Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU u radnom je posjetu Krapini i Budinščini

TRAMIŠAK: ‘Crna kraljica’ će podići razvoj Krapine i učiniti je turistički još atraktivnijom, a Gerontološki centar Zajezda će starijim osobama pružiti kvalitetniju skrb i dati mjesto za ugodan život

Objavljeno: 12.04.2021. Alen Brodar

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak u radnom je posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji, koji je počela sastankom u Krapini s domaćinom, gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem, na kojem su prisustvovali i saborski zastupnik Žarko Tušek, v.d. predsjednika HDZ-a KZŽ i načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić te v. d. načelnika Petrovskog Stjepan Krklec.

‘Krapina će procvjetati’

– U Krapinu sam došla na poziv gradonačelnika Gregurovića, kako bismo razgovarali o novom programskom razdoblju Europske unije, novim projektima i mogućnostima za samu Krapinu. Prezentiran mi je jedan izvrstan projekt povezan s prirodnom kulturnom baštinom i povijesnom tradicijom koju ima Krapina, projekt za kojeg se planiraju i predviđaju sredstva već u programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine, kao nastavak provedbe nakon izrade projektne dokumentacije. Dakle, govorimo o projektu ‘Crna kraljica’, koji je, kako vidim i kako mi je prezentirano, izvrstan projekt. Tradiciju i povijest stavlja u kontekst s modernom tehnologijom, novim turističkim atrakcijama i može zasigurno značajno podići razvoj grada Krapine te učiniti ga još više turistički atraktivnim – kazala je ministrica Tramišak.

– Počašćen sam što je ministrica stigla u Krapinu, mi smo je pozvali da joj prezentiramo, s obzirom da polako kreće programsko razdoblje 2021. – 2027. Fonda za otpornost i oporavak, što smo sve od projekata pripremili ovdje u Krapini. Od projekta Šemničkih Toplica i brojnih drugih projekata, no najviše smo fokus stavili na projekt ‘Crna kraljica’, čija je projektna dokumentacija već financirana iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’, u iznosu od 1,9 milijuna kuna. To je projekt koji je uistinu poseban, do kojeg nam je jako stalo i koji će sigurno gradu Krapini omogućiti dodatni iskorak, da bismo ponudili dodatne sadržaje osim Muzeja krapinskih neandertalaca. Mislim da će tu Krapina, kad se taj projekt realizira, a siguran sam da hoće, procvjetati – zaključio je gradonačelnik Krapine Gregurović, na kojeg se ponovno nadovezala ministrica, rekavši da je u Krapinsko – zagorskoj županiji ugovoreno više od 1,7 milijardi kuna vrijednih europskih projekata

– To govori o posebnoj pozornosti koju je Vlada RH stavila na ravnomjerni regionalni razvoj. Nadalje, kada govorimo o projektima raznih prijavitelja na području grada Krapine, govorimo o 166 milijuna kuna, što znači da je i Grad Krapina mnogo učinio u protekle četiri godine i povlačio značajna sredstva iz fondova EU. Sada govorimo o novim mogućnostima, novim projektima, a paralelno s time, razgovarali smo i mogućnostima proširenja integriranih teritorijalnih ulaganja ITU gradova. Znamo da je u RH u proteklom razdoblju tek osam gradova koristilo taj mehanizam povlačenja novca, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU planira proširiti tu mogućnost na sve gradove koji su sjedišta županija. Time ćemo dodatno ojačati sam potencijal Grada Krapine kako bi mogli još kvalitetnije programirati i pripremati se za novo programsko razdoblje EU-a – zaključila je ministrica Tramišak, pa krenula prema Budinščini, gdje prisustvuje potpisivanju ugovora o izvođenju radova na Gerontološkom centru Zajezda, koji u Župnom dvoru potpisuju načelnik Budinščine Radovan Hercigonja i izvođač radova Filip Pluščec.

Deinstitucionalizacija

Radi se o 13,6 milijuna kuna vrijednom projektu koji Općina Budinščina provodi u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Krapina – adaptaciji stare škole u gerontološki centar, gdje će osobe treće životne dobi dobiti kvalitetnu uslugu, od dnevnog boravka do usluge pomoći u kući, dostave obroka i ostaloga. Radi se o dnevnom boravku starijih osoba i pomoći u kući, dakle, o izvaninstitucionalnim uslugama socijalne skrbi. Rok za završetak projekta je 2,5 godine, a novac je namijenjen infrastrukturnim radovima na objektu i njegovom opremanju, a kasnije, ili kroz EU fondove ili kroz redovni sustav socijalne skrbi, zaposlit će se gerontodomaćice i i ostali potrebni djelatnici. 

– Gerontološki centar “Zajezda“ s rekonstrukcijom stare škole ide upravo u smjeru deinstitucionalizacije, odnosno izvaninstitucionalnih usluga za starije osobe, gdje će se na jedan kvalitetniji način pružiti za starije osobe adekvatnija, kvalitetnija skrb, novi sadržaji i zapravo će se to mjesto učiniti ugodnijim za život – zaključila je ministrica Tramišak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba