U Budinščini, u prisutnosti ministrice Tramišak, potpisan ugovor o realizaciji 13,6 milijuna kuna vrijednog EU projekta “Gerontološki centar Zajezda”

“Ovo je uistinu projekt koji pokazuje da male sredine mogu biti velike u odnosu prema čovjeku”

Objavljeno: 13.04.2021. zagorjeinternational

Kao što smo već pisali, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak u ponedjeljak je bila u radnom posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji, u sklopu kojeg je nakon sastanka u Krapini obišla i Budinščinu, gdje je u tijeku realizacija projekta “Gerontološki centar Zajezda”, koji Općina Budinščina provodi u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Krapina. Osim što je upoznata s pojedinostima ovog značajnog projekta, ne samo za Budiniščinu, već i za Krapinsko – zagorsku županiju, ministrica je bila na potpisivanju ugovora o početku radova. Ugovor su potpisali načelnik Radovan Hercigonja i Filip Pluščec, direktor tvrtke Pludux Art d.o.o., odabranog izvođača radova.

50 korisnika

Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,6 milijuna kuna čime je obuhvaćena rekonstrukcija zgrade, nabava opreme i tri vozila, a sredstva za taj projekt u potpunosti su osigurana od strane Vlade RH i EU fondova. Skrb u Gerontološkom centru Zajezda moći će koristiti 50 korisnika s područja općina Budinščina, Hrašćina i Konjščina te grada Zlatara.
Ministrica Nataša Tramišak čestitala je načelniku na uspjehu stopostotnog financiranja za ovaj projekt koji opisuje kao izuzetno važan.
– Vidi se da zaista vodite računa o najmlađoj dobi, o ulaganju u predškolski odgoj i obrazovanje, a isto tako i o trećoj životnoj dobi i da ste prepoznali upravo tu važnost da postojeće zgrade i objekte koje imate adaptirate, rekonstruirate i da u njima učinite napredak u vašoj zajednici. Posvećivanje brige o starijim osobama koje neće biti nužno odmah smještene u nekakve institucije, već će imati ovakav oblik pomoći, zasigurno će značiti njihov ostanak u vlastitim domovima, a da za slučaj bilo kakvih potreba ili nemoći mogu računati na nekoga tko će njima pružati skrb i njegu i u vlastitom domu – rekla je ministrica.
U sklopu projekta bit će rekonstruirane 34 infrastrukturne jedinice – devet sanitarnih čvorova, dvije kupaonice, kuhinja, čajna kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak, šest prostorija za rad s korisnicima, prostorija za medicinsku gimnastiku, senzorna soba, računalna soba, tri ureda, čitaonica i šest prostora za održavanje, čime bi se otvorilo ukupno 20 radnih mjesta.
– Skrb za stare i nemoćne ipak je jedna posebna dimenzija jer važno je da čovjek osjeti da je dio zajednice i da o njemu netko brine – zaključio je načelnik Hercigonja uz zahvalu ministrici Tramišak.

Izvrstan model

Na potpisivanju ugovora bio je i saborski zastupnik Žarko Tušek koji je izrazio zadovoljstvo zbog uspješne realizacije ovog projekta.
– Izuzetno sam danas sretan i ponosan. Imam osjećaj da i sam sudjelujem u cijelom kreativnom procesu od prvog dana. Ovo je uistinu projekt koji pokazuje da male sredine mogu biti velike u životu i odnosu prema čovjeku i to je ono što je najvažnije – izjavio je Tušek.
V. d. predsjednika HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Ernest Svažić čestitao je krapinskom Crvenom križu i kolegama iz Budinščine, Konjščine i Hrašćine na uspješnoj prijavi na natječaj te na ostvarenju stopostotnog financiranja od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

– Vjerujem da će Gerontološki centar Zajezda po realizaciji predstavljati izvrstan model za čitavu Krapinsko – zagorsku županiju – zaključio je Svažić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba