Područnu školu u Putkovcu, koja je u prosinačkom potresu toliko oštećena da se u njoj više ne može održavati nastava, obišao je krapinsko- zagorski župan Željko Kolar

ČEKA SE DODATNO VJEŠTAČENJE STATIČARA: “Najvjerojatnije će dobiti crvenu oznaku, pa treba vidjeti isplati li se ići u obnovu ili izgraditi novu školu”

Objavljeno: 08.04.2021. zagorjeinternational

Potres koji se u prosincu prošle godine dogodio na području Sisačko – moslavačke županije, nanio je značajnu materijalnu štetu nekim objektima i na području Krapinsko – zagorske županije. Jedna od tih zgrada je i Područna škola u Putkovcu, koju je u četvrtak obišao krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

On je tom prilikom istaknuo kako je nakon pregleda statičara utvrđeno da škola nije sigurna za boravak djeca u njoj te su ona u drugom polugodištu nastavu počela pohađati u Matičnoj školi u Đurmancu.

Ulaganja u školu

– U prvom nalazu statičara ova škola dobila je žutu naljepnicu. Mi smo 2019. godine ozbiljnije ulagali u ovu školu te je uređen ulaz, kuhinja i blagovaonica, međutim, sada su na vijencima i s vanjske strane fasade vidljiva statička oštećenja. Statički je poremećena cijela škola i zato smo zatražili dodatno vještačenje statičara koje će biti gotovo otprilike za desetak dana jer su naknadni potresi nanosili dodatnu štetu školi. Prema našim sadašnjim procjenama, najvjerojatnije će ova škola dobiti crvenu naljepnicu, a to znači da treba vidjeti isplati li se više ići obnavljati ili jednostavno ovo sve srušiti, kao i školu u Lazu i napraviti novu područnu školu – rekao je župan Kolar pa dodao kako se u sljedećoj školskoj godini očekuje upis šestero novih učenika u ovu školu, za koje, uz ovih 20-ak učenika koji je trenutno pohađaju, treba osigurati sigurne uvjete za boravak.

Dva milijuna kuna

– Kada sve zbrojimo, nama je u školstvu tzv. petrinjski potres nanio puno veće štete na obrazovnim institucijama nego onaj od 22. ožujka 2020. Nakon njega, imali smo sedam milijuna kuna šteta, s time da smo dva milijuna kuna iz našeg proračuna uložili i sanirali štete u svim manjim školama. Za Područnu školu Laz predvidjeli smo izgradnju nove škole u vrijednosti pet milijuna kuna. Od tzv. petrinjskog potresa imamo 12,5 milijuna kuna štete, s time da za razliku od prvog potresa, imamo štete u svih devet srednjih škola i čak 21 osnovnoj školi te 18 područnih škola. Troškovnik imamo pripremljen za adaptaciju, a nekakvo idejno rješenje za izgradnju nove škole kreće se oko iznosa od 5,5 milijuna kuna. Konačnu odluku ćemo donijeti do kraja mjeseca, kada dobijemo ovaj dodatan nalaz statičara. Ne bih htio ništa prejudicirati, ali spremni smo i za jednu i drugu varijantu te smo to tako prijavili prema Ministarstvu obrazovanja i znanosti, kao i prema Svjetskoj banci s kojom Ministarstvo surađuje, preko koje bi se trebala namiriti sredstva za sanaciju obrazovnih objekata. Imamo spremnu svu dokumentaciju da možemo odmah povući dva milijuna kuna koje smo utrošili za sanacije nakon potresa 22. ožujka, zatim gotov elaborat rušenja za školu u Lazu i troškovnike za sve škole za sanacije štete koje smo radili i koje još trebamo raditi, s time da smo nakon potresa u prosincu iz našeg proračuna ponovno potrošili preko dva milijuna kuna kako bismo sanirali štete da bi djeca normalno mogla pohađati nastavu – zaključio je župan Kolar.

Obratio se i ravnatelj škole Krešimir Kralj, koji je rekao kako je nastava bila organizirana u dva kombinirana razreda s 20-ak učenika, koje su bili prisiljeni, zbog jačine oštećenja, premjestiti u Matičnu školu u Đurmancu, gdje se nastava trenutno, zbog epidemioloških uvjeta, odvija u dvije smjene. Otkrio je i da je škola građena 50-ih godina. (ab, vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba