Preko Ministarstva, KZŽ je iz Europskog socijalnog fonda povukla 11,6 mil. kuna za provedbu projekta "Novi početak"

PREKID ZAČARANOG KRUGA NASILJA: Za samo tri mjeseca popunjen je kapacitet prve sigurne kuće za žrtve nasilja u KZŽ, koja ima 8 mjesta, a kapacitet će se sada povećati na 12 – 15 osoba

Objavljeno: 13.04.2021. zagorjeinternational

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je Odluku o financiranju u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji“. Krapinsko – zagorskoj županiji i partnerima odobren je iznos 11,6 milijuna kuna za provedbu projekta “Novi početak”.
O toj je temi na press konferenciji u Krapini govorila zamjenica krapinsko- zagorskog župana Jasna Petek, koja je istaknula kako je nasilje u obitelji zasigurno jedan od najtežih oblika zadiranja u psihički i fizički integritet svakog čovjeka.

– Žrtve se iz takvog nasilja pokušaju izvući na način da potraže pomoć i sklonište. To su zaista najkritičnije situacije. Mi smo od 2012. godine imali uslugu SOS telefona, savjetovanja, psihološke i pravne pomoći, međutim, svih tih godina nametala se potreba za osiguravanjem smještaja za žrtve nasilja u obitelji. Od prošle godine imamo sigurnu kuću na području Krapinsko – zagorske županije za osam korisnica i korisnika, međutim, za jedan kvalitetan i hitan smještaj žrtava nasilja u obitelji potrebno je osigurati i veće kapacitete i puno drugačije opremljeniji i adaptiraniji prostor – rekla je Petek pa pojasnila koji su bili uvjeti pod kojima se Županija mogla prijaviti na natječaj.

Kupnja nekretnine

– Uvjet za prijavu na natječaj za ovaj projekt bila je kupnja nekretnine. Dakle, imati nekretninu u svom vlasništvu ili u dugotrajnom najmu, stoga je Krapinsko- zagorska županija prošle godine kupila nekretninu u iznosu od 430.000 kuna. Prilikom prijave na natječaj, s nama su bili partneri: Dom za žrtve nasilja u obitelji “Novi početak“, koji od prošle godine egzistira kao ustanova, i Centar za socijalnu skrb Krapina. Posebno moram istaknuti kako smo u pripremi projekta veliku stručnu podršku imali od Duge Zagreb, Doma za djecu i odrasle, žrtve obiteljskog nasilja i od Centra za edukaciju, savjetovanje i informiranje Zagreb, s kojim već niz godina surađujemo na projektu SOS telefona. Bezrezervnu podršku u pripremi projekta imali smo u našoj Zagorskoj razvojnoj agenciji – rekla je Petek pa dodala kako je trajanje projekta 30 mjeseci.

– Minimalan iznos koji se mogao prijaviti je tri milijuna kuna, a maksimalan 11.700.000 kuna. Znači, Krapinsko – zagorska županija je ostvarila potporu nešto nižu od maksimalnog iznosa. Projekt se financira u stopostotnom iznosu, sredstva osigurava Europski socijalni fond. Ciljevi projekta su rekonstrukcija i adaptacija prostora kojim će se osigurati smještaj za nešto veći broj korisnika i korisnica, od 12 do 15. Osim usluge smještaja, u posebno osiguranim uvjetima, tu su i aktivnosti koje su vezane uz sustav podrške, savjetovanje i pomoći u onom dijelu dok su korisnice i korisnici u kući. Ono što je jednako tako važno u dijelu kad izlaze iz kuće, osiguravanje alternativnog smještaja, ali i daljnji sustav savjetovanja, pomoći i podrške, koji je izuzetno važan da bi se žrtve osnažile. Jednako važne aktivnosti u ovom projektu su jačanje kapaciteta stručnjaka koji će raditi sa žrtvama nasilja u našem Domu, ali i brojne edukacije i okrugli stolovi koje smo u sklopu našeg projekta predvidjeli – istaknula je Petek pa napomenula kako je važno osvijestiti društvenu odgovornost u pogledu reagiranja na nasilje.

– Nasilje se ne događa negdje drugdje, ono je u našem susjedstvu, obitelji naših prijatelja, pa i u našoj obitelji, ali važno je da se ono prijavljuje i da se pruži podrška žrtvi. Nasilje se svakog trena može prijaviti na broj telefona 112. Ono što je poruka danas, žrtve obiteljskog nasilja u našoj županiji imaju mjesto gdje se mogu hitno skloniti, dobiti onu prvu, psihološku, savjetodavnu i pravnu pomoć i gdje imaju šansu za novi početak. Ovim projektom će zasigurno i ta usluga dobiti jednu novu kvalitetu i razinu – zaključila je Petek.
Martina Gregurović Šanjug, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade, istaknula je da su potrebe za smještajem u dom postojale već dok je trajala priprema projektne prijave i da se njihovo zadovoljenje nije moglo odgađati.

– Tako da se paralelno s pripremom projekta krenulo i s uspostavom privremenog skloništa za žrtve nasilja u obitelji. Krapinsko – zagorska županija u tu je svrhu osnovala ustanovu Dom za žrtve nasilja u obitelji “Novi početak”, koji je sa svojim radom počeo 7. prosinca prošle godine. Nekoliko dana nakon službenog početka rada, dom je zaprimio svoje prve korisnike, a njegov kapacitet popunjen je točno tri mjeseca nakon što je proradio. Taj privremeni dom ima kapacitet za osmero korisnika, a smještaju se i djeca i odrasli, s time da kada govorimo o odraslima, smještaj je omogućen i za žene i za muškarce. Iako u daleko manjem broju, ne smijemo zanemariti činjenicu da i muškarci mogu biti žrtve nasilja u obitelji – naglasila je Gregurović Šanjug.
Što se tiče realizacije smještaja u dom, to ide na temelju preporuke Centra za socijalnu skrb ili, ako se radi o hitnoj intervenciji, može se realizirati i na temelju zahtjeva policije.

Do godinu dana

– Smještaj korisnika u domu traje od šest mjeseci do godinu dana, ovisno o konkretnim potrebama korisnika, dakle do trenutka kada se uspostave uvjeti za njihov samostalan život i za novi početak izvan jedne ovakve ustanove. Važno je napomenuti i da je smještaj za korisnike potpuno besplatan. Dakle samu uspostavu skloništa, zatim financiranje svih aktivnosti koje su bile potrebne – od uređenja, postizanja nužnih sigurnosnih mjera i opremanja, financirala je Krapinsko – zagorska županija s 400.000 kuna. Također, rad doma u ovom trenutku u potpunosti financira Županija. Poruka koju želimo poslati svima koji su žrtve nasilja u obitelji i koji samo promišljaju da prekinu taj začarani krug nasilja i da izađu iz njega je sljedeća – pozivamo ih da se obrate svom najbližem Centru za socijalnu skrb ili direktno Domu za žrtve nasilja u obitelji “Novi početak”, možda za početak samo za razgovor, a onda i eventualnu mogućnost smještaja. Još bih jednom poslala poruku da je odgovornost svih nas, kao pojedinaca i kao institucija, da svaki slučaj, pa i svaku sumnju na obiteljsko nasilje prijavimo, bilo Centru za socijalnu skrb, bilo najbližoj policijskoj postaji – zaključila je Gregurović Šanjug te dodala da je broj telefona na koji se zainteresirani mogu javiti 049/521-001 ili na internetskim stranicama doma www.novipocetak.kzz.hr te na adresu elektroničke pošte [email protected].
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kazao je da je ovo jedan od velikih dana za sve u Krapinsko – zagorskoj županiji, jer projekt “Novi početak” nije običan projekt.

– Nije tu samo bitno što smo iz Europskog socijalnog fonda povukli 11,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava, to je puno, puno više. Krapinsko – zagorska županija je županija s nultom stopom tolerancije prema bilo kojoj vrsti nasilja, a naša je obaveza kao društva da stvorimo uvjete za smještaj onih koji nažalost trpe nasilje u obitelji i kojima je potrebno da se sklone iz sredine nemoguće za život te da im se omogući novi početak. Iskoristit ću ovu priliku da se zahvalim mojoj zamjenici Jasni Petek i pročelnici Martini Gregurović Šanjug i njenom timu te Heleni Matuši iz ZARA-e i njenom timu, jer su ponovno pokazali da je izrada projekata koji su vrlo zahtjevni, a vezani su za povlačenje sredstava iz EU fondova, za nas postala svakodnevica te da nema projekta na kojeg se ne možemo postaviti i kojeg ne možemo realizirati. Mi za ovaj projekt imamo idejno rješenje, a sada kada smo dobili odluku, krećemo u izradu projektne dokumentacije, izdavanje građevinske dozvole, raspisivanje javnog natječaja te vjerujem da ćemo do kraja godine imati izvođača radova. Također smatram da ćemo puno prije nego što je rok za provedbu projekta od 30 mjeseci završiti s radovima i preseliti sigurnu kuću na trajnu, novu lokaciju, s većim kapacitetom i boljim uvjetima nego što su danas – zaključio je Kolar. (ab, vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba