Donacijom KZŽ i HVZ-a, zagorski profesionalni vatrogasci dobili 65 intervencijskih odijela i dva kompleta specijalnih alata, a uskoro će stići i 65 kaciga

SADA SU I OPREMOM U RANGU S EUROPSKIM VATROGASNIM POSTROJBAMA: “Naši će vatrogasci biti sigurniji, ali i u mogućnosti za kvalitetnije i brže obavljanje intervencija”

Objavljeno: 14.04.2021. Valentina Cigula

U Zaboku je održana svečanost povodom nabave nove opreme za pripadnike Zagorske javne vatrogasne postrojbe i Javne vatrogasne postrojbe Krapina.
Zagorskim je vatrogascima tako već predano 65 intervencijskih odijela i dva kompleta specijalnih alata namijenjenih za tehničke intervencije, a uskoro bi trebalo stići i 65 vatrogasnih kaciga. Sredstva od 468.000 kuna za nabavu opreme osigurala je Krapinsko – zagorska županija, uz pomoć Hrvatske vatrogasne zajednice, koja je nabavu sufinancirala s jednom trećinom, odnosno, nabavom 24 odijela.
Predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber istaknuo je kako ZJVP djeluje na području 23 jedinice lokalne samouprave, dok na području devet jedinica lokalne samouprave djeluje JVP Krapina.

– Dakle, te dvije javne vatrogasne postrojbe pokrivaju područje 32 jedinice lokalne samouprave i uz te dvije javne vatrogasne postrojbe, imamo 81 dobrovoljno vatrogasno društvo. To u brojkama, s 1. siječnjem ove godine, iznosi negdje oko 1560 operativnih vatrogasaca, od čega ih je 65 u javnim vatrogasnim postrojbama – rekao je Stjepan Skuliber, pa uputio zahvalu županu i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.

Preraspodjela sredstva

– U fazi smo nabave kaciga koje financira samo naša Županija. Danas smo čuli obećanje od župana da ćemo riješiti i drugi dio, dakle, još čizme i vjerojatno rukavice koje nisu tako velika investicija tako da će naši profesionalni vatrogasci ove godine u potpunosti obnoviti zaštitnu opremu koju moraju imati kada izlaze na intervencije – kazao je Skuliber.
Župan Kolar je istaknuo da vatrogasci moraju biti vrhunski opremljeni kako bi sustav mogao funkcionirati.

– U jednom radnom posjetu Zagorskoj javnoj vatrogasnoj postrojbi vidio sam da odijela više nisu u onoj snazi koja bi zadovoljavala prije svega sigurnost naših vatrogasaca, stoga sam odlučio da, bez obzira na to što Županija sukladno Zakonu financira Zagorsku vatrogasnu zajednicu, uložimo u javne vatrogasne postrojbe, da kupimo nova odjela i kacige. Odijela su stigla i već ih vatrogasci koriste, a kacige će stići za otprilike mjesec – mjesec i pola. S ovakvom opremom koja je nabavljena, oni su u rangu s bilo kojom vatrogasnom postrojbom u Europi i to nam je cilj. Nadam se da će Vlada RH preko Hrvatske vatrogasne zajednice, na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom, gospodinom Tucakovićem, kojem zahvaljujem što je podržao moju inicijativu i s jednom trećinom sufinancirao nabavu odijela, nastaviti s nabavom vatrogasnih vozila, ali da se ona neće dijeliti prema političkom ključu, nego da ćemo vatrogasna vozila dopremiti onima kojima su najpotrebnija, a to su upravo javne vatrogasne postrojbe. Struka je o tome jedinstvena, a nadam se da se oni koji nisu u struci, više neće miješati u te odluke – zaključio je župan Kolar.

Tri stvari

Primopredaji je nazočio i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, koji je istaknuo potrebu vođenja računa o prenamjeni financijskih sredstava u situacijama kao što je trenutna s COVID-om.

Zapovjednik JVP-a Krapina Marijan Lovrenčić rekao je kako tri stvari vatrogasce određuju da bi oni bili uspješni u svom radu i intervencijama.

– To su prije svega osposobljenost, opremljenost i na kraju, vrijeme u kojem mogu intervenirati. Nažalost, vrijeme ne možemo kupiti niti previše ga skratiti, ali ono na što smo mogli utjecati jest to da danas svi zajedno budemo sigurniji i spremniji te puno bolji u obavljanju vatrogasnih intervencija time što imamo novu zaštitnu opremu. To je veliki napredak i prije svega sigurnost za vatrogasce, ali i mogućnost za kvalitetnije i brže obavljanje intervencija – istaknuo je Lovrenčić.
I zapovjednik ZJVP-a Zabok Dražen Sinković zahvalio je županu i HVZ-u na vrijednoj donaciji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba