NA SUĐENJU VLASNICI DOMA U ANDRAŠEVCU SVJEDOČILA NJEGOVATELJICA KOJA JE RADILA KOBNE NOĆI: Otkrila je da se "kućica" sa šestero poginulih korisnika grijala kaloriferom i da je grijanje bilo tabu tema

“Gazdarica je htjela uvesti centralno grijanje, ali njezin suprug nije dozvolio”

Objavljeno: 13.04.2021. zagorjeinternational

Na suđenju Gabrijeli Čičković, vlasnici doma u Andraševcu u kojem je 11. siječnja 2020. u požaru poginulo šestero korisnika između 64 i 109 godina, svjedočila je njegovateljica Zdenka Putak (63), koja je radila te kobne noći.
Kako piše 24 sata, Putak je posvjedočila da su joj smjene trajale po 12 sati i da je radila samo noću, na način da bi dvije noći radila, a onda dva dana bila slobodna.
U većoj je zgradi, rekla je, bio 21 korisnik, a u manjoj, tzv. kućici, njih šestero.

– Morala sam dobro rasporediti obaveze kako bih stigla obaviti posao. Svakih dva, dva i pol sata obilazila sam korisnike u kućici. U četiri sata sam otišla u kućicu i obišla korisnike te sam ih presvukla, a gospođu Jelenu Bogović (104) i okrenula – rekla je na sudu u Zagrebu.
Nešto prije pet sati vratila se u glavnu zgradu i u prizemlju presvukla tri osobe, a kad je iznijela pelene, vidjela je da se dimi iz kućice.

– Otišla sam do kućice jer je bilo dosta mršavih pa sam ih mislila odnijeti na travu, no kad sam otvorila vrata, zrak me odbacio pet – šest metara. U 5.12 sati zvala sam vatrogasce, a potom i šeficu da dođe. I susjed je također došao i on mi je rekao da je zvao vatrogasce. Dok su oni došli, mi smo u glavnoj zgradi izbacili sklopke i zatvorili plin – prisjetila se Zdenka Putak.

Iza kreveta

Otkrila je i da je kalorifer koji je prouzročio požar u pomoćnoj zgradi, u trenutku požara bio uključen, a nalazio se iza kreveta Jelene Bogović (104), oko 75 centimetara od metalnog kreveta. Kazala je i da je te noći palila i gasila kalorifer, ali nije osjetila nikakav miris niti čula da čudno radi.
U domu u Andraševcu radila je od 1. veljače 2019.

– Nitko osim mene nije radio noćne šihte. Radila sam kao njegovateljica, ali sam morala i održavati prostor, prati i peglati. Nisam imala ugovor o radu, a gospođa Čičković plaćala me 3000 kuna – kazala je svjedokinja.
Na pitanje tužiteljice je li ih vlasnica obilazila u noćnim smjenama, odgovorila je kako je tijekom godine dana navečer došla u dom svega u četiri navrata.
Rekla je kako i je prije ostavljala kalorifer da radi tijekom noći, a grijanje je bila tabu tema.

– Gazdarica je htjela uvesti centralno grijanje, ali spletom okolnosti do toga nije došlo – kazala je druga njegovateljica i prisjetila se da su grijalice nosili i u kupaonicu, pri čemu su morale paziti da ne dođu u kontakt s vodom.
Kada ju je sudsko vijeće pitalo kakvim to spletom okolnosti nije došlo do uvođenja centralnog grijanja, njegovateljica je pogledala prema optuženoj Čičković.

– Jel mogu reći? – pitala ju je, na što je optužena briznula plač.

– Njezin suprug Slavko Čičković nije dozvolio da se ugradi centralno grijanje – rekla je svjedokinja.

15 godina zatvora

Vlasnicu doma Gabrijelu Čičković (49) tereti se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. U optužnici stoji da je tijekom 2012. i 2013. godine ishodila dozvole za smještaj 13 korisnika u domu na adresi Dolinska 8 u Andraševcu. Kasnije je, bez potrebnih odobrenja, proširila djelatnost i na pomoćni objekt u Dolinskoj 22 u Andraševcu.
Naknadno je ustanovljeno da vlasnica doma nije imala dozvolu za rad dva od tri objekta, te da je u ustanovi bio smješten veći broj ljudi nego što zakon dopušta. Ako se vlasnici dokaže krivnja za smrt šestero štićenika, prijeti joj do 15 godina zatvora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba