom valu, sudjelovat će i u trećem. No, unatoč broju COVID pacijenata koje imamo, radimo i dalje sve ono redovno što smo radili i u ne COVID uvjetima, od operacija, čiste intenzivne, internističkih pacijenata, pedijatra, ginekologa i svega ostaloga – izvijestio je ravnatelj OB-a Zabok Tihomir Vančina.

Izvješće o cijepljenju

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan dao je pak redovno tjedno izvješće o cijepljenju.

– U zdravstvenom sustavu je do sada prvom dozom ukupno procijepljeno 2167 osoba, drugom dozom 1737 i to su ukupno 3863 doze. U domovima za starije ukupno je procijepljeno 1758 osoba prvom dozom, 1433 osobe drugom dozom, što je ukupno 3191 doza. Kod nas prva faza još uvijek traje, imamo zdravstvenih djelatnika i korisnika domova koji se cijepe. Sada je sve manja i manja brojka, budući da smo većinu procijepili, no ljudi se stalno javljaju tako da i tu još uvijek imamo za procijepiti. Što se tiče druge faze, dakle, cijepljenje onih koji su stariji od 65 godina te osoba s kroničnim bolestima i raznim komorbiditetima, u ovome tjednu smo ukupno distribuirali 2516 prvih doza cjepiva te 922 drugih doza cjepiva. Dakle, u ovome tjednu ukupno 3438 doza i do sada smo ukupno uspjeli distribuirati 16.854 doze. Za idući tjedan najavljeno nam je još oko 3000 doza. Dobit ćemo 1700 doza Pfizera i 1300 doza AstraZenecinog cjepiva. Najavljuju se za zadnji tjedan travnja, a posebice prvog tjedna svibnja još veće količine – otkrio je Jadan. (jj, vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba