Stanko Belina, član Upravnog vijeća Spec. bolnice Stubičke Toplice, otkriva zašto je glasovao protiv izbora T. Jadana, sadašnjeg ravnatelja ZJZ-a, za novog ravnatelja bolnice, a koji je bio jedini kandidat

“Izbor ravnatelja je kontaminiran. Drugi je kandidat odustao uz obrazloženje ‘da nema potporu Županije’ – pa kako bi je i mogao imati prije nego što ga Upravno vijeće izabere?”

Objavljeno: 14.04.2021. Jelena Jazbec

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice bira novog ravnatelja, s obzirom na to da u svibnju istječe mandat Davoru Gredičaku, koji nakon toga odlazi u mirovinu.
U ponedjeljak je tako održana sjednica Upravnog vijeća na kojoj se glasovalo o izboru novog ravnatelja. Doduše, izbora nije bilo, barem ne u pravom smislu te riječi, s obzirom na to da je na natječaj pristigla samo jedna prijava. Radi se o Tomislavu Jadanu, ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije koji se sada odlučio prijaviti za ravnatelja bolnice u Stubakima. Međutim, povjerenje mu od strane članova Upravnog vijeća nije dano.
Od sedmero članova, za Jadana je glasovalo njih troje, jedan je bio protiv, a troje suzdržanih. Podsjetimo, osnivač Specijalne bolnice je Krapinsko – zagorska županija, a Upravno vijeće čine predsjednica i šestero članova. Predsjednicu i troje članova imenovao je župan, jednoga člana Vlada, a dvoje članova Stručno, odnosno Radničko vijeće.
Zašto je glasovao protiv, pojasnio nam je Stanko Belina, član vijeća kojeg je imenovala Vlada RH. On nam je rekao da smatra kako je cijeli proces izbora na neki način kontaminiran zbog činjenice da je kandidat koji se prvi javio, sadašnji zamjenik ravnatelja Specijalne bolnice Stubičke Toplice Krešimir Škof, kad se zadnjeg dana natječaja javio drugi kandidat Tomislav Jadan, povukao svoju kandidaturu. A Škofa bi, priča se po bolničkim hodnicima, bolnički kolektiv želio za ravnatelja puno prije nego Jadana.

Zadovoljavaju uvjete

– Zbog toga mislim da je na neki način izbor ravnatelja tim potezom kontaminiran, tim više što je gospdodin Škof, koji je povukao svoju kandidaturu, službeno na Upravnom vijeću svoju odluku obrazložio riječima da on nema potporu Županije. Mislim, ako još nije izabran, ne može ni imati potporu. Pa bilo koji kandidat, ako se kandidirao i ako ga Upravno vijeće izabere, trebao bi dobiti potporu Županije. Ne vidim razloga zašto ne bi, odnosno, zašto bi netko imao potporu Županije, a netko drugi ne – kaže Belina.

Dodaje i kako se ne radi o tome da Jadana ne smatra kompetentnim za funkciju ravnatelja.

– Mislim da oba kandidata zadovoljavaju uvjete natječaja i po meni su obojica OK, nemam ništa protiv ni jednoga od njih. Ali mi nije jasno zašto bi se netko kandidirao, a onda povukao kandidaturu, uz izjavu da nema potporu Županije. Znači da se oko toga igra nešto što mi kao članovi Upravnog vijeća ne znamo – tvrdi Belina, pa kaže kako među zaposlenicima, a ujedno i članovima vijeća, postoji strah od mogućnosti da krapinsko – zagorski župan Željko Kolar želi postaviti Jadana na čelo bolnice kako bi proveo privatizaciju, kojoj se oni protive.

– Činjenica jest da se to već pokušalo provesti u trenutku kad je gospodin Andabak najavio projekt, a Županija potpisala i dala ulog od 20 tisuća četvornih metara zemljišta Specijalne bolnice Stubičke Toplice, kao svoj udio u tom projektu. Radi se o projektu Stubaki, koji je uključivao izgradnju hotela. Bilo je to prije skoro 13 godina, a od projekta i dalje nema ništa. Prije samog početka eventualne gradnje, dogodio se i pokušaj pritiska na tadašnjeg ravnatelja Specijalne bolnice, gospodina Markulinčića, da potpiše da će se bolnica privatizirati, na neki način, i da će onda gospodin Andabak povezati izgradnju hotela i bolnice. Sada je to još atraktivnije, budući da se desetak godina vodio spor između Hotela “Matija Gubec” u Stubičkim Toplicama i Specijalne bolnice Stubičke Toplice oko izvora i oko bazena. Napokon je 2017. godine okončan 20-godišnji spor, koji je dobila Specijalna bolnica te su joj pravomoćnom odlukom pripali bazeni i izvorište vode. Time je postala još atraktivnija za eventualnog ulagača, tim više što je Županija u nekoliko navrata produživala ugovor, iako gospodin Andabak nije ništa počeo graditi. Znači, tamo sad raste grmlje. Dakle, postoji opravdani strah da bi moglo doći do privatizacije Specijalne bolnice, iako je to župan otklonio svojom izjavom u utorak – kaže Belina.

Vršitelj dužnosti

Naime, župan Kolar je za portal Ni Zagorje Malo odbacio navode o mogućnosti privatizacije bolnice.

– Odgovorno izjavljujem da Krapinsko – zagorska županija, otkako sam ja župan, ni u jednom trenutku nije razmišljala, niti razmišlja o tome da bi Specijalna bolnica išla u privatizaciju – tvrdi.
Dodao je i da je pred Specijalnom bolnicom početak realizacije velike investicije vrijedne 171,18 milijuna kuna te da je Tomislav Jadan osoba koja ima kapacitet provesti taj projekt i nastaviti uspješno voditi bolnicu.
– Krapinsko – zagorska županija podržala je Tomislava Jadana kao kandidata za novog ravnatelja zato što on odlično poznaje zdravstveni sustav, ima bogato radno iskustvo, za što je dovoljan jedan letimičan pogled u njegov životopis – odgovorio je Kolar, pa nabrojao sve Jadanove reference.
– Ono što nam je bilo ključno oko odluke da njega podržimo, jest činjenica da je bio zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zabok, a jedno vrijeme i v.d. ravnatelja bolnice, i to u vrijeme dok je trajala gradnja nove bolnice Bračak, kada je bio zadužen za provedbu tog projekta. Istovremeno, od 2017. je bio i predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Upoznat je sa specifičnostima rada specijalnih bolnica, što ga dodatno kvalificira za posao ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice – kaže župan.
No, Belina je i dalje nepovjerljiv.

– Takve izjave slušao sam i prije, pa su unatoč njima pokušaji privatizacije bili na djelu. Zato se i dobar dio zaposlenika bolnice boji jednog scenarija kakav je već bio. Zbog toga mislim da su svi, i Stručno vijeće, i Radničko vijeće, bili suzdržani oko izbora novog ravnatelja, za kojeg župan kaže da je on kandidat kojeg Županija podržava – zaključuje Belina.
Kolar je u pismenom odgovoru za portal Ni Zagorje Malo otkrio i da su prije spomenute sjednice Upravnog vijeća obavljene konzultacije sa svim članovima Upravnog vijeća i da je dobivena njihova suglasnost, pa ne zna što je utjecalo na odluku Jasminke Marije Cerc, jedne od troje članova Upravnog vijeća iz kvote koje imenuje župan, da ostane suzdržana prilikom glasovanja.
No, bilo kako bilo, s obzirom na to da Jadan nije dobio dovoljan broj glasova, natječaj će se morati ponovno raspisati, a do izbora novog ravnatelja, Upravno vijeće će morati imenovati vršitelja dužnosti. Kolar je doduše rekao kako će ustrajati da se Jadana imenuje na to mjesto. Kako će to provesti, ostaje za vidjeti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba